Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

Marian Hudac - vedeta spectacolelor de teatru radiofonic la Radio România Actualități

Vineri, 13 Septembrie 2019 , ora 19.30
 

La 20 septembrie, inegalabilul Marian Hudac ar fi împlinit 85 de ani. În semn de omagiu adus memoriei sale, Teatrul Național Radiofonic vă invită să îl reascultați, în perioada 16-19 septembrie, în patru spectacole de colecție din Fonoteca de Aur: Răzbunarea de Fredro Alessandro, 25 de minute de Ion Luca Caragiale, Era armoniei de Roger Richard și Pisălogii de Molière. Montările se vor difuza la Radio România Actualități, de la ora 23.05

Actor de legendă al teatrului și filmului românesc, deopotrivă interpret magistral al unor roluri de excepție la televiziune dar și la Radio, iubit si admirat de public, Marian Hudac s-a născut la 20 septembrie 1934, la București. După terminarea liceului, a ales să devină actor, "Am dat examenul de admitere la institut, sectia de cinematografie, in 1952, odată cu Draga Olteanu, Florin Piersic, Gheorghe Cozorici. Am fost admis. În prima zi de facultate mi s-au restituit însă actele – ele avuseseră mai puțin noroc decât mine, nu fuseseră admise. Am inceput să lucrez într-o uzină, apoi am plecat la armată. Ce e drept și acolo am “păcătuit”. Mi-au incredințat “ora culturală”, difuzată săptămânal prin stația de amplificare. Pregăteam cu mare bucurie această emisiune, cu toate că nu-mi asigura un minus de instructie ci un plus de corvezi, răsplata pentru zelul meu in satirizarea unor sergenti, a unor caporali, oricum a unor persoane care aveau dreptul să mă trimită – și mă trimiteau in fiecare duminică, după incheierea ispravilor mele artistice – la tăiat lemne. Asta a fost fără efecte terapeutice, pentru ca programul meu duminical a continuat multă vreme neschimbat; o ora tăiam in “carne vie” cu tot entuziasmul meu tineresc, restul tăiam lemne înghețate…" iată cum rememora Marian Hudac primele încercări de a pătrunde în lumea teatrului. Abea nouă ani mai târziu va absolvi Institutul de Teatru, la clasa profesorului Ion Finteșteanu, într-o promoție ce avea să dea teatrului românesc stele de primă mână precum: Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Dorina Lazăr, Traian Stănescu, Melania Ursu, Jorj Voicu sau Ștefan Tapalagă…

Pentru tânărul actor, succesul nu a întârziat să apară. Odată cu cele dintâi spectacole jucate la Naționalul bucureștean, scenă căreia avea să îi rămână credincios întreaga carieră. Căsătoria de Gogol, Ploșnița de Maiakovski, Cyrano de Bergerac de Edmond de Rostand, Nu te joci cu dragostea de Alfred de Musset, Castiliana de Lope de Vega, Îmblânzirea scorpiei de Shakespeare, Zbor deasupra unui cuib de cuci de Dale Wasserman și Tartuffe de Molière, Danton de Camil Petrescu, Jocul de-a vacanța de Mihail Sebastian, Un fluture pe lampă de Paul Everac, O scrisoare pierdută de Caragiale ori Bădăranii de Carlo Goldoni acestea sunt doar câteva dintre minunatele spectacole, pe al căror afiș a fost prezent numele marelui actor, devenit, pentru regizori dar și pentru spectactori ori ascultători, o garanție a succesului. O carieră impresionantă, de aproape patru decenii, care avea să fie frîntă brusc, în deplină maturitate artistică: la 29 ianuarie 1996, la vârsta de numai 62 de ani, Marian Hudac, trecea în neființă…

De numele lui Marian Hudac se leagă și zeci de înregistrări de teatru radiofonic și emisiuni de divertisment, roluri interpretate magistral, cu har, talent și dăruire, în spectacole de colecție care fac și astăzi deliciul ascultătorilor. O asemenea mostră de virtuozitate actoricească sunt și partiturile pe care vi le propunem la mijloc de septembrie, prilej de a ne reaminti de un mare, inegalabil artist al teatrului românesc din toate timpurile.



Arhiva : 2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro