Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

Performanțele Teatrului Național Radiofonic prezentate la Simpozionul „Teatrul românesc – 30 de ani de libertate”

Miercuri, 9 Octombrie 2019 , ora 16.10
 
Simpozionul „Teatrul românesc – 30 de ani de libertate”, organizat de Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu” în parteneriat cu Asociația Internațională a Criticilor de Teatru – România (AICT.RO) , va avea loc în data de 15 octombrie, orele 10.00-16.00, ca parte a celei de-a V-a ediții a Întâlnirilor AICT.RO. Comunicările vor fi găzduite în Aula Bibliotecii Academiei Române (Calea Victoriei 125) și vor fi publicate în revista academică  Studii și cercetări de istoria artei. Teatru, muzică, cinematografie. Coordonatorii evenimentului sunt Oltița Cîntec (președinta AICT.RO) și Daniela Gheorghe (cercetător, IIA „G. Oprescu”). În programul simpozionului se regăsește și o comunicare dedicată esteticii producțiilor de teatru radiofonic din ultimul deceniu, ilustrată prin performanțele Teatrului Național Radiofonic în festivalurile internaționale de profil. Intitulată „A doua venire a marțienilor. Un viitor fără granițe pentru teatrul radiofonic românesc” comunicarea este semnată de Oana Cristea Grigorescu, critic de teatru și redactor la redacția Teatrul Național Radiofonic a Radio România. În cadrul simpozionului, critici de teatru și cercetători ai fenomenului teatral românesc din țară și străinătate vor prezenta comunicări dedicate analizei noilor direcții estetice din ultimele trei decenii în teatrul românesc, dar și provocărilor cu care s-au confruntat instituțiile de spectacol în relație cu adresarea multiplelor tipuri de public și deschiderii repertoriilor spre dramaturgia nouă.

În luna decembrie 2019 se împlinesc trei decenii de când societatea românească și-a redobândit libertatea, un reper temporal important și pentru teatru, asupra căruia climatul socio-politic exercită un impact profund. Arta teatrală a avut la dispoziție un interval generos pentru a ieși din canoanele creației controlate specifice regimurilor totalitare și pentru a se reconecta la tendințele lumii libere. La scară istorică, treizeci de sezoane nu constituie decât o secvență, dar în viața artiștilor echivalează adesea cu o întreagă carieră. Iar dacă în societatea românească lucrurile nu s-au schimbat tot timpul în direcția și în ritmul pe care mulți le-am fi dorit, e demn de investigat ce s-a petrecut în teatru în această perioadă, fiindcă teatrul este o oglindă a societății, dar și o reflecție asupra ei. Iată de ce o cercetare de etapă este mai mult decât necesară pentru interogarea analitică a istoriei noastre recente.

Teatrul radiofonic, ca parte a mișcării teatrale românești, se regăsește firesc printre temele abordate în simpozion. Ca gen autonom, teatrul radiofonic a profitat în ultimele decenii de evoluția tehnologiei digitale, dar și de diversificarea repertorială prin explorarea genurilor de graniță: documentar, feature, ars acustica, sound art. Comunicarea „A doua venire a marțienilor. Un viitor fără granițe pentru teatrul radiofonic românesc”, susținută de Oana Cristea Grigorescu, marchează câteva direcții repertoriale și soluții estetice novatoare, urmărind să pună în valoare originalitatea și creativitatea teatrului radiofonic românesc din ultimul deceniu. Teza sincronizării teatrului radiofonic românesc la mediul internațional e susținută de analiza câtorva exemple de producții premiate internațional. Redacția Teatrul Național Radiofonic a Radio România, deosebit de activă în ultimii 10 ani pe plan internațional, și-a câștigat un loc printre cei mai valoroși producători de teatru radiofonic din lume, dovadă fiind selecția regulată a producțiilor sale și premiile obținute la festivalurile internaționale de profil.

Intrarea e liberă. Programul complet al Simpozionului se poate consulta la adresa

http://www.eveniment.istoria-artei.ro/teatrul-30-ani-libertate.php

Arhiva : 2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro