Ascultă e-teatru

In actualitate

George Constantin – vedeta spectacolelor de teatru radiofonic, la Radio România Actualități

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 , ora 13.14
 


Sursa foto: cinemagia

Teatrul Național Radiofonic vă invită să ascultați, la Radio România Actualități, în perioada 29 aprilie – 1 mai, două spectacole de colecție din creația radiofonică a marelui actor George Constantin: Furtuna de William Shakespeare, montare legendară păstrată de memoria benzii de magnetofon și realizată de maestrul Liviu Ciulei cu o distribuție de excepție: George Constantin în rolul Prospero, Ion Besoiu – Alonso, Florian Pittiș (care semnează și adaptarea radiofonică) – Ariel, Mariana Mihuț – Miranda, Victor Rebengiuc – Caliban, Ion Caramitru – Ferdinand, Marcel Iureș – Antonio, Ștefan Bănică – Stefano. O restituire a unei pagini importante din istoria teatrului românesc, înregistrarea – două decenii mai târziu – a emblematicului spectacol de pe scena Teatrului „Lucia Sturdza Bulandra” din București. Repertoriul dedicat marelui actor de Teatrul Național Radiofonic mai cuprinde și spumoasa comedie Școala nevestelor de Molière, un spectacol realizat de regizorul Dan Puican în anul 1991, cu o distribuție de excepție; alături de George Constantin îi veți putea reasculta și pe: Virginia Mirea, Adrian Pintea, Mihai Fotino, Radu Panamarenco, Adina Popescu, George Oprina, Cicerone Ionescu și Gheorghe Pufulete. Montările difuzate sunt un omagiu adus monstrului sacru al teatrului românesc, care, la acest început de mai, ar fi împlinit, 91 de ani.


George Constantin s-a născut la 3 mai 1933, la București și a părăsit acestă lume, 61 de primăveri mai târziu, în plină putere creatoare, lăsând în amintirea și sensibilitatea spectactorilor săi un număr impresionant de creații artistice, devenite repere fundamentale în istoria teatrului românesc. Cele 59 de roluri interpretate pe scenă, tot atâtea în pelicule cinematografice și cele peste 500 de partituri în spectacole radiofonice dau mărturie asupra unei personalități artistice de mare forță, cu o vastă paletă interpretativă, ce a fascinat deopotrivă spectatorii, dar și colegii de scenă, actori și regizori.


„Avea încredere în ceea ce făcea și-n același timp neîncredere în puterile sale. Era modest în fața marilor artiști și indiferent în fața neaveniților. Se golea în întregime de el pentru că avea de scos în afară nu numai ce știe despre el, ci și ceea ce bănuia că sunt fantasmele, viața lui inconștientă. Am învățat enorm de la el și rămâne pentru mine Uriașul. Uriașul creator de personaje.” (Dana Dogaru)


Iar regizorul Alexandru Dabija mărturisea: „În hainele lui se simte mirosul tuturor regizorilor mari cu care a lucrat. Și a lucrat cu toți.”


George Constantin a lucrat cu regizori precum Vlad Mugur (alături de care a debutat în 1954), Sanda Manu (spectacole precum Pygmalion de Bernard Shaw, Crimă și pedeapsă de Gabriel Arout dupa romanul lui F.M. Dostoievski), Andrei Șerban (spectacolul Iona de Marin Sorescu), Radu Penciulescu (Tango de Sławomir Mrożek sau Regele Lear de William Shakespeare), cu Dan Micu: Frații Karamazov și Jocul vieții și al morții în deșertul de cenușă.


Liviu Ciulei spunea despre colaborarea pe care a avut-o cu George Constantin la Furtuna de William Shakespeare, la Teatrul „Bulandra”: „Colaborarea a fost minunată, deși timidă din partea amândurora, în efortul de a ne întâlni drumurile, de a ne răspunde unul altuia la întrebări, la exigența fiecăruia. La premieră, am avut amândoi aceeași reacție: la aplauze ne curgeau lacrimile. George Constantin a fost un mare Prospero.”


Cele dintâi creații radiofonice semnate George Constantin au fost realizate, sub bagheta fostului său coleg de institut, regizorul Dan Puican, care i-a oferit o gamă largă de roluri, de la eroii lui Shakespeare, Schiller, de la Beaumarchais la Hemingway și până la impresionanta integrală Cehov, realizată în anii ’80, în care George Constantin a fost o prezență impresionantă. Alături de Dan Puican și alți maeștri ai teatrului radiofonic, regizorii Titel Constantinescu, Constantin Dinischiotu, Leonard Popovici ori Cristian Munteanu au apreciat timbrul unic și personalitatea excepțională a marelui actor, distribuindu-l în numeroase montări care au devenit spectacole de referință în Fonoteca de Aur Radio România.

Arhiva : 2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro