Ascultă e-teatru

In actualitate

Ne auzim la Majestic - Anastasia Dicescu

Marți, 3 Decembrie 2019 , ora 10.02
 


Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră absolută, două spectacole-document dedicate sopranei ANASTASIA DICESCU - marți, 10 decembrie 2019, între orele 19.00 - 21.00, la Radio România Cultural, în cadrul proiectului Biografii, memorii.


Anastasia Dicescu – Bucuria muzicii.


Scenariu radiofonic de Magda Duțu și Manuella Popescu.

Regia artistică: Petru Hadârcă.


În distribuție: Gabriela Popescu, Anatol Durbală, Adrian Păduraru, Ghenadie Gâlcă, Orodel Olaru, Ana Tkacenko, Petru Hadârcă, Marcelo Cobzariu, Annemary Ziegler, Alexandru Pleșca, Mircea Constantinescu, Ioana Calotă, Ion Arcudeanu, Patricia Prundea, Stelică Muscalu.
Regia de montaj: Dana Lupu și Radu Verdeș.
Regia de studio: Milica Creiniceanu.
Regia muzicală: Patricia Prundea și Stelică Muscalu.
Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu.
Redactor: Costin Manoliu.
Coordonator de proiect: Magda Duțu.

Spectacol realizat în colaborare cu Teatrul Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău.


Repetiții și înregistrare – Anastasia Dicescu – Bucuria muzicii


Anastasia Dicescu – Aria destinului.

Scenariu radiofonic de Magda Duțu și Manuella Popescu.
Regia artistică: Petru Hadârcă.
În distribuție: Gabriela Popescu, Rodica Mandache, Ana Tkacenko, Orodel Olaru, Ioan Pavel, Ion Arcudeanu, Ghenadie Gâlcă, Anatol Durbală, Adrian Păduraru, Petru Hadârcă, Marcelo Cobzariu, Annemary Ziegler, Alexandru Pleșca, Mircea Constantinescu, Ioana Calotă, Patricia Prundea, Stelică Muscalu. Participă: Manuella Popescu – strănepoata lui Pavel Victor Dicescu. Regia de montaj: Dana Lupu și Radu Verdeș. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea și Stelică Muscalu. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor: Costin Manoliu.

Coordonator de proiect: Magda Duțu.

Spectacol realizat în colaborare cu Teatrul Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău.

Repetiții și înregistrare – Anastasia Dicescu – Aria destinului

Cele două scenarii radiofonice - Anastasia Dicescu – Bucuria muzicii și Anastasia Dicescu – Aria destinului - realizate pe baza arhivei documentare a familiei, a mărturiilor celor apropiați, a informațiilor din presa vremii - scot la iveală o personalitate puternică, dintre cele pe care teritoriul dintre Prut și Nistru le-a dat poporului român, culturii naționale și universale – soprana de mare talent, profesoara de canto și regie de operă, Anastasia Dicescu.

S-a născut la 27 februarie 1887, în comuna Gălești, județul Orhei. Descendentă a uneia dintre cele mai cunoscute și distinse familii de boieri din stânga Prutului, figură de seamă a liricii feminine basarabene, în perioada interbelică – Anastasia Dicescu a lăsat amprente puternice în cultura muzicală românească. Părinții săi, Pavel Victor Dicescu și Eugenia Dicescu, născută Feodosiu, se trag dintr-o veche ramură nobiliară din stânga Prutului, devenind prin moștenire mari proprietari de pământ.
În 1905, Pavel Victor Dicescu a fondat „Societatea Culturală Moldovenească” și a militat activ pentru învățământul școlar din Basarabia, cu predare în limba română. A exercitat mai multe demnități publice, desfășurând, totodată, o vastă activitate culturală în beneficiul societății.

Anastasia Dicescu a fost primul director al Conservatorului “Unirea” din Chișinău, instituție înființată acum o sută de ani, la inițiativa lui George Enescu, a cărui prietenă și colaboratoare a fost. A pus bazele Societății Muzicale Românești din Basarabia, fiind președinta acestei societăți până în 1940.

A abordat cele mai complicate roluri de soprană din literatura muzicală universală: Margareta – în Faust de Charles Gounod, Fata de Împărat - în Luceafărul de Nicolae Bretan, Lola – în Cavalleria rusticana de Pietro Mascagni, Venus - în Tannhäuser de Richard Wagner, Madama Buttrefly – în Madama Buttrefly de Giacomo Puccini, Mimi – în Boema de Giacomo Puccini, Violetta – în Traviata de Giuseppe Verdi, Nedda – în Paiațe de Ruggiero Leoncavallo, Michaela – în Carmen de Georges Bizet, Gilda - în Rigoletto de Giuseppe Verdi, Lakmé – în Lakmé de Leo Delibes.

A susținut, cu argumente de netăgăduit, arta lirică și a stimulat talentul tinerilor din clasa de operă a Conservatorului. A fost printre primii artiști lirici basarabeni care au urcat și s-au afirmat pe scena operei românești, ilustrându-și vocația în roluri de coloratură, pe care le-a interpretat cu inteligență și măiestrie.

Artistă de o mare exigență profesională, cu o voce excepțional cultivată și o tehnică pe măsură, cu un repertoriu bogat de operă și lied, a fost recunoscută și foarte apreciată pe marile scene teatrale din țară și din străinătate.

A trecut la Domnul, răpusă de tuberculoză, asemenea Violettei din Traviata – rolul său preferat – la moșia unor prieteni de la Bucerdea Grânoasa, lângă Blaj.

Regizorul Petru Hadârcă, directorul Teatrului Național “Mihai Eminescu” din Chișinău, a alcătuit o distribuție formată din actori ai teatrelor din București (Gabriela Popescu, Rodica Mandache, Adrian Păduraru, Orodel Olaru, Annemary Ziegler, Ioana Calotă, Marcelo Cobzariu, Mircea Constantinescu, Ion Arcudeanu, Patricia Prundea, Stelică Muscalu, Ioan Pavel) și actori ai Teatrului Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău (Anatol Durbală, Ghenadie Gâlcă, Ana Tkacenko, Alexandru Pleșca, Petru Hadârcă).
Regia muzicală este semnată de Patricia Prundea și Stelică Muscalu.
Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Regia de studio: Milica Creiniceanu.
Redactor: Ion-Costin Manoliu.
Coordonator de proiect: Magda Duțu

Constantin Manuila
(nepotul Anastasiei Dicescu)
- la Muzeul ”George Enescu"
 - 3 iunie 2019

O colaborare extraordinară între actorii de pe ambele maluri ale Prutului, sub bagheta regizorală a unui profesionist, român adevărat și fervent susținător al ideii că Teatrul ne unește! În rolul titular - Gabriela Popescu. Participă - Manuella Popescu – strănepoata lui Pavel Victor Dicescu și nepoata Anastasiei Dicescu - fiica lui Constantin Manuilă.


Mama Nastea – cum îi spunea Constantin Manuilă (fiul Nataliei Dicescu) mătușii sale Anastasia Dicescu - folosea orice prilej, chiar și în perioada țaristă, pentru promovarea muzicii românești. În 1940, când am plecat în refugiu, cu căruța de la moșie, încărcată doar cu fân pentru cai și merinde pentru drum, mama Nastea a început să scrie un jurnal. L-am regăsit nu demult, ascuns printre actele ei, care au stat mai bine de 70 de ani uitate într-un geamantan

Un tulburător document de epocă și de simțire românească, păstrat în arhiva familiei.

Fragmente din acest jurnal se regăsesc în cel de-al doilea spectacol, Anastasia Dicescu – Aria destinului.

Cele două spectacole vor fi difuzate și la Radio România Internațional:

-sâmbătă, 21 decembrie 2019, de la ora 23.00 - Anastasia Dicescu – Bucuria muzicii.

-sâmbătă, 28 decembrie 2019, de la ora 23.00 - Anastasia Dicescu – Aria destinului.


Audiția cu public a celor două spectacole-document, va avea loc la Ramada Bucharest Majestic Hotel, Sala Academiei, marți, 10 decembrie, de la ora 18.00.

Intrarea liberă.


Magda Dutu
Arhiva : 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro