Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

De Ziua Radioului, Radio România lansează UNDEva în 28, primul sitcom radiofonic autentic românesc despre nașterea teatrului radiofonic

Marți, 23 Octombrie 2018 , ora 15.26
 

Joi, 1 noiembrie, la Radio România Actualități, de la ora 12.15, lansăm primul episod din comedia în serial UNDEva în 28 de Ilinca Stihi. Următoarele zece episoade se vor transmite în fiecare sâmbătă și duminică, tot de la ora 12.15, pe aceeași frecvență.

În istoria radioului internațional genul sitcom-ului, comediei în serial, s-a bucurat de succes la publicul larg, succes reînnoit cu fiecare nouă generație de ascultători. Teatrul Național Radiofonic și Radio România Actualități se aliniază tendințelor media internaționale și co-produc un serial de comedie pe teme românești, adresate audienței generale și publicului tânăr.

Dubla aniversare pe care o sărbătorim în anul 2018 ne-a stimulat să imaginăm o abordare relaxată dar documentată a contextului istoric al înființării Radioului public și a apariției unui nucleu de artiști dedicați producției de teatru radiofonic la doar un an de la înființarea instituției, sincron cu Radiourile europene. UNDEva în 28 este o co-producție a Teatrului Național Radiofonic împreună cu Radio România Actualități, o comedie adresată tuturor ascultătorilor Radio România, difuzată ca teatru în serial cu o frecvență de două episoade pe săptămână. Pe parcursul a 11 episoade, a maximum 30 de minute, scenariul parcurge cu elanul empiric al epocii etapele experimentării și descoperirii teatrului radiofonic și a mijloacelor specifice de expresie artistică. Scenariul Ilincăi Stihi pleacă de la realități documentate, semnalate nu doar prin referințe la date și fapte verificabile în istorie, ci și prin denominarea unora din personaje cu numele lor reale (Hurmuzescu, primul director al Radioului, actorul Ion Calboreanu etc.)

Miza serialului UNDEva în 28 îmbină divertismentul, caracteristic comediei, cu restituirea faptelor ce țin deja de istoria scrisă a României centenare, în care Radioul ca instituție publică de informare și educare joacă un rol cultural incontestabil datorită accesului său larg la populația României. Teatrul radiofonic a preluat în conjunctura epocii sarcina activării culturale a conștiinței naționale, un comandament al vremii, dar constituie azi și o oglindă a societății românești, a moravurilor și a nivelului său de dezvoltare în primul deceniu de după Unire. Serialul nostru dorește să valorizeze aceste file de istorie într-un limbaj contemporan, cu un ton acordat la prezentul ascultătorilor. Comedia a fost dintotdeauna o manieră de a vorbi critic despre fațetele realității, de a livra adevărul cu zâmbetul pe buze. Pe de altă parte, comedia este în scenariul Ilincăi Stihi o alternativă la tonul omagial comemorativ, un mod de a ne exprima pe înțelesul și cu tonul așteptat de ascultătorii de azi. Distribuția serialului face apel la cei mai cunoscuți actori ai scenei românești, vedete ale teatrului și cinemaului românesc, îndrăgiți de marele public. Cele două elemente: comedia și distribuirea marilor noștri actori sunt ingredientele succesului sitcom-ului UNDEva în 28, subsumat valorilor culturale pe care radioul le face accesibile oricui, indiferent de clasa socială sau de nivelul educației. Astfel, ne reafirmăm misiunea educativ formatoare a Radioului public, păstrată nealterată de la înființarea lui, de 90 de ani încoace.

Pe pagina de facebook a serialului și în evenimentul facebook urmăriți imagini filmate de la înregistrări și interviuri cu actorii din distribuție:

https://www.facebook.com/UNDEvadin28/

https://www.facebook.com/events/2023193544412039/

Mulțumim pentru suportul logistic: MNAR – Muzeul Theodor Pallady, ARCUB, Jandarmeria Română.UNDEva în 28

Scenariu original și regia artistică: Ilinca Stihi

În rolurile principale:

Rufus – Cristi Iacob

Giliola – Maia Morgenstern

Mărioara – Medeea Marinescu

Hurmuzescu - Gheorghe Visu

Moscu – Răzvan Vasilescu

Aristizza – Mirela Zeța

Pipidi – Andi Vasluianu

Caracalian – Șerban Pavlu

Calboreanu – Mihai Constantin

Aglaia – Rodica Mandache

Eliza- Manuela Ciucur

În alte roluri: Dan Condurache, Constantin Cojocaru, Ion Haiduc, Mihai Bisericanu, Mircea Constantinescu, Dan Tudor, Lucian Ionescu Dan Clucinschi, Marius Rizea, Hetel Voicu, Ionuț Kivu, Nicolae Călugărița, Ioana Calotă, Dorin Andone, Janine Stavarache,Andrei Miercure, Florin Dobre, Ciprian Cojenel, Ionuț Ciocia, Daniel Tudorică, Constantin Florescu, Toma Vasile, Robert Radoveneanu, Adrian Nour Vlad Bîrzanu, Emilian Mârnea, George Constantinescu, Hetel Voicu, Ada Navrot, Silviu Olteanu, Marius Furtună, Andrei Stăncescu, Vlad Vîlciu

Și muzicienii: Maria Buză, George Pătrașcu, Vlad Pasencu.

În roluri episodice: Orodel Olaru, Răzvan Ursuleanu, Cătălin Coman, Ionuț State, Silvia Creiniceanu, Raluca Tănăseanu, Luca Ioachimescu, Milica Creiniceanu, Loredana Năzat

Cu participarea extraordinară a actorilor Valentin Teodosiu și George Mihăiță.

Sound design și regia muzicală: Tom Brânduș, înregistrări de teren: Cătălin Coman, Răducu Buia,

regia de studio: Milica Creiniceanu, organizator de producție: Puiu Preda, asistență economică: Loredana State și Raluca Tănăseanu

Redactor și coordonator de proiect: Oana Cristea Grigorescu

Povestea este o ficțiune. Asemănările cu personaje sau întâmplări reale este uneori voită, dar deloc obligatorie. Reclamațiile de ordin personal sau istoric se primesc la departamentul corespondență. Marcați pe plic sub adresă, domnișoarei Aristizza Piscupescu.

Producție a Teatrului Național Radiofonic și a Radio Romania Actualități, noiembrie 2018.

Oana Cristea Grigorescu
Arhiva : 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro