Ascultă e-teatru

In actualitate

Ștefan Sileanu, la aniversare - vedeta spectacolelor de teatru radiofonic la Radio România Actualități

Vineri, 15 Noiembrie 2019 , ora 14.24
 
În semn de omagiu adus marelui actor, la aniversare, Teatrul Național Radiofonic vă invită să îl reascultați în trei spectacole de excepție, la Radio România Actualități: Nicholas Nickleby de Charles Dickens, Gloria și moartea lui Joaquin Murieta de Pablo Neruda și Oameni de rezervă de Bogdan Ficeac. Montările se vor difuza, în perioada 19-21 noiembrie, de la ora 23.05.
Născut la 15 noiembrie 1939, la Cislău,
Ștefan Sileanu a absolvit Liceul de Arte Plastice si a fost timp de doi ani student la Institutul “Nicolae Grigorescu” din Bucuresti, fiind discipolul lui Ion Țuculescu (in casa caruia a locuit ani de zile) si deprinzând tainele culorii si peisajului sub influența maestrului Corneliu Baba. "După aceea m-am îndrăgostit de teatru… Ca student la Teatru l-am avut ca profesor pe Dem Loghin, iar asistent era Dem Rădulescu. Mi-aduc aminte că Dem Rădulescu ne-a spus să aducem un caiet fiecare. Ne-am pregătit toți, cum sunt toți studenții, febrili, dornici să vadă ce li se va împărtăși, ce se întâmplă cu acest caiet. A venit, ne-a pus să deschidem caietul și ne-a spus: „Copii, scrieți: Modestia este haina cea mai de preț a actorului! Închideți caietul!“ Și așa a rămas. Închis!" mărturisea Ștefan Sileanu într-un emoționant interviu acordat jurnalistei Loreta Popa.
A urmat o carieră extraordinară în teatru, film, televiziune și Radio. Mai bine de patru decenii Ștefan Sileanu a interpretat roluri impresionante pe scenele teatrelor din Cluj, Târgu Mureș, apoi la Teatrul Nottara din Bucuresti, unde și-a desfășurat cea mai mare parte a carierei artistice. "Jocul vieții și al morții în deșertul de cenușă'' de Horia Lovinescu, ''Zodia turnătorului'', titlu sub care regizorul Octavian Greavu a reunit piesele ''Girodina'', ''Circuitul normal'' și ''Ușa'' ale dramaturgului francez Jean-Claude Carriere, ''Război și pace'' după Tolstoi, ''Pădurea'' de Ostrovski în care a jucat alături de fiica sa, Ana-Maria Sileanu acestea sunt doar cateva dintre spectacolele de succes jucate pe această scenă cărora li s-a adăugat o filmografie de excepție, dacă ar fi să amintim doar rolurile din ''Cântecele mării'' (1971), ''Prin cenușa imperiului'' (1976), ''Burebista'' (1980), ''Adela'' (1985), ''Duminică în familie'' (1988), ''Somnul insulei'' (1994), ''Despre morți numai de bine'' (2005), ''Păcală se întoarce'' (2006), ''Europolis'' (2010), ''Rămâi cu mine'' si, nu in ultimul rând, rolul titular din filmul istoric ,,Vlad Țepeș" în regia lui Doru Năstase, interpretare răsplătită cu premiul ACIN.

Ș
tefan Sileanu a interpretat importante partituri și la teatrul radiofonic, sub bagheta celor mai prestigioși regizori. Rafinamentul jocului său, personalitatea artistică tulburătoare-un amestec straniu de forță și sensibilitatate, puse în valoare de timbrul unic, inconfundabil, au făcut din domnia sa un colaborator prețios al teatrului la microfon, care păstrează în Fonoteca de Aur zeci de spectacole de colecție, a căror vedetă este Ștefan Sileanu.

Începând de marți, 19 noiembrie si până joi, 21 noiembrie, la Radio România Actualități, vă invităm să îl reascultați pe actorul Ștefan Sileanu în spectacole din perioade de creație diferite: Nicholas Nickleby de Charles Dickens, în care îi are drept parteneri pe: Mircea Constantinescu, Constantin Dinulescu Tatiana Iekel și Mirela Gorea și Gloria și moartea lui Joaquin Murieta de Pablo Neruda, montări semnate de regizorul Titel Constantinescu și Oameni de rezervă de Bogdan Ficeac, spectacol din anul 2005 realizat de regretatul regizor Vasile Manta.
Arhiva : 2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro