Ascultă e-teatru

In actualitate

„Frumoasa adormită și trezită” de Alexandra Ares, în premieră la Teatrul Național Radiofonic

Miercuri, 30 Octombrie 2019 , ora 7.37
 
Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră, joi, 7 noiembrie 2019, de la ora 19.00, la Radio România Cultural: Frumoasa adormită și trezită de Alexandra Ares. Regia artistică: Diana Mihailopol.

În distribuție: Rodica Mandache, Nicoleta Lefter, Marius Bodochi, Dan Aștilean, Ionuț Grama, Liviu Lucaci, Angela Ioan, Antonia Neumark, Crenguța Hariton, Cezar Antal, Magda Duțu, Emanuel Varga, Laur Bondarenco. Regia de montaj: Robert Vasiliță. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor și producător: Domnica Țundrea.

Spectacolul va putea fi audiat în avanpremieră miercuri, 6 noiembrie 2019, de la ora 17.00, la Muzeul Național al Literaturii Române, de pe strada Nicolae Crețulescu nr. 8 din București. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Scriitoarea Alexandra Ares este puternic afirmată atât în spațiul autohton, cât și în cel american, unde se bucură de o reală recunoaștere, confirmată de premii și distincții literare de prestigiu. Tratând cu umor probleme ca iubirea, fidelitatea, veșnica aspirație către cuplul ideal, piesa „Frumoasa adormită și trezită” este remarcabilă prin dialogul spiritual, nota feminină, stilul plin de prospețime și de vioiciune, atenta analiză a caracterelor.

Autoarea Alexandra Ares ne-a mărturisit: „Am scris această piesă la New York în 2005, când începusem primul meu roman, ‹‹Visătoarele››, și am simțit nevoia să iau o pauză de 3 săptămâni pentru a scrie teatru. Era o perioadă de mare efervescență literară când spărgeam gheața cu scrisul și cu mine însămi. Piesa este un basm modern care explorează nevoia contradictorie de dragoste și de libertate a femeii moderne și confruntă iluziile feminine ale copilăriei cu realitățile complicate ale vieții care fac viața mai interesantă și mai dramatică decât basmul.”   

În „Istoria dramaturgiei contemporane”, criticul de teatru Mircea Ghițulescu afirma: „O piesă epică despre eterna căutare a fidelității în amor și despre eterna ei încălcare. Despre Prințul visat și Zmeul real din care se compune viața unei femei. Dar și despre instabilitatea granițelor dintre aceste două reprezentări ale masculinității. Autoarea montează totul pe fundalul unei frumoase povești (La Belle de la bois dormant/ Frumoasa din pădurea adormită) de Charles Perrault pe care o despletește în toate implicațiile sale transformând un basm pentru copii într-o analiză a instabilității sexuale în contradicție cu setea de stabilitate a vieții. Temă veche de când lumea pe care, însă, Alexandra Grigorescu-Ares o tratează într-un mod cu totul original printr-un amestec de insolență, gravitate și candoare... Această micuță Onda care supune unei analize imprevizibile basmul cu Frumoasa adormită nu este numai viitoarea femeie ci Alexandra Grigorescu-Ares însăși care examinează realitatea cu o gândire neconvențională.”

Piesa aduce, totodată, în atenția publicului, realitatea socială din momente semnificative ale istoriei României, amestecând considerațiile generale cu detalii istorice surprinzătoare, într-un stil imprevizibil și cuceritor.

Pentru regizoarea Diana Mihailopol, un spectacol după acest text a reprezentat o adevărată provocare, un pariu artistic câștigat, o operă împlinită, echilibrată și armonioasă, alternând prezentul și proiecțiile în amintire, conturând un univers auditiv credibil și elocvent.

Coloana sonoră, realizată de către ing. Mirela Georgescu, dobândește caracterul unui acompaniament nuanțat, potrivit stilului piesei, amplificând atmosfera, ideile, stările sufletești, iar muzica sugestivă adusă de către Patricia Prundea, semnatara regiei muzicale, are menirea de a susține dialogul, pasiunile, viața subtilă, ascunsă, intensă, a personajelor.

Nicoleta Lefter, în rolul Ondei, izbutește o creație actoricească impresionantă, amestec de feminitate, vulnerabilitate, putere, inventivitate, trecând subtil de la o stare la alta, conferind replicilor sale emoție și expresivitate, în dialog cu excelenții săi parteneri Marius Bodochi, Dan Aștilean, Ionuț Grama și Liviu Lucaci.

Spectacolul radiofonic „
Frumoasa adormită și trezită”, în regia Dianei Mihailopol, este viu, incitant, capabil să vorbească direct ascultătorului contemporan, iar construcția pe mai multe planuri sonore a oferit echipei artistice ocazia de a explora fascinanta lume auditivă, descoperindu-i noi valențe și subtilități.

Domnica Țundrea

Arhiva : 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro