Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

Ștefan Iordache – vedeta spectacolelor de teatru radiofonic la Radio România Actualități

Vineri, 28 Ianuarie 2022 , ora 22.22
 

Actor de teatru și film, de televiune și Radio, Ștefan Iordache a interpretat peste 100 de roluri din literatura lumii, sub bagheta celor mai importanți regizori români, în spectacole care au scris istoria teatrului contemporan, pe scenele teatrelor din țară (Timișoara, Constanța) și pe scenele bucureștene (la Teatrul Nottara și Teatrul Național, dar și pe scena Teatrului Mic ori la Teatrul de Comedie).


Născut la 3 februarie 1941, la Calafat, Ștefan Iordache a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București la doar 22 ani, iar aplauzele călduroase primite, la spectacolul de diplomă, cu rolul Arturo Ui din spectacolul „Ascensiunea lui Arturo Ui nu poate fi oprită de Bertolt Brecht, aveau să însoțească, mai apoi, toate partiturile interpretate de el de-a lungul unei cariere impresionante.

Sursa foto: Cinemagia

Fascinația pe care o exercita actorul, deopotrivă asupra publicului, dar și asupra regizorilor, personalitatea sa artistică unică, timbrul grav, inconfundabil, au făcut ca regizorii teatrului la microfon să intuiască imensul său potențial radiofonic. Mai întâi sub bagheta maestrului Paul Stratilat, apoi a mai tinerilor, pe atunci, Dan Puican, Titel Constantinescu, Leonard Popovici ori Cristian Munteanu, Ștefan Iordache, a fost, la teatrul radiofonic, shakesperienii Othello, dar și Oberon, Faust din poemul lui Goethe, Orin în spectacolul „Din jale se întrupează Electra”, dar și Avram Iancu din drama lui Lucian Blaga ori Niculae din „Moromeții” lui Marin Preda – partituri stilistice ce acoperă o plajă dramatică vastă și variată, îndreptățind opinia regretatului regizor Cristian Munteanu, care afirma, în paginile volumului Ștefan Iordache – Regele Scamator” de Ludmila Patlanjoglu (apărută la Editura Curtea Veche, în anul 2008): „Iordache a știut să cânte, ca nimeni altul, pe toate registrele personajelor sale. El are acest har proteic de a-și schimba vocea după fețele interioare ale personajelor. El este vioara – un Amati de preț, dar și lutierul care mânuiește arcușul…”. De altfel, Cristian Munteanu avea să semneze, în anul 2003, cel din urmă spectacol realizat de Ștefan Iordache la teatrul radiofonic, încredințându-i rolul principal din „Repetiția moldovenească sau Noi și iar noi”, adaptare radiofonică de Costin Tuchilă după farsa lui Costache Caragiale. Patru ani mai târziu, la mijloc de septembrie, Ștefan Iordache trecea în neființă...


Teatrul Național Radiofonic vă invită să-l reascultați pe Ștefan Iordache, începând de luni, 31 ianuarie și până joi, 3 februarie, în spectacole de referință din Fonoteca de aur: varianta radiofonică a dramei „Avram Iancu” de Lucian Blaga, montare în două părți, realizată în anul 1982, cu o distribuție de excepție (alături de Ștefan Iordache îi veți putea reasculta pe: Mircea Albulescu, Mariana Mihuț, Octavian Cotescu, Ioana Ciomîrtan, Mihai Mereuță, Ion Marinescu, Ion Pavlescu, Constantin Dinulescu, Boris Petroff, Sorin Gheorghiu, Jeanine Stavarache, Mariana Cercel, Virginia Rogin); În grădinile Murciei” – text dramatic semnat de scriitorul și jurnalistul catalan José Feliú y Codina și farsaO repetiție moldovenească sau Noi și iar noi de Costache Caragiale, spectacol din anul 2003. Montările sunt semnate de regizorul Cristian Munteanu și se vor difuza la Radio România Actualități, de la ora 23.05.

Arhiva : 2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro