Ascultă e-teatru

In actualitate

Marcel Iureș încarnează aspirația umană spre Absolut în premiera Teatrului Național Radiofonic, Paracliserul de Marin Sorescu

Luni, 6 Aprilie 2020 , ora 13.38
 

Radio România Actualități difuzează joi, 9 aprilie, ora 23.05, in interpretarea excepțională a actorului Marcel Iureș, premiera de teatru radiofonic Paracliserul de Marin Sorescu, adaptarea radiofonică și regia artistică: Mihai Lungeanu.

Regizorul Mihai Lungeanu propune o versiune sonoră a monodramei lui Marin Sorescu Paracliserul, într-o interpretare de fonotecă de aur. Paracliserul întruchipează drama artistului creator consumat de propria-i flacără ce lasă în trecerea sa prin lume impalpabile urme, metaforic descrise de Sorescu ca „vorbe pe pereți.” Actorul Marcel Iureș, aflat la vârsta concluziilor profesionale, într-o discretă similitudine cu personajul monodramei, îmbogățește sensurile poemului dramatic prin calitatea excepțională a rostirii și a interpretării actoricești. Adaptarea radiofonică împarte monodrama originală în două planuri sonore: primul, al vocii reale a personajului Paracliserului și al doilea, al gândului interior. Confruntarea celor două voci generează un dialog tensionat prin care e revelată condiția artistului raportată la valoarea perenă a creației. Muzica originală semnată de Stelică Muscalu dă corp sonor celor două voci ale personajului în leit-motivele încredințate clarinetului și tubei. Gravitatea și ironia se împletesc în vocile instrumentale și reflectă meandrele monologului. Regizorul Mihai Lungeanu înscrie vocea partiturii rostite în aspirația spre dialogul cu Dumnezeu ca panaceu al crizelor existențiale.

Poezia și dramaturgia se întrepătrund organic în creația lui Marin Sorescu, în măsura în care piesele sale de teatru au un caracter poetico-parabolic, iar imaginile vizuale generate de lectura lor oferă situații scenice veridice, ceea ce le recomandă pentru montarea la teatrul radiofonic. Poemul dramatic Paracliserul este a doua piesă din trilogia ”Setea muntelui de sare”, alături de Iona și Matca. În creația dramaturgică, Marin Sorescu chestionează prin tematică condiția omului în Istorie, raportată la Univers, cu instrumentele auto-ironiei mușcătoare, grefate pe reflecția frământărilor profund umane.

Paracliserul în interpretarea actorului Marcel Iureș aduce în fonoteca Radio România o valoroasă mărturie a marilor artiști ai scenei românești de azi.


Paracliserul de Marin Sorescu, adaptarea și regia artistică: Mihai Lungeanu.

În rolul Paracliserului: Marcel Iureș.

La clarinet: Cătălin Cărăulașu. La tuba: Samoil Cătălin Cărăulașu.

Regia de montaj: Bogdan Golovei, Robert Vasiliță.

Regia de studio: Janina Dicu.

Regia tehnică: Codrin Lazăr.

Muzica originală și regia muzicală: Stelică Muscalu.

Redactor: Oana Cristea Grigorescu.


Oana Cristea Grigorescu
Arhiva : 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro