Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

Dorel Vișan- vedeta spectacolelor de teatru radiofonic, în perioada 26-29 iunie, la Radio România Actualități

Sâmbătă, 24 Iunie 2017 , ora 10.48
 

În semn de omagiu, adus actorului Dorel Vișan, la aniversare, Teatrul Național Radiofonic, vă invită să ascultați, la Radio România Actualități, de la ora 23.05, patru spectacole din creația sa radiofonică: Insomniile lui Gregor de Nicolae Sirius , Atenție, se-nchid ușile! de Sorin Petrescu, Într-o zi, de-a valma, pe înserat de Cornel Pop și Dimensiunea existenței. Recital Dorel Vișan, scenariu de Pușa Roth și Costin Tuchilă.

Actor de teatru, cu peste 40 de roluri pe scenă, de la eroii lui Molière la cei ai marelui Will și de la personajele lui Marivaux la cele ale lui Georg Büchner, protagonist principal în peste 50 de pelicule cinematografice de succes național și internațional, interpret al unor roluri memorabile la teatrul de televiziune și la microfonul Teatrului Națonal Radiofonic, înzestrat pedagog pentru generații de studenți în arta actorului, regizor inspirat, director al Teatrului Național ”Lucian Blaga” din Cluj Napoca și, nu în utimul rând poet de mare finețe- aceasta este, pe scurt, cartea de vizită a unui artist, care și-a dedicat întreaga viață teatrului românesc: actorul Dorel Vișan. Absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București, promoția 1965, Dorel Vișan și-a construit o carieră artistică ce numără, până acum, mai bine de o jumătate de veac, răsplătită cu numeroase premii: Premiul pentru cea mai bună interpretare masculină la Festivalul Filmului Românesc de la Costinești (1981), Cel mai bun actor al anului acordat de Asociația Oamenilor de Teatru (1987), Nominalizare pentru cel mai bun actor la Festivalul european al filmului (1988), Premiul pentru interpretare masculină pentru rolul din "Senatorul melcilor" la Festivalul Filmului Mediteranean de la Montpellier, Franța (1995), Premiul de Excelență la TIFF pentru activitatea sa neîntreruptă în slujba artei (2003), Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, „pentru prestigioasa cariera artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.

Începând de luni, 26 iunie și până joi, 29 iunie, vă invităm să îl reascultați pe Dorel Vișan, în patru spectacole radiofonice din creația recentă a domniei sale: Atenție, se- nchid ușile! de Sorin Petrescu, în care o are drept parteneră pe inegalabila Tamara Buciuceanu Botez, Insomniile lui Gregor de Nicolae Sirius, Dimensiunea existentei. Trei personaje în interpretarea actorului Dorel Vișan, scenariul radiofonic Pușa Roth si Costin Tuchilă și Într-o zi de-a valma, pe înserat, text dramatic semnat de ilustrul dramaturg Cornel Pop, în care Dorel Vișan se află în dubla ipostază de interpret, alături de Vasilica Stamatin și de regizor. Montarea a fost realizată în studioul teritorial Radio Cluj, redactor și autor al coloanei sonore Oana Cristea Grigorescu.

Arhiva : 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro