Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

Ion Lucian - vedeta spectacolelor de teatru radiofonic, în zilele de 28, 29 si 30 noiembrie 2016 , la Radio România Actualități

Sâmbătă, 26 Noiembrie 2016 , ora 12.42
 

Ion Lucian s-a născut, în București, la 22 aprilie 1924. Debutul pe întâia scenă a țării, când, încă nu împlinse 16 ani, avea să -i marcheze fundamental existența, astfel, încât, înscrierea la Academia Regală de Teatru și Muzică, a venit de la sine. Acolo va întâlni un om providențial, care îi va fi mentor, pe Ion Manolescu, unul dintre titanii teatrului românesc, al cărui student preferat va deveni, în scurt timp și care îi va dărui, cu generozitate, încrederea , de care talentul său excepțional avea nevoie, confirmându-i drumul ales. Ion Lucian va deveni un om de teatru complet: actor, regizor, scenarist, dramaturg, director de teatru, profesor de arta actorului, implicându-se , cu egală pasiune și devotament în tot ceea ce înseamnă viață teatrală. Mărturie stau sutele de roluri, interpretate pe scena teatrelor Alhambra, Bulandra , Nottara, Teatrului de Comedie dar și la Naționalul bucureștean, în cinematografie, la televiziune și la Radio. De numele lui Ion Lucian se leagă și cele două teatre pentru copii din București. În anul 1964, a fondat Teatrul Ion Creangă, pe care îl va conduce timp de aproape trei decenii, iar în anul 1990 va pune bazele Teatrului Excelsior, al cărui suflet va deveni până la sfârșitul vieții. În semn de recunoaștere a activității sale deosebite, Ion Lucian a fost ales membru al: Asociației Scriitorilor Francezi de Teatru și Muzică, cu sediul la Paris, Asociației Internaționale a Teatrelor pentru Copii și Clubului Diplomației Culturale și a primit numeroase distincții și premii , dacă ar fi să amintim doar : Distincția de Artist Emerit( 1954), premiul UNITER pentru întreaga carieră( 2001) iar, în anul 2002 premiul UNITER pentru întreaga cariera dedicată publicului tânăr, Societar de Onoare al Teatrului Național "I.L. Caragiale" din București, cumul cu Excelsior (din 2002), titlul de Ofițer al Ordinului Național al Legiunii de Onoare (Franța, 2004), o încununare a activității sale remarcabile desfășurată în spațiul francofon. A fost distins cu Ordinul Muncii Clasa I și II, Ordinul Meritul Cultural Clasa I, Ordinul Național Serviciul Credincios în Grad de Cavaler. De asemenea, la ediția 2007 a Festivalului Comediei Românești, i-a fost acordat premiul de excelență. Peste numai cinci ani Ion Lucian avea să treacă în neființă. ..

Cariera radiofonică a maestrului Ion Lucian se întinde pe mai bine de sase decenii, numele domniei sale fiind prezent pe afișele a sute de spectacole, de la cele dintâi înregistrări păstrate pe bandă de magnetofon, dacă ar fi să amintim doar: Tartarin din Tarascon de Alphonse Daudet( 1951), Burghezul gentilom de Moliere( 1953) ori Cei trei mușchetari de Alexandre Dumas( 1955) și până la spectacolele mai recente : Tartuffe de Moliere, în regia regretatului Ion Vova, spectacol din anul 2004 , Aventurile lui Pinocchio de Carlo Collodi, regia artistică: Vasile Manta( 2005) ori Doamna ministru de Branislav Nusici, regia artistică: Dan Puican( 2006) , montări de referință în istoria Teatrului Național Radiofonic.

,, Am avut un destin fericit, mărturisea maestrul, mai bine de o jumatate de secol m-am străduit să vă aduc un strop de bucurie, să vă luminez clipele întunecate, să vă învăț să râdeți către soare’’, bucurie pe care sperăm că o va aduce , în sufletele ascultătorilor și reîntâlnirea cu unele dintre cele mai reușite creații radiofonice ale maestrului Ion Lucian, în spectacolele: Generația de sacrificiu, una dintre bijuteriile dramatice ale lui Ion Valjan, Mofturi de Ion Luca Caragiale și spumoasa comedie Mărgeluș de A. de Hertz, în regia lui Paul Stratilat.

Arhiva : 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro