Ascultă e-teatru

Arhiva Evenimente

Radio România prin Teatrul Național Radiofonic e reconfirmat ca producător de top în creația europeană radiofonică prin nominalizarea producției Sufletul pereche de Petre Barbu la Prix Europa 2021

Joi, 2 Septembrie 2021 , ora 10.09
 

Producția Teatrului Național Radiofonic Sufletul pereche de Petre Barbu s-a calificat în selecția prestigioasei competiții europene Prix Europa 2021, secțiunea Radio Fiction. Prix Europa a anunțat miercuri, 1 septembrie, lista nominalizaților ediției 2021 a concursului care se va desfășura la Potsdam (Germania) în perioada 10-15 octombrie. Anul acesta în cele trei secțiuni - TV, Radio și Digital Media - s-au înscris un număr impresionant de 684 de producții realizate de 268 de organizații media în anul pandemic 2020. Un grup de experți independenți a jurizat și a decis lista nominalizaților selectați în concurs. În selecția finală au intrat un total de 209 producții din 26 de țări în cele trei secțiuni. La categoria Radio Fiction lista nominalizaților cuprinde 31 de producții din 22 de țări.

Motto-ul ediției Prix Europa 2021, Changing Europe-diverse and united! asociază diversitatea culturală europeană cu consolidarea solidarității profesionale a creatorilor din media. Prin motto-ul acestui an, festivalul reafirmă necesitatea întăririi prestigiului mass-media ca liant în comunicarea europeană, capabilă să apropie națiuni, societăți, regiuni și cetățeniîn confruntarea cu problemele lumii contemporane.

Festivalul concurs Prix Europa a fost înființat în 1987 de Parlamentul European și de către Comisia Europeană și este susținut de European Broadcasting Union (EBU), dar și de numeroase organizații europene de media. Festivalul răsplătește cele mai bune producții media europene, se adresează producătorilor profesioniști și are ca scop stimularea creativității și încurajarea celor mai noi tendințe în creația europeană de media. Specificul evenimentuluio dă componența deschisă a juriului, format din reprezentanți ai fiecărei producții selectate în concurs care participă la dezbateri și votează individual producțiile din categoria la care sunt jurați. Astfel, producția câștigătoare a fiecărei categorii se alege prin votul majorității membrilor juriului.Acest sistemde jurizare oferă profesioniștilor din mass-media un forum european de dezbatere și schimb de experiență profesională.

Monodrama Sufletul pereche este cea mai recentă montare radiofonică din creația multipremiatului scriitor și dramaturg Petre Barbu la Teatrului Național Radiofonic. Piesa tratează drama confruntării artistului cu sacrificiul creației și cu angoasa ratării, la bilanțul vârstei mature. Metafora vieții ca o cursă în bazinul de înot e ocazia înfruntării polemice a artistului cu vocile conștiinței. Literatura e singurul loc în care moartea poate fi răscumpărată, iar impulsului creației contrabalansează remușcările în fața pierderii irecuperabile a oamenilor dragi. Multiplicarea vocilor conștiinței redă stările contradictorii pe care le încearcă personajul – în fapt, alter ego-ul dramaturgului - în lupta cu propriul destin. Mesajul marianic al creației, topit în ansamblul scriiturii lui Petre Barbu, e sugerat de cultivarea tulpinei de măr și de rodul său miraculos. Regizorul Attila Vizauer compune polifonic universul personajului, iar interpretarea versatilă a actorului Dan Tudor dă viață vocilor convocate la judecata conștiinței. Sound design-ul realizat de Mădălin Cristescu împlinește în adâncime sonoră spațiul ficțional al monodramei.



Producția Sufletul pereche poate fi ascultată online pe siteul TNR:

https://www.eteatru.ro/#art/sufletul-pereche-de-petre-barbu/298262


Sufletul pereche de Petre Barbu

Regia artistică: Attila Vizauer

Interpretează: Dan Tudor

Regia de montaj: Robert Vasiliță.

Sound design: Mădălin Cristescu

Redactor: Oana Cristea Grigorescu

Producție TNR 2020



Arhiva : 2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro