Hamlet de William Shakespeare Spectacol realizat in memoriam Alexandru Tocilescu
Capodoperă a literaturii dramatice universale, piesa Hamlet a generat spectacole antologice în multe culturi teatrale, atât în epoci trecute, cât și în teatrul contemporan. Un astfel de spectacol de referință a fost montarea de la Teatrul „Lucia Sturza Bulandra” (premieră 1985), în regia lui Alexandru Tocilescu, cu Ion Caramitru în rolul Prințului Danemarcei. Printre performanțele acelui spectacol era și distribuția – aparținea unei trupe remarcabile, în acea perioadă, iar creația lui Ion Caramitru a fost una apreciată de specialiști și, în egală măsură, de public. Actorul s-a dovedit o prezență scenică electrizantă și a transmis, într-o perioadă de dictatură politică și control ideologic, tot dramatismul unui personaj supus dictaturii, asemenea oamenilor din România acelor ani.
Premiera radiofonică Hamlet propune „revizitarea” spectacolului de la „Bulandra” – in memoriam Alexandru Tocilescu, actualizată atât din perspectiva partiturilor actoricești, cât și a privirii lucide asupra societății românești de astăzi. Spectacolul radiofonic valorizează și experiențele scenice asumate de o parte dintre actorii care au făcut posibilă acea montare – Ion Caramitru, Marcel Iureș, Ion Cocieru, Sandu Mihai Gruia, Doru Ana, montare care s-a impus în prim-planul istoriei noastre teatrale. În premiera TNR, regizorul Mihai Lungeanu folosește un limbaj sonor subtil – care l-a și consacrat, de altfel, limbaj teatral împlinit prin personalitățile creative ale actorilor, distribuția fiind una fin articulată.
În interpretarea unică a lui Dan Grigore, spațiul sonor al premierei Hamlet include pasaje din Rachmaninov și Bach; el se deschide către o interpretare profund metafizică a tragediei damnatului Prinț care poate intra în dialog, și acum, cu fiecare om. În acest context, o contribuție majoră au avut-o și regizorii muzicali Patricia Prundea și Stelică Muscalu, din redacția Teatru a SRR.
Trebuie subliniat și faptul că premiera Hamlet a TNR oferă posibilitatea prezentării unui eveniment artistic care reflectă parte din cultura teatrală românească și implicit vorbește și despre identitatea românească.
Hamlet
de William Shakespeare. Traducerea: Nina Cassian. Adaptarea
radiofonică și regia artistică: Mihai Lungeanu
În
distribuție: Ion Caramitru, Marcel Iureș, Mariana Mihuț,
Ion Cocieru, Mircea Rusu, Dorin Andone, Răzvan Popa, Mihai
Verbițchi, Silvana Mihai, Mihai Constantin, Liviu Lucaci, Alexandru
Potocean, Gavriil Pătru, Tamara Crețulescu, Marius Bodochi, Lari
Giorgescu, Sandu Mihai Gruia, Alexandru Georgescu, Doru Ana, Marcel
Cobzariu
Redactor:
Crenguța Manea
Regia
de studio: Janina Dicu
Regia
de montaj: Dana Lupu, Monica Wilhelm, Florin Bădic, Bogdan Golovei,
Robert Vasiliță
Regia
muzicală: Patricia Prundea și Stelică Muscalu
Regia
tehnică: Codrin Lazăr
Spectacol realizat in memoriam Alexandru Tocilescu
La pian, maestrul Dan Grigore, asemenea montării Teatrului „Lucia Sturza Bulandra” (1985). Înregistrare aprilie 2019