Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

"Bacchanalia" de Goran Stefanovski

Luni, 11 Noiembrie 2013 , ora 17.13
 

Teatrul Național Radiofonic al Societății Române de Radiodifuziune, în parteneriat cu Ambasada Republicii Macedonia la București, prezintă în proiectul „Dramaturgi străini contemporani”, joi, 28 noiembrie 2013, ora 19:00. la

Radio Romania Cultural, premiera radiofonica a spectacolului Bacchanalia de Goran Stefanovski, traducerea Ioana Ieronim, scenariul radiofonic și regia artistică Mihai Lungeanu

În 2009, Goran Stefanovski a fost ales membru în Consiliul European pentru Relații Internaționale – o recunoaștere a influenței operei și activității sale, în plan cultural și artistic, pentru susținerea dialogului multicultural. Tradus în peste douăzeci de limbi, montat pe scene europene prestigioase, prezent în întâlniri și festivaluri notabile, deținător al unor importante premii literare, dramaturgul este cunoscut și în România; în 2010, Fundația Culturală „Camil Petrescu” editează volumul ”Povești din Estul sălbatic”, în seria „Dramaturgi de azi”, o antologie de autor, în traducerea poetei Ioana Ieronim, care semnează și un eseu inspirat de opera scriitorului, „la răscruce de timp și spațiu”.

Teatrul Național Radiofonic (TNR) – singurul din România, până în prezent – propune publicului un al doilea spectacol după o piesă de Goran Stefanovski, Bacchanalia (în iunie 2012, la radio România Cultural s-a difuzat Peretele dublu după textul dramatic Fundul dublu, adaptarea radiofonică și regia artistică fiind semnate de Mihai Lungeanu). Premiera piesei are loc în 1996, la Copenhaga (an în care orașul a fost Capitală Culturală Europeană), iar în Macedonia este jucată în 2010. Stefanovski nota, sub titlul „De ce piesa aceasta?”: „... Sunt un macedonean născut și crescut la Skopje, la treizeci de kilometri de locul unde a fost găsit un bronz antic grecesc, figurina unei bacante în extaz. Menada aceasta este expusă la Muzeul de Arheologie Macedonean, a devenit emblema Teatrului Național Macedonean, dă numele unui restaurant și a unei discoteci din Skopje. (...) Dar având o bacantă atât de aproape, pot fi ritualurile bahice departe?”; apoi, autorul adaugă: „... Prăbușirea Iugoslaviei (și a blocului de Est) a fost colapsul unui vast proiect social, un fel de utopie rațonalistă. Dezlănțuirea urii iraționale în Balcani și în Europa reprezintă, de fapt, o provocare pentru modernism și raționalism. (...) Avertismentul întunecat al Iugoslaviei este o amenințare globală.”

Despre proiecte sociale utopice sau realizabile soluții pragmatice, despre ură și posibile reconcilieri, este și confruntarea, fixată de dramaturg în prezentul nostru, dintre Dionysos și Pentheus – în interpretarea lui Marcel Iureș și a lui Marius Manole; li se alătură celelalte personaje cunoscute din tragedia lui Euripide, „Bacantele”, iar Corul, instinctual personaj colectiv, este imaginea cetățenilor statelor de astăzi, din Balcani sau din zone mai depărtate de aici. Spectacolul radiofonic Bacchanalia se adresează spectatorului, într-o formulă teatrală directă, și îi propune teme extrem-contemporane.

Premiera Bacchanalia reunește în distribuție actori cu o bogată experiență artistică: Marcel Iureș, Marius Manole, Dan Condurache, Mihai Dinvale, Adela Mărculescu, Filip Ristovski, Petrică Nicolae, Orodel Olaru, Radu Amzulescu, Daniela Marcu, Mircea Constantinescu, Florin Anton, Ionuț Kivu, Daniel Popescu, George Țoropoc, Violeta Berbiuc.

Spectacolul își precizează conturul sonor prin regia de studio – Milica Creiniceanu, regia de montaj – Florina Istodor și Monica Wilhelm, regia tehnică – ing. Vasile Manta, regia muzicală – George Marcu; redactor și coordonator de proiect – Crenguța Manea.



Arhiva : 2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro