Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

Tatiana Iekel - vedeta spectacolelor de teatru radiofonic, la Radio România Actualități, în perioada 2- 4 octombrie

Vineri, 29 Septembrie 2017 , ora 13.24
 

Teatrul Național Radiofonic continuă seria portretelor sonore ale celor mai mari actori ai teatrului românesc, de ieri și de azi, invitându-vă să îi reascultați în spectacole de excepție din Fonoteca Radio România. Cel dintâi medalion al acestei toamne îi este dedicat actriței Tatiana Iekel, care, la 10 octombrie ar fi împlinit 85 de ani.

Să joc teatru a fost bucuria mea cea mai mare! Este ca o patimă fără sfârșit ... mărturisea, cu emoție, Tatiana Iekel în albumul aniversar Teatrul Mic 50 de ani. Actrița a scris ea însăși pagini importante în istoria prestigioasei scene bucureștene, unde a debutat, în anul 1952, imediat după absolvirea Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București și a creat roluri de excepție în montări eveniment, sub bagheta celor mai mari regizori ai teatrului românesc, dacă ar fi să amintim doar: Vicleniile lui Scapin de Moliere, regia: Iulian Vișa, Pluralul englezesc de Alan Ayckbourn, regia Sanda Manu, Richard al III-lea de Shakespeare, Trestia gânditoare de Theodor Mănescu, Romanță târzie de Peter Turrini, Aventura unei arhive de Theodor Mănescu, regia Silviu Purcărete, Ana-Lia de Dina Cocea, regia Dominic Dembinski, Cercul de Arthur Schnitzler, regia Dragoș Golgoțiu ori extraordinara interpretare a nouă partituri în spectacolul Bărbatul și ...femeile de Leonid Zorin pus în scenă de Nae Caranfil. O impresionantă filmografie și numeroase roluri la teatrul radiofonic, vin să completeze datele acestei cariere artistice impresionante, răsplătită cu Premiul Galei Uniter în anul 2010, pentru întreaga activitate. Tatiana Iekel a trecut în neființă la 14 mai 2017, lăsând în urmă amintirea unor roluri memorabile, dar și imaginea unui om frumos și discret până în ultima zi a vieții sale.

În perioada 2-4 octombrie, la Radio România Actualități, de la ora 23.05, vă invităm să o reascultați pe Tatiana Iekel, în spectacolele radiofonice: În casa bunicilor de Ionel Teodoreanu și Hora sărutului de Arnold Wesker, montări semnate de regizorul Titel Constantinescu și O zi într-un an de Alan Seymour, spectacol realizat de regizoarea Olimpia Arghir.

Arhiva : 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro