Ascultă e-teatru

In actualitate

EMIL BOROGHINĂ în premiera radiofonică DIVINA COMMEDIA – la 700 de ani de la moartea lui Dante Alighieri

Joi, 9 Septembrie 2021 , ora 12.32
 

Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră, marți, 14 septembrie, de la ora 22.00, la Radio România Cultural - DIVINA COMMEDIA.. O biografie poetică prilejuită de împlinirea a 700 de ani de la moartea lui Dante Alighieri - după un recital alcătuit de Emil Boroghină și Alina Hiristea, rostit de Emil Boroghină. Traducerea: Eta Boeriu. Scenariul radiofonic: Felicia Pinte. Regia artistică: Gavriil Pinte. În distribuție: Emil Boroghină, Felicia Pinte, Marius Bodochi. Regia de montaj: Robert Vasiliță și Bogdan Golovei. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor și coordonator de proiect: Magda Duțu.

Emil Boroghina
Gavriil Pinte si Emil
Boroghina

Spectacolul radiofonic Divina Commedia, în regia lui Gavriil Pinte, realizat în cadrul proiectului Biografii, memorii, are la bază un scenariu care reunește fragmente din recitalul alcătuit de Emil Boroghină și Alina Hiristea ,după Divina Commedia de Dante Alighieri (recital rostit de Emil Boroghină), cu informații despre viața și opera poetului.



Capodopera lui Dante, Divina Commedia. împărțită în trei secțiuni ( Infernul, Purgatoriul, Paradisul ) este o alegorie în versuri, de o forță dramatică deosebită; este alegoria purificării sufletului și dobândirii liniștii interioare prin înțelepciune și dragoste. Opera oferă o sinteză a opiniilor filozofice, științifice și politice ale artistului, interpretate literar, alegoric, moral și mistic. Este descrisă o călătorie imaginară în cele trei compartimente ale lumii de după moarte, în care poetul se întâlnește cu personaje mitologice, istorice sau contemporane lui. Fiecare personaj este reprezentantul unei virtuți sau al unui viciu, situarea în una din cele trei lumi fiind simbolică, ca răsplată sau pedeapsă, adesea și după criterii subiective.

Dante Alighieri este unul dintre cele mai extraordinare exemplare pe care le-a produs umanitatea. Extraordinar prin grandoarea sentimentelor și gândirii, prin arta înaltă a poeziei și rigurozitatea precisă a științei, prin inteligența speculativă cu care a spart porțile închise ale ignoranței.(…) În esență, Divina Comedie nu este altceva decât mirifica poemă a iubirii infinite și a durerii de patrie. Nimeni nu și-a idolatrizat mai mult patria ingrată, dar totdeauna adorată, ca Dante Alighieri, pasionat cântăreț al magnificelor ei frumuseți, care o înscriu între minunile planetei Terra, ori al glorioasei ei istorii trecute.

Nimeni nu a deplâns-o mai profund pentru nenorocirile-i prezente. Acest glas puternic de italienitate, adăugat frumuseților armonice ale poemei, a făcut din Divina Comedie o poemă națională și universală în același timp.”

Alexandru Balaci.

Marius Bodochi si Gavriil

Pinte


Inspirat de
Divina Commedia, la 700 de ani de când continuă să fascineze iubitorii de literatură din întreaga lume, Călătoria lui Dante este un recital extraordinar al actorului Emil Boroghină, prezentat de Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, în coproducție cu Teatrul Nottara și Teatrul Poesis (înființat de Emil Boroghină) .Astfel, capodopera lui Dante Alighieri, urcă pe scenă, sub forma teatrului de poezie, în interpretarea excepțională a lui Emil Boroghină. Scenariul este semnat de Emil Boroghină și Alina Hiristea, iar regia îi aparține Alinei Hiristea. În ultimul deceniu, Emil Boroghină, societar de onoare al Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova, Director fondator al Festivalului Internațional „Shakespeare” - a realizat adevărate recorduri artistice prin recitalurile din lirica română și universală, pe care le-a alcătuit personal și le-a prezentat cu rară dăruire, în țară și peste hotare. Trei dintre aceste recitaluri l-au fascinat și pe regizorul Gavriil Pinte, care a avut inițiativa de a le valorifica la Teatrul Național Radiofonic, în cadrul proiectului Biografii, memorii: OVIDIU – Exilatul de la Pontul Euxin (2017) – o biografie poetică dedicată împlinirii a 2000 de ani de la moartea poetului Publius Ovidius Naso. Scenariul - după TRISTELE și PONTICELE - Emil Boroghină. Scenariul radiofonic și regia artistică: Gavriil Pinte; (Premiul UNITER pentru Cel mai bun spectacol radiofonic realizat în anul 2017); LA STEAUA CARE-A RĂSĂRIT (2020) - o biografie poetică după viața și opera lui Mihai Eminescu. La 170 de ani de la nașterea poetului. Scenariu radiofonic de Gavriil Pinte, inspirat de recitalul alcătuit și rostit de Emil Boroghină; și acum, DIVINA COMMEDIA. O biografie poetică prilejuită de împlinirea a 700 de ani de la moartea lui Dante Alighieri, după un recital alcătuit de Emil Boroghină și Alina Hiristea.

Marius Bodochi
Felicia Pinte

Informațiile biografice, aduse în scenariul radiofonic "Divina Commedia, alcătuit de Felicia Pinte, sunt evidențiate prin intermediul unui dialog/prezentare între două personaje imaginate Doamna și Domnul, În concepția regizorală a lui Gavriil Pinte, cele două personaje sunt interpretate (ca și în cazul spectacolului La steaua care-a răsărit) de Felicia Pinte și Marius Bodochi.

”O biografie poetică a unei capodopere universale – o lucrare pe cât de seducătoare, pe atât de dificilă. Opera lui Dante trebuie însoțită la lectură de un aparat critic substanțial, obligatorii note de subsol. După mai bine de 700 de ani, n-am ști să descifrăm multe din substraturile operei, multe din personajele reale pomenite de autor ne-ar fi necunoscute, fapte din istoria medievală a Italiei la care Dante face frecvente referiri ne-ar rămâne străine... fără să avem un ghid cu ajutorul căruia să străbatem și noi călătoria lui Dante prin Infern, Purgatoriu și Paradis. Apoi, diferite aspecte ale teologiei catolice pe care autorul le are în vedere... Și, nu în cele din urmă, filozofia dantescă. Scenariul și spectacolul oferă publicului un astfel de ghid.

Suntem, împreună cu domnul Emil Boroghină, la a treia colaborare asemănătoare. După Ovidiu, a fost Eminescu, iar acum Dante. Am preluat și de astă dată un recital al acestui actor înzestrat cu harul poeziei. Plecând de la acest recital, am construit apoi un spectacol radiofonic. Alături de domnul Boroghină, echipa radiofonică este aceeași. Tuturor regizorul le mulțumește cu frumoase aduceri aminte din timpul lucrului.” – Gavriil Pinte

Spectacolul radiofonic Divina Commedia, va fi prezentat și în cadrul Reuniunii Teatrelor Naționale Românești de la Chișinău, vineri, 17 septembrie 2021, de la ora 14.00, la audiția cu public care va avea loc în Sala Antract a Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, în prezența maestrului Emil Boroghină și a invitaților la acest festival.




Emil Boroghină





Emil Boroghină, Gavriil Pinte, Mirel Georgescu




Marius Bodochi și Felicia Pinte
Magda Duțu
Arhiva : 2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro