Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

”Șase schițe umoristice” de Costin Tuchilă, în premieră absolută la Teatrul Național Radiofonic

Joi, 19 Ianuarie 2017 , ora 13.57
 
Luni, 23 ianuarie 2017, la ora 23.05, la Radio România Actualități, Teatrul Național Radiofonic vă invită să ascultați, în premieră absolută, ”Șase schițe umoristice” de Costin Tuchilă. Regia artistică: Vasile Manta. În distribuție: Virgil Ogășanu, Eugen Cristea, Mircea Constantinescu, Adriana Trandafir, Alexandru Georgescu, Liliana Pană, Ștefan Velniciuc, Daniela Ioniță-Marcu, Ioana Calotă, Oana Răsuceanu, Cristian Simion. Regia de studio: Janina Dicu. Regia de montaj: Mirela Anton și Radu Verdeș. Coloana sonoră: Vasile Manta.

Avanpremiera cu public a spectacolului va avea loc luni, 23 ianuarie 2017, la ora 11.00, la Hotel Ramada Majestic din București (Calea Victoriei, nr. 38–40). Intrarea este liberă.

Cele șase schițe umoristice (”Nu mă ocup eu!”, ”Criticul Parpalac”, ”Dialog contemporan”, ”Ciobolanu”, ”Multilateral și postmodern”, ”Implementarea reformei”) satirizează prin personaje care pot sintetiza tot atâtea tipologii comportamentale, nepăsarea, birocrația, formele fără fond, incultura, agramatismul, mitocănia, cinismul, ipocrizia, mimarea reformei, absurdul, kitschul etc. Ele au unitate la nivel tematic și mai ales stilistic. Scrise cu vervă, schițele umoristice ale lui Costin Tuchilă sunt interpretate de o echipă excepțională de actori, în viziunea artistică de maestru a regizorului Vasile Manta.

Unele dintre aceste scenete au la bază proza satirică a autorului, publicată în volumele ”Punctul pe cuvânt” (I, 2001; II, 2003) și ”Tratat despre macaze” (2011).

”[....] Care sunt «temele» lui [din «Punctul pe cuvânt», vol. I, București, Editura Viitorul Românesc, 2001, n.n.]? Într-o «mărturisire» preliminară, Costin Tuchilă menționează că l-au tentat «tipuri de comportamente morale și sociale», «atitudini» la care, prinși în sorbul năucitor al finelui de mileniu, nu prea aveam răgaz de a medita. Dacă citim însă atent, tipurile nu sunt recente, ci, dimpotrivă, clasice. […]

Sunt însă și cazuri în care pictorul e mai puternic decât criticul deghizat în publicist. Câteva texte par a fi «cópii de pe natură» în descendența celor inaugurate la noi de Iacob Negruzzi. […] Mărturisesc că îndeosebi tabletele de acest fel dau farmecul «trăitului» unei cărți fascinate de taxonomia morală. Când se supără în «priză directă», eseistul câștigă în dezinvoltură și, firesc, pune accentele pe cuvinte mai apăsat, distinge mai bine kitschul drapat sub aparențe onorabile, adică moftul. A doua secțiune a cărții se și intitulează, caragialian, «Mofturi». […]
«Punctul pe cuvânt» relevă vitalitatea acestuia chiar și la o vârstă centenară.

În plină civilizație multimedia, rămânem dureros de constanți, caragializând sub veșnicele bolți. Guțișor, «eroul» unui «moft» savuros, coboară direct din «Bùbico...», semn că sub mantia lui Caragiale și un eseist de azi se poate simți la largul său.” – Ioan Adam, ”Zidul și litera”, eseuri de critică și istorie literară, București, Editura Adam, 2004, p. 145–148.
„[…] spre a nu mai lungi vorba, haideți să punem punctul pe… Y!: în «Tratat despre macaze» autorul ne vorbește despre... cum se vorbește, mai nou și mai nou, pe mondenește. Adică în lumea cu pretenții, cu fițe și cu ifose, dar nu doar în lumea cluburilor specializate, cât mai ales în aia «care dă bine pe sticlă». [...]
Rând pe rând, cu răbdare și aplecare, Costin Tuchilă adună ca într-un insectar «piese grele», piese de colecție și face o admirabilă exegeză a noilor locuri comune, de fapt, se va vedea mai la urmă, a noilor stereotipii mentale care copleșesc și supun cerebelul nostru individual și colectiv. […]” – Șerban Cionoff, ”Haideți să mai vorbim discuții”, Revista VIP, 13 martie 2013.

”Costin Tuchilă este un autor care practică un umor de o factură cu totul aparte în peisajul scrierilor acestor vremuri. Nu știi unde să-l încadrezi; poate să-l încadrezi într-o viitoare școală de umor Costin Tuchilă.” – Eugen Cristea.

Teaser: https://www.youtube.com/watch?v=gp7T2C41A7Y&t=22s

Pagină de facebook: https://www.facebook.com/%C8%98ase-schi%C8%9Be-umoristice-de-Costin-Tuchil%C4%83-1145742848858173/?fref=ts

Coperta CD: Ion Andrei Puican

Arhiva : 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro