Ascultă e-teatru

In actualitate

Încheiem primăvara, cu o premieră radiofonică!

Vineri, 19 Mai 2023 , ora 10.55
 

Teatrul Național Radiofonic prezintă, în premieră, producția „Insula”, scenariu radiofonic de Cezarina Udrescu, după piesa de teatru „Insula”, actele I și II de Mihail Sebastian, actul III de Radu Macrinici, cu inserturi din „Cartea Ecclesiastului”. Regia artistică: Cezarina Udrescu. Spectacolul se va difuza, în premieră radiofonică, în trei părți, la Radio România Actualități, în perioada 29 – 31 mai, de la ora 23:05.


În distribuție: Gelu Nițu, Mircea Rusu, Nicoleta Lefter, Andrei Sabău, Dan Condurache, Coca Bloos, Mihai Bisericanu, Ștefan Velniciuc, Mădălina Anea, Matei Constantin, Marcelo Cobzariu, Daniel Tudorică. Regia de montaj: Dana Lupu, Bogdan Golovei și Robert Vasiliță. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Stelică Muscalu. Regia tehnică: Codrin Lazăr. Redactori: Crenguța Manea, Domnica Țundrea și Irina Zlotea.


Selecțiuni din spectacolul „Insula” vor putea fi audiate, în avanpremieră, în cadrul unei audiții cu public, miercuri, 24 mai 2023, de la ora 15:00, la Muzeul Național al Literaturii Române, Strada Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe) din București. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.


Există autori care nu mai au nevoie de prezentare, la al căror nume ne întoarcem mereu, pentru că ne simțim aproape de sensibilitatea lor. Un astfel de nume este Mihail Sebastian (18 octombrie 1907 – 29 mai 1945). Opera lui este una fundamentală pentru cultura română, iar dramaturgia sa, una esențială pentru teatrul românesc. El s-a configurat prin creația sa, de-a lungul timpului, ca un reper, un subtil observator al sufletului uman și un sincer susținător al eului eliberat prin imaginație, vis și iubire. „Insula” este ultima piesă scrisă de autor, neterminată din cauza fatalului accident de mașină, care i-a frânt destinul la doar 38 de ani. În 2018, Teatrul Național din București lansa un concurs de dramaturgie, pentru această piesă neîncheiată, concurs în cadrul căruia autorii interesați au imaginat un al treilea act, continuarea celor două scrise de către Sebastian, de fapt un posibil final al textului. Ideea proiectului radiofonic s-a născut firesc, la inițiativa colegei noastre Crenguța Manea, iar regizoarea Cezarina Udrescu a preferat varianta reputatului dramaturg Radu Macrinici. Așa a luat naștere scenariul radiofonic alcătuit de Cezarina Udrescu, care potențează virtuțile textului lui Mihail Sebastian, sintetizând scenele, șlefuind dialogurile, păstrând esențialul și propunând interesante rezolvări sonore acestei opere de o actualitate surprinzătoare. Veridice, atunci și acum, în imaginarul autorului și în realitatea ascultătorului, personajele „Insulei” trăiesc izolarea, conviețuirea în situații impuse, atacuri armate și tumultul interior al omului constrâns de istorie și de cei din jur. În plus, pasajele din „Cartea Ecclesiastului” învăluie ca un liant întâmplările, trag concluzii și îndeamnă la meditație, aducând o dimensiune metafizică și reprezentând o posibilă cheie de lectură regizorală.


Unul dintre cei mai importanți dramaturgi români contemporani, Radu Macrinici completează în chip insolit, prin cel de al treilea act, piesa lui Mihail Sebastian. El alege să amplifice absurdul, răsturnând valorile cunoscute, accentuând starea de imprevizibilitate și de nesiguranță, trasate în textul original.


Radu Macrinici, născut pe 25 iunie 1964, la Sighișoara, a debutat în 1994, la Theatre de la Residence Palace din Bruxelles, cu piesa „Bibliotecarul”, jucată în același an la Paris, Madrid, Lisabona și editată în volum, în limba franceză, la editura Ambedui din Bruxelles. În 2006, piesa „Îngerul electric” a fost montată la Piccolo Teatro din Milano. În București, piesele sale au fost reprezentate la teatrele „Nottara”, Odeon și ACT, iar în țară la teatrele din Târgu Mureș, Piatra Neamț, Timișoara, Brașov, Oradea, Cluj, Sfântu Gheorghe, Ploiești, Petroșani, Baia Mare, Satu Mare etc. Textele sale dramatice au apărut la edituri importante din România: Dacia, All, Eikon, Unitext, Palimpsest. Implicat activ în viața teatrală românească, a fost directorul Teatrului „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe, iar în prezent conduce Teatrul Municipal Baia Mare, a fost profesor de „creative writing” la Universitatea din Brașov și directorul Teatrului din Turn - Sighișoara). În anul 1992, a inițiat Festivalul Internațional de Artele Spectacolului ATELIER, cel mai vechi festival internațional de teatru din România și care, în prezent, se desfășoară în Baia Mare. A fost premiat de Hostage Production London, Ministerul Culturii, Uniunea Scriitorilor, Asociația Scriitorilor din București. A câștigat de două ori Premiul UNITER pentru cea mai bună piesă de teatru românească a anului (în 1997 pentru „Ț(T)ara mea” și în 2009 pentru „Jack Lunetistul”), premiu acordat de Casa Regală a României. Piesele sale, „Bibliotecarul” și „Ț(T)ara mea” (sub titlul „România, dragostea mea”) au fost montate și la Teatrul Național Radiofonic.


Radu Macrinici ne-a declarat: „Acceptând să scriu ultimul act al piesei INSULA, celebrul text rămas neîncheiat al lui Mihail Sebastian, am fost preocupat nu atât de continuarea poveștii, cât mai ales de a rămâne fidel scriiturii și spiritului în care piesa a fost scrisă, tentativă complicată și incredibil de provocatoare, chiar și pentru un dramaturg experimentat. Dacă am reușit sau nu, rămâne ca publicul ascultător să hotărască. Cât privește părerea pe care ar fi avut-o Mihail Sebastian despre această încercare, ei bine, aceasta o voi afla ceva mai târziu.”


Regizoarea Cezarina Udrescu este deținătoarea a două premii pentru cel mai bun spectacol de teatru radiofonic, distincții câștigate la Gala Premiilor UNITER. Calitatea montărilor sale sonore ține de finețea observației psihologice, de simțul nuanțelor și de ideile profunde despre natura umană. Cezarina Udrescu izbutește totdeauna să confere unui spectacol radiofonic ritmul și dinamica potrivite, valorificându-i inspirat viziunea asupra vieții, subliniind virtuțile limbajului teatral, ce țin de evoluția conflictului și a relațiilor dintre personaje. Din acest punct de vedere, distribuția spectacolului Insula adună personalități actoricești de marcă, actori din generații diferite, ale căror voci bine individualizate au reușit să anime în chip sugestiv universul spectacolului radiofonic.


Regia muzicală a lui Stelică Muscalu și regia tehnică semnată de Codrin Lazăr susțin dialogurile, echilibrează ideile și secvențele spectacolului, conferindu-le, de la caz la caz, energie, umor, dramatism, spirit filosofic, profunzimi de sorginte metafizică.


Spectacolul radiofonic Insula, în regia Cezarinei Udrescu, reprezintă un proiect teatral de prestigiu, o producție sonoră de o profundă umanitate, un demers radiofonic sensibil și sugestiv și, fără îndoială, un pariu artistic câștigat.Andrei Sabău și Nicoleta Lefter


La înregistrări


În prim plan, Mihai Bisericeanu


Marcelo Cobzariu, Nicoleta Lefter și Mircea Rusu
Arhiva : 2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro