Ascultă e-teatru

In actualitate

Dialogurile lui Platon. Criton, în premieră absolută la Teatrul Național Radiofonic

Miercuri, 19 Iulie 2017 , ora 15.41
 
Teatrul Național Radiofonic inaugurează seria Dialogurilor lui Platon, cu spectacolul Criton.

Traducerea: Marta Guțu. Regia artistică: Attila Vizauer.

Interpretează: Dan Condurache și Doru Ana.

Redactor: Domnica Țundrea. Regia de montaj: Monica Wilhelm. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Mădălin Cristescu. Regia tehnică: Mihnea Chelaru.

Premiera absolută Dialogurile lui Platon. Criton se va difuza miercuri, 26 iulie 2017, de la ora 14.00, la Radio România Cultural.


De asemenea, miercuri, 26 iulie, de la ora 18.00, la Muzeul Național al Literaturii Române, de pe strada Nicolae Crețulescu nr. 8 din București, va avea loc audiția cu public a spectacolului Criton, prilej cu care Teatrul Național Radiofonic îl va sărbători pe actorul Dan Condurache, la împlinirea vârstei de 65 de ani.

Pentru Teatrul Național Radiofonic, a transpune în imagini sonore Dialogurile lui Platon reprezintă un demers de importanță culturală certă, un act de profundă spiritualitate, de întoarcere la valoarea cuvântului rostit. Lectura contemporană a dialogului platonician Criton, reprodus integral, presupune o abordare echilibrată, lucidă, o privire dintr-un unghi inedit, o sensibilă explorare a lumii ideilor, un act cognitiv prin excelență.

Dialogul dintre Socrate și bunul său prieten, Criton, capătă valențe revelatorii și adună idei fundamentale despre prietenie, valori morale, justiție, legi și, nu în ultimul rând, despre moarte, privite din perspectivă filosofică.

Tensiunea ideatică, sâmburele de dramatism cuprins într-un asemenea tip de dialog, dinamica la nivelul ideilor, al trăirilor, capătă valoare radiofonică prin concepția asupra spațiului auditiv, prin jocul profund, nuanțat al actorilor, prin susținerea sonoră permanentă, ce însoțește discuția celor doi. Așteptarea, claustrarea în închisoare sunt accentuate sonor și muzical, printr-un acompaniament discret în aparență, dar care are rolul de a tensiona și de a intensifica atmosfera dramatică.

Momentul când lui Socrate îi este anunțat faptul că viața lui trebuie să se sfârșească declanșează conflictul ideatic și, în același timp, trezește în ascultători interesul de a afla concluzia acestui dialog, anume dacă va reuși Criton să-l convingă pe Socrate să eludeze pedeapsa cu moartea, să evadeze din închisoarea în care legile cetății l-au aruncat.

Nu se putea găsi un rol mai potrivit, pentru a marca aniversarea actorului Dan Condurache, la Teatrul Național Radiofonic, decât acela al lui Socrate. După zeci de personaje de prim-plan, jucate la Radio, Dan Condurache, în spectacolul Criton, dă pe deplin măsura harului său actoricesc, întruchipând un spirit liber, onest, înțelept, neclintit în opțiunile pe care și le argumentează impecabil, condus de libertatea interioară și de forța conștiinței sale. Socrate îl antrenează pe Criton în strălucitoarea lui demonstrație, dialogul dintre cei doi actori fiind condus cu mână sigură de către regizor, atent la dozarea relației dintre cei doi prieteni, iar Doru Ana, în rolul lui Criton, joacă profund, interiorizat, izbutind totdeauna să transmită mai mult decât textul o spune, copleșitor prin emoția reținută și prin intensitatea trăirilor.

Forța logicii, puterea argumentelor, valoarea ideilor, înțelegerea profundă a naturii umane sunt dublate de tonul direct, de caracterul colocvial, extrem de pătrunzător, astfel încât spectacolul Criton, în regia lui Attila Vizauer, vorbește sensibilității ascultătorului contemporan, incită și îndeamnă la reflecție, călăuzind subtil publicul pe teritoriul fascinant al cunoașterii.

Domnica Țundrea

Arhiva : 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro