Ascultă e-teatru

In actualitate

Centenarul Unirii Basarabiei cu România la Teatrul Național Radiofonic

Vineri, 9 Martie 2018 , ora 18.01
 

Teatrul Național Radiofonic - Radio România și Ramada Bucharest Majestic Hotel organizează luni, 19 martie 2018, de la ora 16.00, la Ramada Bucharest Majestic Hotel, Sala “I. L. Caragiale”, etajul 1 - audiția cu public a spectacolelor de teatru-document dedicate Centenarului Unirii Basarabiei cu România: Lumină pentru Basarabia și 27 martie 1918 – Întoarcerea acasă, producții ale Teatrului Național Radiofonic, prezentate în premieră absolută, în cadrul proiectului Biografii, memorii.

Regia artistică:
Petru Hadârcă. Scenariu de Mariana Onceanu. Adaptarea radiofonică: Magda Duțu și Ion Costin Manoliu. Cu mărturia lui Anton Crihan, deputat în Sfatul Țării. Versuri de Andrei Ciurunga – rostite de Mihai Bica. Interpretare vocală și improvizații muzicale – Nadia Trohin. Muzică originală, interpretare vocală și instrumentală – Adrian Naidin.

În distribuție: Ion Caramitru, Adrian Păduraru, Mircea Constantinescu, Constantin Florescu, Mihai Bica, Orodel Olaru, Marcelo Cobzariu, Ion Arcudeanu, Silviu Oltean, Rodica Mandache, Daniel Tudorică, Annemary Ziegler, Alexandru Nedelcu, Tania Popa, Nadia Trohin, Petru Hadârcă, Ion Costin Manoliu, Stelică Muscalu. Regia de montaj: Dana Lupu și Florin Bădic. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Stelică Muscalu. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactori: Magda Duțu și Ion Costin Manoliu. Coordonator de proiect: Magda Duțu.

Spectacolele vor fi difuzate la Radio România Actualități, luni, 26 martie și miercuri, 28 martie, de la ora 23.05 și la Radio România Cultural, marti 27 martie, în intervalul 19.00 - 21.00, în seria Biografii, memorii.

Scenariile - alcătuite în urma unei documentări ample și riguroase - sunt semnate de jurnalistul Mariana Onceanu de la Chișinău. Informațiile și personajele, care sunt personalitățile vremii cu o contribuție hotărâtoare la Actul Unirii, corespund întocmai realității. Surse de informație și suport documentar au fost Procesele verbale ale ședințelor Sfatului Țării, ediție îngrijită de istoricul Ion Țurcanu, Studii istorice de Iurie Colesnic, articole din presa timpului și memoriile înfăptuitorilor Unirii. Spectacolele valorifică mărturia înregistrată a doctorului Anton Crihan – deputat în Sfatul Țării.


Primul spectacol – Lumină pentru Basarabia – reface drumul premergător înființării Sfatului Țării. Mai bine de 100 de ani, începând cu 1812 – anul în care Basarabia a fost ruptă din trupul Moldovei și incorporată Imperiului Țarist - românii dintre Prut și Nistru au fost supuși prin școală, biserică și presă, ideologiei imperiale rusești, de renegare a propriilor rădăcini etnice și culturale. În toamna lui 1917, revoluția bolșevică duce la prăbușirea Imperiului Țarist. Basarabia, situată în apropierea imediată a frontului, se afla în calea grupurilor de soldați demobilizați și a dezertorilor. În această stare de incertitudine, câteva personalități ale momentului - Pantelimon HalippaOnisifor GhibuIon PelivanDaniel Ciugureanu, Ion Buzdugan, Ion Inculeț – organizează soldații moldoveni și intelectualitatea românească a orașelor și satelor, în vederea pregătirii opiniei publice și a oamenilor politici pentru unirea Basarabiei cu România.

Al doilea spectacol - 27 martie 1918 – Întoarcerea acasăprezintă contextul istoric în care s-a votat Actul Unirii. Spre uimirea actorilor politici din România și străinătate, basarabenii sunt primii români din provinciile vremelnic înstrăinate care votează Actul Unirii cu România. În centrul evenimentelor a fost Sfatul Țării, instituție legislativă formată în mod democratic la Chișinău. Confruntările și dezbaterile de idei se desfășurau în atmosfera turbulentă a revoluției bolșevice și a primului război mondial, în condiții de anarhie politică. Soarta teritoriului dintre Nistru și Prut a fost determinată de voința și implicarea unor patrioți români: Pantelimon HalippaOnisifor Ghibu Ion Buzdugan, Ion Inculeț, Vasile Stroescu, Paul GoreVladimir Herța,  Elena Alistar, Anton Crihan.

Audiția cu public a celor două spectacole-document va avea loc luni, 19 martie, de la ora 16.00, la Ramada Bucharest Majestic Hotel, Sala „I. L. Caragiale”, etajul 1. Intrarea este liberă. Organizatorii acestui eveniment sunt Teatrul Național Radiofonic – Radio România și Ramada Bucharest Majestic Hotel.
Arhiva : 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro