Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

Regizorul Dan Puican este vedeta spectacolelor de teatru radiofonic, în perioada 27.02-2.03, la Radio România Actualități

Vineri, 24 Februarie 2017 , ora 13.58
 

"Epoca de aur a teatrului radiofonic își datorează strălucirea și gloria minunatului Dan Puican, a cărui viață s-a confundat, timp de jumătate de secol, cu destinul instituției pe care a slujit-o cu fidelitate și credință". - scria maestrul Radu Beligan în preambulul cărții Dan Puican - "Radioul este viața mea" semnat de Annie Muscă, volum editat în anul 2013.

Dan Puican a fost mai întâi actor. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, în anul 1956, făcând parte din ceea ce numim, astăzi, Promoția de Aur a Teatrului românesc, fiind coleg, printre alții, cu George Constantin, Amza Pellea, Mircea Albulescu, Draga Olteanu Matei sau Victor Rebengiuc. Au urmat roluri importante, pe scenele din Brașov și Baia Mare.

O a doua pasiune avea să fie însă definitorie pentru traiectoria sa artistică, câțiva ani mai târziu, Dan Puican a ales teatrul radiofonic. Aveau să urmeze peste șase decenii de activitate , în care maestrul a semnat regia artistică a peste 1000 de piese de teatru si emisiuni scenarizate, medalioane teatrale, recitaluri de poezie. A colaborat cu mari actori din generații diferite, cărora le-a oferit șansa unor înregistrări de referință, dintre care trebuie amintite, chiar și la o sumară enumerare, integrala Cehov, realizată în perioada 1980-1985, toate piesele lui Caragiale, piese de Molière (Mizantropul, Școala nevestelor), Goldoni (Hangița, Casa cea nouă, O întâmplare ciudată), Shakespeare (Neguțătorul din Veneția, Scorpia îmblânzită), Lope de Vega (Capriciile Fenisei), Schiller (Maria Stuart, Wilhelm Tell), Gogol (Căsătoria), G. B. Shaw (Candide, Maior Barbara), dramaturgie românescă din toate epocile, teatru pentru copii.

Teatrul Național radiofonic îl omagiază pe regizorul Dan Puican, la sărbătorirea a 84 ani de viață, prin difuzarea a patru spectacole din creația sa radiofonică. Astfel, în perioada 27.02- 2.03, la Radio România Actualități, vă invităm să ascultați montări recente din creația radiofonică a regizorului Dan Puican, lecturi contemporane ale unor texte clasice din dramaturgia românească și universală: ">Un tramvai numit dorință de Tennessee Williams, Națiune, fii deșteaptă! scenariu de Niculae Urs după farsa Conu Leonida față cu reacțiuneade Ion Luca Caragiale, Căsătorie cu de-a sila de Moliere și Năpasta de Ion Luca Caragiale.

Arhiva : 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro