Ascultă e-teatru

In actualitate

Rodica Tapalagă – vedeta spectacolelor de teatru radiofonic la Radio România Actualități

Luni, 10 Ianuarie 2022 , ora 15.17
 
Craiova, 1960
La 12 ianuarie, marea actriță Rodica Tapalagă ar fi împlinit 83 ani, prilej cu care Teatrul Național Radiofonic îi dedică repertoriul perioadei 10-14 ianuarie, la Radio România Actualități.

Vă invităm să o reascultați pe emblematica artistă în spectacolele: „Tren de plăcere de Ion Luca Caragiale – montare de excepție realizată de regizorul Mihai Berechet în anul 1982, în care îi are drept parteneri pe Silvia Dumitrescu Timică și Radu Beligan, Fratele meu, Charles” muzical de Edmond Deda după comedia Școala bârfelilor” de Richard Brinsley Sheridan, regia artistică Alexandru Darian, „Nu te juca cu dracul!” de Iacob Negruzzi, adaptarea radiofonică: Valentin Silvestru, spectacol semnat de Cristian Munteanu, Comedia celui care și-a luat de nevastă o femeie mută de Anatole France, în care Rodica Tapalagă evoluează alături de Grigore Vasiliu Birlic, Mihai Fotino si Dem Rădulescu, sub bagheta regretatului Dan Puican. Versiunea radiofonică din anul 1969, semnată de maestrul Ion Vova, a schiței Diplomație” de Ion Luca Caragiale, pe al cărei afiș veți regăsi alți doi monștri sacri ai teatrului românesc: Alexandru Giugaru și Toma Caragiu, va încheia repertoriul dedicat actriței Rodica Tapalagă. Spectacolele se vor difuza de la ora 23.05.

Născută la Dorohoi, la 12 ianuarie 1939, Rodica Tapalagă a fost admisă, la numai 16 ani, la Academia de Teatru și Film (ATF) București, la clasa profesorului și regizorului Ion Șahighian. A debutat, în film, chiar din anii studenției, iar în teatru, pe scena Naționalului craiovean, în spectacolul „Pygmalion” de George Bernard Shaw, în regia lui Vlad Mugur. Rolul Elizei Doolittle din spumoasa comedie a dramaturgului irlandez îi va aduce tinerei actrițe bucuria întâlnirii cu scena Teatrului Municipal (devenit, ulterior, Teatrul „Bulandra”), invitația de a se alătura acestei trupe venind chiar de la doamna Lucia Sturdza Bulandra, cea care conducea, la acea vreme, prestigioasa instituție culturală. Vor urma roluri memorabile, interpretate cu har, talent, profesionalism și sensibilitate artistică de Rodica Tapalagă, sub bagheta maeștrilor teatrului românesc: Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Lucian Giurchescu, Sanda Manu ori Valeriu Moisescu, spectacole care vor scrie pagini fundamentale în istoria teatrului românesc. Montărilor de înaltă ținută artistică, interpretate pe scenele de la Bulandra sau Teatrul Mic li s-au adăugat, în cei peste 40 de ani de carieră, ce au urmat, rolurile interpretate în fața camerelor de filmat, dar și la Radio.

Începutul anilor ’60 marchează debutul actriței la teatrul la microfon, în spectacolul „Școala femeilor” de Molière, regia artistică fiind semnată de Mihai Zirra. Timbrul inconfundabil, bucuria și exuberanța jocului, amestecul de malițiozitate, luciditate și sensibilitate, amplul registru interpretativ au fost doar câteva dintre atributele personalității sale artistice, care au impresionat și au convins, deopotrivă, realizatorii și ascultătorii teatrului radiofonic, actrița fiind distribuită, în anii ce au urmat, în peste 100 de spectacole radiofonice, inspirate din literatura română și universală, montări dedicate celor mai mici ascultători, dacă ar fi amintim doar interpretarea excepțională a exigentei, dar adorabilei „Mary Poppins” din romanele Pamelei Travers, dar și impresionanta partitură din adaptarea radiofonică a romanului „Domnișoara din Tacna” de Mario Vargas Llosa, ambele montări fiind semnate de regizorul Cristian Munteanu. Premiul Asociației Cineaștilor din România ACIN (1976) pentru rolul din „Tănase Scatiu”, Premiul UNITER pentru întreaga activitate (2001), Premiul Revistei „Cuvântul” la categoria film, pentru rolul Nica din pelicula „Sistemul nervos” (2006), Premiu la secțiunea „Artele spectacolului”, în cadrul Galei Premiilor Municipiului București pentru artă și cultură (2009) sunt doar câteva distincții din bogatul palmares al actriței, ce a răsplătit o viață dedicată teatrului.

Arhiva : 2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro