Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

LIA MANOLIU Drumul spre Cartea Recordurilor, Lacrima din aurul olimpic

Marți, 18 Aprilie 2017
 

Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră absolută, în seria Biografii, memorii, Drumul spre Cartea Recordurilor și Lacrima din aurul olimpic, primele spectacole-document dedicate unei legende din lumea sportului: LIA MANOLIU, campioană olimpică la Ciudad de Mexico - 1968, participantă la șase ediții consecutive ale Jocurilor Olimpice – marți, 25 aprilie 2017, în intervalul orar 19.00 - 21.00, la Radio România Cultural.


Scenariul radiofonic: Magda Duțu și Ion Costin Manoliu. Cu participarea profesorului universitar emerit Iacint Manoliu, fratele Liei Manoliu. Regia artistică: Petru Hadârcă.

Lia Manoliu – Maria Ploae. Mărturii și aduceri aminte: Viorica Viscopoleanu, campioană olimpică la săritura în lungime - Ciudad de Mexico, 1968, Arina Minei, Domnica Filotti Ghimuș, Titus Tatu, Dan Serafim, Gabriel Cherebețiu, Ion Costin Manoliu.

Au colaborat: Alexandra Filotti și Gavriil Pinte.


Pe 25 aprilie 2017, Lia Manoliu ar fi împlinit 85 de ani. A fost prima sportivă din România care a obținut puncte pentru țara noastră la Jocurile Olimpice, clasându-se pe locul 6 în proba de aruncare a discului, la Olimpiada de la Helsinki, Finlanda – 1952. A fost prima sportivă din lume care a participat la șase ediții consecutive ale Jocurilor Olimpice: Helsinki – 1952, Melbourne – 1956, Roma – 1960, Tokio – 1964, Ciudad de Mexico – 1968, Munchen – 1972. Performanță consemnată în „Guiness Book of Records”. La Roma și Tokio a obținut medalia de bronz; la Ciudad de Mexico – medalia de aur.

După 25 de ani de sport la cel mai înalt nivel, au urmat pentru Lia Manoliu alți 25 de ani în conducerea mișcării olimpice de la noi: 1973-1990 ca vice-președinte și din 1990 până la decesul survenit la 9 ianuarie 1998 ca președinte al Comitetului Olimpic Român.

Grație experienței dobândite pe terenul de sport, culturii sale, dar și faptului că vorbea bine cinci limbi străine (franceza, engleza, germana, rusa, italiana), s-a putut afirma și prin activitatea desfășurată în diverse organisme sportive internaționale. Comitetul Internațional Olimpic i-a decernat Ordinul Olimpic Colanul de bronz – 1975, Trofeul Femeia în sport – 1990, Trofeul Centenarului – 1994. În 1975, directorul general UNESCO i-a înmânat Premiul Internațional Fair Play pentru anul 1974.

Drumul spre Cartea Recordurilor și Lacrima din aurul olimpic sunt primele scenarii radiofonice dedicate unei personalități din lumea sportului în seria Biografii, memorii.

Drumul spre Cartea Recordurilor face o incursiune în anii copilăriei și adolescenței viitoarei campioane, în perioada „romantică” a sportului românesc, când Lia practica cu egală bucurie mai multe sporturi. Ca junioară a jucat tenis de câmp, a fost în echipa națională de baschet și volei, campioană națională la tenis de masă. Atletismul a „obligat-o” să se dedice unei sigure probe: aruncarea discului. Strădaniile, eșecurile și succesele legendarei campioane se conturează grație mărturiei profesorului universitar Iacint Manoliu, fratele Liei. Sora mai mică, Arina Minei, colega de școală, Domnica Filotti, antrenorii Titus Tatu și Dan Serafim, întregesc șirul aducerilor aminte.


Lacrima din aurul olimpic e un documentar artistic care are ca fir conducător scrisorile pe care Lia Manoliu le-a trimis fratelui său mai mic, Iacint Manoliu, în perioada noiembrie 1967- noiembrie 1968, un veritabil jurnal al acelui an, încununat cu medalia de aur la Ciudad de Mexico. Aflăm nu doar cum se câștigă o medalie olimpică de aur, putem urmări nu doar gândurile, trăirile și sentimentele unui sportiv de mare performață, ci în fundal se conturează atmosfera acelor zile, evenimentele interne și internaționale care au marcat istoria noastră recentă.

Adresantul scrisorilor, Iacint Manoliu, profesor la Facultatea de Construcții Civile și Industriale din București, se afla în acea perioadă în Statele Unite ale Americii, plecat cu o bursă Fulbright pentru un stadiu de cercetare și studii în domeniul geotehnicii și fundațiilor. Scenariul este întregit de amintirile și comentariile sale, precum și ale altor martori direcți la drumul pe care Lia Manoliu l-a avut în sport și în viață: Viorica Viscopoleanu, campioană olimpică la Mexico-City, Gabriel Cherebețiu, medic, antrenor și voleibalist în echipa națională a României și Ion-Costin Manoliu, nepotul Liei.

Luni, 24 aprilie 2017, de la ora 11.00, la Hotelul Ramada-Majestic din București, Teatrul Național Radiofonic organizează audiția cu public a spectacolelor-document: Lia Manoliu - Drumul spre Cartea Recordurilor și Lia Manoliu - Lacrima din aurul olimpic. Invitați: Viorica Viscopleanu, Dan Serafim, Iacint Manoliu, personalități din lumea sportului și echipa de realizatori: Ion Costin Manoliu -scenarist, Mirela Georgescu – ing. regizor tehnic, Stelică Muscalu – regizor muzical, Milica Creiniceanu – regizor de studio, Magda Duțu – scenarist și coordonator de proiect. Intrarea este liberă.

Arhiva : 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro