Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

Finul lui Dumnezeu dupa basmul cules de Mihai Eminescu

Vineri, 12 Martie 2010
 
Luni, 15 martie 2010, de la ora 11,00, la Clubul Ramada Majestic din Bucuresti,
Teatrul National Radiofonic pentru copii va invita la auditia cu public a spectacolului "Finul lui Dumnezeu", adaptare radiofonica de Maria Ioana Vasiloiu dupa basmul cules de Mihai Eminescu. Regia artistica: Vasile Manta.

Premiera radiofonica: duminica, 21 martie 2010, la Radio România Actualitati, de la ora 9.05.

În distributie: Andrei Cantaragiu, Mihai Constantin, Eugen Cristea, Petre Lupu, Ruxandra Sireteanu, Valentin Teodosiu, Oana Rasuceanu, Corina Dragomir, Violeta Berbiuc, Silvana Ionescu, Mihai Niculescu, Ion Arcudeanu, Ioan Chelaru, Marius Calugarita, George Grigore, Mihai Popescu. Regia de montaj: Florina Istodor si Florin Badic. Regia de studio: Violeta Berbiuc. Regia muzicala: Patricia Prundea. Producator Irina Soare


Spirit enciclopedic prin vastitatea preocuparilor, dar si prin dimensiunea si larga paleta a formelor de exprimare, Mihai Eminescu a fost atras înca din perioada studiilor de creatia populara, fiindca, afirma el: "O literatura trainica nu se poate întemeia decât pe graiul viu al poporului, pe traditiile, obiceiurile si istoria lui, pe geniul lui".

Mergând pe calea nu mai putin ilustrilor sai predecesori Anton Pann, Alecu Russo si Vasile Alecsandri, poetul s-a aplecat cu nespusa dragoste asupra basmelor populare, pe unele încredintandu-le tiparului în forma primita de la sursa, în timp ce pe altele le-a prelucrat, "proiectând totul într-o lume fantastica, aceea care la Eminescu se înrudeste cu lumea onirica a visului" (Zoe Dumitrescu Busulenga). Din prima categorie fac parte basmele în proza: Calin nebunul, Frumoasa lumii, Borta vantului, Vasilie, finul lui Dumnezeu si Finul lui Dumnezeu, care au fost culese, se pare, din Moldova, în perioada anilor 1869-1872.

Spectacolul radiofonic în premiera "Finul lui Dumnezeu", basm cules de Mihai Eminescu, în adaptarea semnata de Maria Ioana Vasiloiu, va prilejui ascultatorilor bucuria reîntâlnirii unor personaje îndragite din mitologia noastra populara precum Fat Frumos (caci Finul este un Fat Frumos ocrotit de Dumnezeu), Ileana Sânziana, Flamânzila, Setila, dar si balauri, pajure ori zmei, eroi îndragiti ai copilariei din toate timpurile.
Asadar, o poveste pentru întreaga familie, o invitatie care se adreseaza celor mici, dar în egala masura si parintilor si bunicilor, celor "mult prea mari" care însa au pastrat în suflet neatinsa nostalgia vârstei de aur.
Arhiva : 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro