Ascultă e-teatru

In actualitate

Lectii de liniste în premieră absolută la Teatrul National Radiofonic Linistea de Constantin Abălută

Luni, 24 Iunie 2019 , ora 19.27
 
Teatrul Național Radiofonic vă invită la audiția cu public în avanpremieră a producției de teatru radiofonic Liniștea de Constantin Abăluță (adaptarea radiofonică și regia artistică Gavriil Pinte), miercuri, 26 iunie, de la ora 16, la librăria Librarium TNB din incinta Teatrului Național București. Audiția va avea loc în prezența dramaturgului Constantin Abăluță.

Premiera radiofonică va avea loc duminică, 30 iunie, ora 14.00 la Radio România Cultural.


Constantin Abăluță
este poet, prozator, dramaturg, critic literar si traducător român al generației afirmate în anii 1960. Este un autor prolific, cu peste patruzeci de volume de poezie, proză, teatru, istorie și critică literară. Ultimele trei decenii de creație se remarcă prin abundența aparițiilor: publică anual două-trei volume în care își împlinește cu tenacitate și cu o imensă putere de muncă ideile literare, fie că e vorba de lirică dau dramaturgie. Asimilată la început cu suprarealismul post-naumian, creația lui Abăluță e încadrată astăzi în curentul experimentalismului moderat. Creația sa litearară explorează un tip de suprarealism temperat, altoit pe elemente de teatru al absurdului cu rădăcini în delirul suprarealist. Dintre piesele sale amintim: Terasa, Calmania, patria mea. Liniștea, piesa pe care o prezentăm în variantă sonoră la teatrul radiofonic, ilustrează aceste considerații critice și e o piesă reprezentativă pentru poetica lui Constantin Abăluță. Regăsim în tema războiului abordată în piesa Liniștea elementele realiste ale experiențelor-limită, transpuse într-un tip de delir suprarealist descărcat în metaforă. Piesa propune metafora liniștii ca liman al conflictelor și al distrugerilor îndurate de oamenii simpli, victimele inocente ale istoriei. Regizorul Gavriil Pinte creează în producția noastră echivalentul sonor al acestui univers coșmaresc, aflat în contrapunct cu poezia conținută a metaforiei reiterată ca expresie a speranței indestructibile în om.

Criticul literar Claudiu Komartin
spune că ,,ceea ce uimește în continuare la C. Abăluță este pulsul său atent la actualitate, modalitatea prin care reușește un lucru rar la scriitorii ce-nregistrează un exces de productivitate: anume să rămână în joc. Lucru demonstrat de textele sale cele mai recente, în care acest poet (mai degrabă subestimat în ultimii 10-15 ani) surprinde, sondând experiențe-limită într-o manieră convingătoare.”

Lansarea de acum continuă excelenta colaborare cu acest nou spațiu pentru audiția teatrului radiofonic. Lansat anul acesta la librăria Librarium TNB din incinta Teatrului Național București, spațiul face conexiunea între dramaturgie și spectacol, intermediază întâlnirea spectatorilor cu artiștii. Intrarea e liberă.


Liniștea de Constantin Abăluță.

Adaptarea radiofonică și regia artistică: Gavriil Pinte.

În distribuție: Niculae Urs, Ionel Mihăilescu, Claudiu Istodor, Paul Chiribuță, Vasile Toma, Alina Petrică, George Constantinescu, Tomi Cristin, Cătălin Mareș și Claudiu Maier.
Regia de montaj: Dana Lupu, Florin Bădic și Radu Verdeș.
Regia de studio: Janina Dicu.
Regia muzicală: Patricia Prundea.
Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu.
Redactor: Oana Cristea Grigorescu.

Producție TNR, iunie, 2019

Arhiva : 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro