Ascultă e-teatru

In actualitate

Teatrul Național Radiofonic încheie anul cu o premieră în programul Debut dramaturgic Totul e bine când... se termină de Andreea Tănase

Miercuri, 23 Decembrie 2020 , ora 14.01
 

Luni, 28 decembrie, ora 0:00, Radio România Cultural difuzează în premieră Totul e bine când ... se termină de Andreea Tănase, adaptarea radiofonică și regia artistică Mihnea Chelaru.

Producția Totul e bine când ....se termină de Andreea Tănase face parte din programul Debut dramaturgic la teatrul radiofonic prin care lansăm anual - începând cu anul 2017 - un tânăr dramaturg promițător aflat la începutul carierei și susținem afirmarea noii generații de autori dramatici.

Absolventă a Facultății de Arhitectură București (generația 2014), AndreeaTănase urmează Masteratul de Scriere dramatică de la Universitatea de Arte Târgu Mureș unde este studentă în ultimul an. Andreea Tănase s-a lansat cu primul ei text dramatic Totul e bine când ....se termină, dezvoltat în cadrul rezidențelor Drama5 organizate anual de teatrul independent Reactor de Creație și Experiment Cluj. Textul a fost montat în premieră absolută la Reactor în regia lui Radu Nica în stagiunea 2019-2020. Calitățile scriiturii dramatice a Andreei Tănase au fost reconfirmate în februarie 2020 de premiul Concursului de Dramaturgie Contemporană Corneliu-Dan Borcia, ediția a doua, organizat de Teatrul Tineretului Piatra Neamț. Textul câștigător, 98% (decizia corectă) a fost montat la Teatrul Tineretului în stagiunea curentă (2020-2021) de regizoarea Elena Morar.

Totul e bine când...se termină, prima piesă a Andreei Tănase, este o falsă comedie, inspirată de criza de cuplu de la mijlocul vieții. În răspăr cu ceremonialul nunții, cuplul în criză organizează o petrecere de divorț. În acord cu vremurile, petrecerea e virtuală, se desfășoară în transmisie live pe pagina de facebook a cuplului unde își invită prietenii, dar la care pot participa și necunoscuții curioși să tragă cu ochiul/urechea la viața și intimitatea celorlalți. Tehnica scriiturii dramatice alternează prezentul cu rememorarea unor momente din viața cuplului. Deznodământul, cunoscut de la bun început, prilejuiește rezolvări sonore care permit adâncirea planurilor narative și dezvoltarea unui spațiu sonor bogat. Petrecerea de divorț este, în fond, pretextul unor flash-back-uri ale momentelor importante pentru cei doi soți, dar și expunerea echilibrului instabil al cuplului. Dialogul alert, cu umor cinic pe alocuri, imprimă ritmul piesei și o recomandă pentru o producție sonoră. Tonul detașat al protagoniștilor ascunde suferința personajelor, iar comunicarea virtuală răspunde standardelor de convivialitate și bravură optimistă impuse de mediul online. Aparenta comedie virează la final spre o mărturie amară despre imaturitatea și instabilitatea emoțională cu care cei doi protagoniști își distrug cuplul. Distribuția aduce la microfon doi actori cu experiență și versatilitate în a urmări meandrele sentimentelor cuplului în divorț: Nicoleta Lefter și Cristian Iacob. Finalul convertește petrecerea într-o ședință terapeutică de maturizare a personajelor.


Oana Cristea Grigorescu


Totul e bine când... se termină de Andreea Tănase

Adapatrea radiofonică, regia artistică și sound design: Mihnea Chelaru

Muzica originală: George Marcu

În distribuție: Nicoleta Lefter și Cristian Iacob

Regia de montaj: Florin Bădic

Regia de studio: Janina Dicu

Redactor: Oana Cristea Grigorescu


Producție TNR decembrie 2020

Arhiva : 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro