Ascultă e-teatru

In actualitate

Ileana Stana Ionescu, la aniversare, sărbătorită de Teatrul Național Radiofonic

Vineri, 6 Septembrie 2019 , ora 14.44
 

În semn de omagiu adus distinsei doamne a teatrului românesc, la aniversare, Teatrul Național Radiofonic vă propune să reascultați, în perioada 9-12 septembrie, spectacole de referință din cariera radiofonică a domniei sale: Curtea cu juri de Henry Monier, Grijuliu...ca un frate de Ellie Bassan, Vorbe de clacă de Ioan Slavici și Colecționarii de Jiri Korbel.

Montările se vor difuza la Radio România Actualități, de la ora 23.05


Născută în miez de septembrie, în comuna Brad, din județul Hunedoara, Ileana Stana Ionescu a debutat la doar 19 ani, la Teatrul din Reșița, cu rolul Agnes din spectacolul Școala femeilor de Molière. Tot pe acestă scenă a fost, mai apoi, Natalia din Vassa Jeleznova de Maxim Gorki, Kathleen din piesa omonimă a lui Michael Sayers, Mariana din Nota zero la purtare de Octavian Sava și Virgil Stoenescu și… Făt Frumos din feeria Înșir’te mărgărite de Victor Eftimiu. Anii 1960 i-au dăruit bucuria unui nou început, Ileana Stana Ionescu făcând parte, împreună cu soțul său, Andrei Ionescu, din trupa de tineri si entuziaști actori care au înființat Teatrul Tineretului din Piatra Neamț. Lady Torrance din Orfeu în infern de Tennessee Williams, Celia din Casa cu două intrări de Calderon de la Barca dar și Lisette din Jocul dragostei și al întâmplării de Marivaux, în regia lui Lucian Giurchescu sunt doar câteva dintre partiturile cu care s-a întâlnit pe acestă scenă, importante provocări artistice și deopotrivă răsunătoare succese într-o carieră ce avea să se dovedească excepțională. Patru ani mai târziu, actrița va intra în trupa celei dintâi scene a țării, unde va juca în zeci și zeci de spectacole și unde poate fi aplaudată și acum în spectacolele Micul infern de Mircea Ștefănescu, sub bagheta lui Mircea Cornișteanu, Idolul și Ion Anapoda de G.M.Zamfirescu, versiune scenică datorată maestrului Ion Cojar și Molto, gran' impressione de Romulus Vulpescu, spectacol în regia lui Dan Tudor, cel care a distribuit-o pe Ileana Stana Ionescu și în Gaițele de Alexandru Kirițescu, montare din repertoriul Teatrului Metropolis.

Talentul excepțional, farmecul irezistibil, verva și spontaneitatea personalității sale artistice dar și timbrul inconfundabil au făcut ca Ileana Stana Ionescu să devină o colaboratoare prețioasă a emisiunilor de televiziune dar și a Radioului, care a tezaurizat interpretările sale magistrale în montări de referință din istoria genului și le oferă spre reascultare și bucurie iubitorilor Teatrului Național Rdaiofonic. .

Arhiva : 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro