Ascultă e-teatru

Arhiva Folk fără vârstă / Testimoniale

Astept in permanenta la orizont un motiv sa ma bucur

Marți, 22 Octombrie 2013 , ora 15.53
 

Astept in permanenta la orizont un motiv sa ma bucur.

De-asta pe calendarul meu de perete imi incercuiesc din vreme,cu markerul, toate prilejurile garantate de bucurie. Asa si acum. Aveam incercuita, cu raze de evidentiator auriu, data de marti 22 octombrie.

Asta insemnand ca, desi la mijloc de toamna, ziua trebuia musai sa fie o … MARTI, CA VARA! - cu soare, mult soare, muzica din cea mai aleasa si cantitati industriale de buna dispozitie caci (de unde-or fi scos superstitiosii bazaconia cu “marti-3 ceasuri rele”?! nu stiu!) - noi, ba dimpotriva,aveam a petrece mai bine de 3 ore excelente pe drumul Caravanei folk fara varsta, poposita in sala de festivitati a Colegiului National Mihai Viteazul .

Recapituland dara ca sa-nvatam refrenul-

22 octombrie, marti ca vara, la fix miezul zilei - intr-acolo alergam literalmente si eu la intalnirea cu BUCURIA!

Imensa bucurie a realizatoarei Manuella Popescu de a darui copiilor dreptul suprem de a canta folk, intr-un eveniment unicat marca Radio Romania, co-prezentat, prin traditie, alaturi de cealalta mare inima a Caravanei- Maria Gheorghiu, alias printesa doar cu o seara mai inainte aniversata la “castelul” Teatrului Excelsior in spectacolul “20 de ani de Om bun”

Ori, -cu atata inalta vibratie, pasiune, emotie din emotia aceleiasi superbe Marii a folk-ului romanesc-- mini-recitalul ei de la “Mihai Vitezul “ prefatand si startul dat competitiei propriuzise… inutil aproape sa va mai descriu BUCURIA defilarii scenice a protagonistilor! Privilegiati a se fi numarat printre cei peste 53 de concurenti reprezentand 10 licee din sectorul 2 al capitalei, participante la preselectie. Suficient in schimb sa observ cum galeriile lor de sustinatori, strategic instalate pe pozitii, ocupasera tot, pana la ultimul scaun. Sala de festivitati a colegiului se afla sub asaltul aplauzelor! Full la parter, full la balcon, peste 500de locuri.

Iar daca (aviz aici iar superstitiosilor, recte bazaconiilor inventate de mintea lor!) vreo singura pisica neagra sa-si fi facut totusi datoria de cica marti sa ne taie calea pe carosabilul Caravanei folk fara varsta - … mai, sa fie!, aflati atunci ca, mereu aducatoare doar de noroc, aceea nu putea fi decat “Pisica neagra” a presedintelui juriului actualei editii, Mircea Baniciu. Pariu ca de la cat se agita, incurajeaza intr-una copii, canta cu ei fragmente din refren si nu rateaza nici un comentariu pontos… i se si trage vesnica tinerete?!(Nu ma contraziceti ca pierdeti!)

Si, inca o surpriza, inclusiv pentru mine care in prima clipa am zis ca hai mai, mi se pare! Ba nu mise parea! La doua scaune de Mircea, instalat tot la masa de la care se dau verdictele - Radu Gheorghe onorase in premiera provocarea de a se alatura concursului nostru spectacol. Si n-o fi prea frumos dar curiozitatea mi-a dat ghes sa trag cu coada ochiului sa-l vad si eu punand note. Cele mai mici! Cu o severitate de care nu l-ai fi suspectat capabil pe cel mai simpatic om de pe Terra sau, nici intr-un caz, pe cel care intr-un ineouizabil joc de-a “Broasca testoasa” cu publicul face, fara exceptie, salile sa se tavaleasca de ras, cu al sau hai li hai lo gimdagalila dagalo…

Hai ca ne da afara si de-aici si tot n-am invatat refrenul!

Clar, asta facea parte dintr-o… cu totul alta improvizatie a omului-spectacol Radu Gheorghe, ocazionata de interviul pe care neavand cum sa-l inregistram in cancelarie, fusesem re-directionati spre secretariatul Colegiului national Mihai Viteazul. Esential insa ca a-propos de prima experienta caravaniera a existentei sale - imprezibilul si inepuizabilul actor-muzician mi-a vorbit atat despre dramul de inconstienta manifestat in acceptarea unei astfel invitatii fara a-i fi realizat decat la fata locului dimensiunile cat si despre uimirea sa ca printre candidati a dat peste atat de multi care sa-l oblige sa-i noteze cu 9! Nota bene- in ideea lui, 10 fiind ceva ca de domeniul Olimpiadei, inventat pentru Nadia Comaneci! - un 9 primit de la el inseamna… viitoare cariera muzicala!

Si-acum ajungand si la cel mai asteptat moment, al premierii micilor - mari muzicieni intrati in cursa Caravanei folk fara varsta-o sa incep prin a sublinia ca rar mi-a fost dat sa vad asa scena neincapatoare pentru numarul laureatilor !

Cauza?! Nivelul exceptional la care s-au prezentat copii!

De unde - la clasica intrebare: unde pleaca premiile muzicale? -raspunsul ….catre nu mai putin decat 4 premianti numai de locul I si de talia Grupului Five O’Clock de la Spiru Haret, Trio-ului Cuculea-Ghita-Stoica de la Cosbuc, favoritei mele absolute Andra Gogan - fetita – foc de artificii reprezentand colegiul IuliaHasdeu. Nume carora, la sectiunea compozitie, li se adauga, uite tot de la Cosbuc, acela al cantautoarei Alexandra Codreanu.

Urmau nu mai putin de 4 premianti de locul secund, 3 de locul 3, 2 cu mentiuni si un premiu cu totul special, revenit defavoritilor sortii cu suflet urias insa si dragoste de folk! - i-am numit pe copiii grupului Brumarel de la Liceul tehnologic special Regina Elisabeta.

Iar aici,gandindu-ma la mesajul Mariei Gheorghiu de a indemna copiii sa-si compuna propriile melodii, sa-si scrie propriile versuri, sa nu ramana la stadiul de interpreti de folk intr-un parc, pe o banca… e lesne de inteles de ce juriul acordase in corpore marele premiu al acestei editii caravaniere tandemului cantautorilor de la Rosetti - Ioana Alexei-Cristian Boxareanu! Ca un inger – fiind, poate nu intamplator, titlul piesei lor.

Si pentru ca, repet, eu am mania asta sa incercuiesc cu markerul prilejurile garantate de bucurie - pe faimosul meu calendar de perete am incercuit deja la inceput de decembrie proxima intalnire cu Caravana folk fara varsta ajunsa si in sectorul 6.

Anca Romeci

Arhiva : 2014 | 2013 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro