Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

Maeștrii umorului - Valentin Silvestru

Marți, 15 Noiembrie 2016
 

Teatrul Național Radiofonic prezintă duminică, 27 noiembrie, de la ora 17, spectacolul Maeștrii umorului – VALENTIN SILVESTRU, din cadrul proiectului Mari Actori de Comedie, la Radio România Cultural.

Personalitate marcantă a vieții teatrale românești, Valentin Silvestru s-a născut la Vaslui la 20 octombrie 1924. La numai 19 ani a debutat în ziarul Ecoul, cu un medalion consacrat dramaturgului Henrik Ibsen. Absolvent al Facultății de Litere și Filosofie a Universității din București în 1948, avându-i ca profesori pe George Călinescu și Tudor Vianu.Valentin Silvestru și-a început activitatea ca reporter la ziarele Victoria și România liberă. Cu proză satirică și umoristică a debutat în revista Mitică, condusă de Tudor Mușatescu. Gazetar, prozator, dramaturg, cronicar dramatic cu prestanță, profesor de prestigiu la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică și la Universitatea Hyperion, după 1990, Valentin Silvestru a scris, înafara multor cărți de critică și teorie teatrală, monografii și nenumărate scenarii radiofonice și de televiziune.

Valentin Silvestru a fost președintele Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru, secția română, a Asociației Umoriștilor din România și al binecunoscutului Festival de Umor Constantin Tănase de la Vaslui, un adevărat reper al culturii , calității artistice și bunului gust.

Spectacolul radiofonic Maeștrii umorului – Valentin Silvestru cuprinde cele mai reușite fragmente din ultimele trei scenarii pe care Valentin Silvestru ni le-a adus la redacție și care au fost difuzate în emisiunea Ora Veselă: Primăvăratica ploaie de palavre, S-a constatat pe plan mondial că bărbații sunt mai proști decât femeile, în premieră în anul 1995 și Din era cuaternară în perioada electorală, difuzat în premieră în anul 1996, an în care din nefericire Valentin Silvestru ne-a părăsit în urma unui stupid accident rutier pe data de 25 noiembrie, lăsând un mare gol în inimile admiratorilor săi. Veți avea surpriza să recunoașteți vocea inconfundabilă a maestrului care își introduce și comentează pe scurt, momentele umoristice create în emisiunea Primăvăratica ploaie de palavre. Autorul ne plimbă în felul său caracteristic, prin locurile care l-au inspirat prin iubitul și ineditul nostru București. Emisiunile difuzate la Ora Veselă au fost regizate de: Constantin Dinischiotu(Primăvăratica ploaie de palavre) și Dan Puican(S-a constatat pe plan mondial că bărbații sunt mai proști decât femeile și Din era cuaternară în perioada electorală), care au adus în fața microfonului interpreți de excepție ai comediei românești: Ion Lucian, Dem Rădulescu, Mihai Fotino, Ileana Stana Ionescu, Dorina Lazăr, Rodica Popescu Bitănescu, Rodica Mandache, Adina Popescu, Virginia Mirea, Radu Panamarenco, Cornel Vulpe, Valentin Teodosiu, Șerban Cellea, Mihai Bisericanu, Alexandru Bindea, Sorin Gheorghiu, Alfred Demetriu, Răzvan Vasilescu.

Fin și atent obsevator al realității, Valentin Silvestru a fost pe deplin înzestrat cu mult umor și cu darul povestirii deopotrivă. Prin întreaga sa activitate pusă în slujba mișcării teatrale din țara noastră și a umorului românesc de cea mai bună calitate, Valentin Silvestru a fost un adevărat model, o marcă emblematică pentru generația sa și pentru mulți tineri pe care i-a format, în scurta sa trecere pe acest pământ.

Luni, 21 noiembrie, de la ora 11.00, la Clubul Ramada Majestic, de pe Calea Victoriei, din București, va avea loc audiția cu public, în avanpremieră, a spectacolului – Maeștrii umorului – VALENTIN SILVESTRU

Evenimentul, organizat de Teatrul Național Radiofonic, se va desfășura în prezența invitaților și a echipei de realizatori. Intrarea este liberă.

Arhiva : 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro