Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

Dina Cocea-vedeta spectacolelor de teatru radiofonic, în perioada 27-29 noiembrie, la Radio România Actualități

Sâmbătă, 25 Noiembrie 2017 , ora 14.25
 

,, Ființa marii actrițe Dina Cocea dădea mărturie de preț asupra unei atmosfere pline de noblețe , a unei epoci care acum pare fără întoarcere...’’afirma scriitoarea Silvia Kerim, surprinzând, în doar câteva cuvinte, esența unei personalități artistice cu totul unice în peisajul teatral românesc.

Maria Constantina (Dina) Cocea ( 27 noiembrie 1912 - 28 octombrie 2008) s-a născut într-o familie de rafinați intelectuali, era fiica scriitorului și pamfletarului N.D. Cocea, nepoată a jurnalistului C. Mille, mătușa ei era Alice Cocea, o mare actriță care a jucat teatru pe scenele pariziene în perioada interbelică iar surorile sale vitrege au fost actrița Tanți Cocea și sculptorița Maria Cocea. Și-a făcut studiile teatrale la Paris, dar s-a întors în țară, unde și-a construit cu talent, har și tenacitate o carieră impresionantă de aproape 70 de ani în care a interpretat peste 100 de roluri în teatru, cinematografie, la televiziune și la Radio, a desfășurat o activitate pedagogică remarcabilă, a fost decan al facultății de teatru, președinte al asociației oamenilor de artă, a avut o prodigioasă activitate eseistică și publicistică, semnând nenumărate articole și cronici dramatice. De numele Dinei Cocea se leagă și una dintre cele mai de succes companii teatrale particulare, Teatrul nostru, unde a elaborat un repertoriu de cea mai înaltă calitate și în care jucau cele mai mari personalități ale scenei românești. După naționalizare a jucat la Teatrul Național din București, fiind unul dintre societarii săi de onoare.

Vocea catifelată, cu timbru unic, eleganța și rafinamentul rostirii, temperamentul artistic au făcut din Dina Cocea intrepreta ideală a numeroase eroine din dramaturgia românescă și universală, la teatrul radiofonic.

Din bogăția de roluri, interpretate de Dina Cocea la microfonul teatrului radiofonic, vă invităm să o ascultați, în perioada 27-29 noiembrie, în trei spectacole de referință din Fonoteca de aur: Rița Crăița de Gala Galaction, Stiloul bunicii mele de Gordon Daviot si Gelozie de Sacha Guitry.

Este omagiul pe care Teatrul Național Radiofonic îl aduce marii actrițe, care, la 27 noiembrie, ar fi împlinit 105 ani.

Spectacolele se vor difuza la Radio România Actualități, de la ora 23.05.

Arhiva : 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro