Ascultă e-teatru

Radio Fiction Desk / Despre proiect

Radio Fiction Desk - 2017

Prin derularea proiectului „Radio Fiction Desk”, teatrul radiofonic câștigă, cu fiecare ediție, atât interesul cât și, mai ales, admirația actualei generații de liceeni bucureșteni. Lecția de viață primită de elevii-actori din liceele bucureștene, prin participarea la acest proiect, demonstrează tuturor cât de utilă poate fi colaborarea artistică între profesioniști și adolescenți.

Creativitatea tinerilor actori amatori, originalitatea și curajul acestora de a se exprima într-o formă de manifestare artistică, nouă pentu ei, care îmbină mijloace tehnice consacrate – înregistrarea și prelucrarea sonoră într-un studio de teatru radiofonic, unic în peisajul cultural național - cu tehnica on-line, postarea și votarea pieselor înregistrate de elevii-actori pe site-ul tnr.srr, pagina Radio Fiction Desk – conferă acestui proiect forță artistică, vitalitate și dinamism.

Dorința de competiție, exprimarea trăirilor afective prin interpretarea personajelor, jocul de-a timpul, prin parcurgerea unor texte și situații plasate în perioade istorice diferite, toate derulate în Studioul T1, „Mihai Zirra”, al Societății Române de Radiodifuziune, oferă liceenilor participanți la proiect posibilitatea acumulării unor experiențe inedite, dar și generatoare de drumuri noi în viață.

Radio Fiction Desk 2017 își propune să continue colaborarea cu noi trupe de teatru din liceele bucureștene, pentru dinamizarea activității acestora, creșterea nivelului de interpretare artistică, pentru apropierea și împărtășirea secretelor unei profesii care cere, deopotrivă, devotament și talent.

Per aspera ad astra (pe căi aspre către stele) este dictonul care exprimă cel mai bine legătura dintre aspirațiile artistice ale liceenilor actori, de performanțele de excepție ale truditorilor profesioniști de pe scena Thaliei!

Le dorim, tuturor, mult succes!


Invitatii speciali ai editiei Radio Fiction Desk 2017

RFD, Florin Zamfirescu RFD, Mihai Malaimare RFD, Maia
Florin Zamfirescu
Mihai Malaimare
Maia Morgenstern
Imagini din timpul inregistrarilor

Scoala Centrala”, imagini realizate în studiourile Teatrului Radiofonic, în timpul înregistrarii piesei „Ramasagul” - o adaptare de Silvia Cusursuz dupa Vasile Alecsandri, în regia lui Vasile Manta.

Colegiul National „Gheorghe Sincai”, imagini cu trupa de elevi-actori coordonati de doamna profesoara Ana-Maria Sefan, care au înregistrat piesa „Steaua fara nume”, de Mihail Sebastian.


Colegiul National „Ion Neculce”, imagini cu elevii – actori din trupa de teatru, alaturi de echipa de productie de la Radio România, care au inregistrat piesa "Bacul nu-i sfarsitul lumii" de Filip Columbeanu.

Foto Renata Rusu

Radio Fiction Desk” este un proiect – concurs, care își propune colaborarea cu  trupe de actori formate din elevi ai liceelor bucureștene, pentru a realiza spectacole profesioniste de teatru radiofonic.

Prima ediție a proiectului s-a derulat pe parcursul anului 2015, cu participarea a patru unități de învățământ bucureștene: Colegiul Economic „Virgil Madgearu”, Liceul Teoretic „Dimitrie Bolintineanu”, Colegiul Național „Iulia Hașdeu” și Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”.A doua ediție a proiectului s-a derulat, un an mai târziu, cu participarea a altor patru unități de învățământ bucureștene : Colegiului Național de Informatică ”Tudor Vianu”, Colegiul Național ”Mihai Viteazul”, Colegiul Național ”Spiru Haret” și Liceul Teoretic ”Dante Alghieri”

În cele două ediții, la finalul fiecăruia dintre cele patru stagii de pregătire, elevii au înregistrat radiofonic, de o manieră profesionistă, piesele de teatru pregătite. Înregistrările s-au desfășurat în studioul „Mihai Zirra”, al Societății Române de Radiodifuziune, apoi înregistrările au fost postate pe site-ul tnr.srr.ro, pagina radiofictiondesk.srr.ro, în succesiunea realizării lor.

Toate piesele de teatru radiofonic, astfel postate, au fost ascultate și notate de către elevi, de profesori, dar și de alți ascultători fideli ai teatrului radiofonic. Fiecare ediție s-a încheiat, în luna decembrie, prin desfășurarea, în sala Centrului Național de Artă - "Tinerimea Română", a câte unei Gale de premiere - "Radio Fiction Desk". Juriile de specialitate, formate din personalități marcante ale scenei teatrale românești și specialiști ai Redacției Teatru, au oferit premiile mult așteptate: ”Premiul de popularitate”, Locurile IIIIII, Mențiune , ”Premiul pentru interpretare radiofonică feminină”, ”Premiul pentru interpretare radiofonică masculină” și „Premiul special al juriului”.

În cele două ediții, derulate până în prezent, am avut bucuria de a întâlni tineri care iubesc teatrul, dascăli devotați care se dedică sprijinirii acestei activități și care, împreună, au participat cu entuziasm la acest concurs, la această experiență dramatică unică - cea a înregistrării de piese de teatru radiofonic. Spectacolele de teatru au o existență efemeră. După ce s-au încheiat ele continuă să mai existe doar în amintirile spectatorilor și actorilor, amintiri care se estompează cu trecerea timpului. Înregistrările de teatru radiofonic însă, dăinuie în timp și permit ca, peste ani, interpreții, dar și ascultătorii, să ”călătorească” în trecut, pentru a se redescoperi exact așa cum au fost la momentul respectiv.

Proiectul are un impact puternic în rândurile tuturor elevilor, nu doar a actorilor-elevi, dar și al profesorilor, ceea ce ne determină să îl continuăm, cu entuziasm și bucurie, și în anul 2017.

Liceele care participă în proiectul-concurs „Radio Fiction Desk” în acest an sunt:

  • Colegiul Național "Ion Neculce"

  • Colegiul Național "Gheorghe Șincai"

  • Școala Centrală

  • Colegiul Național "Cantemir Vodă'


Proiectul „Radio Fiction Desk” este realizat de Radio România prin Centrul Cultural Media, Redacția Teatru în colaborare cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București și avand ca partener instituțional Primăria Municipiului București.
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro