Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

Mihai Fotino- vedeta spectacolelor de teatru radiofonic, în perioasa 7-10 noiembrie 2016, la Radio România Actualități

Luni, 7 Noiembrie 2016
 

Mihai Fotino s-a născut la București, la 14 septembrie 1930, dar primii ani de viață și cei dintâi pași pe scenă s-au legat de Brașov, orașul în care tatăl său - Mișu Fotino - a fondat Teatrul de Stat. A fost așadar un pas firesc ca pasiunea părintelui, un inegalabil actor al începutului de secol XX și un entuziast om de teatru- cel care a condus și Teatrul din Cernăuți- să se transmit și fiului, care avea să debuteze la doar șase ani, în spectacolul ,, Coloniale’’. Vor urma numeroase partituri interpretate pentru spectactorii orașului de sub Tâmpa, spectacole care puneau bazele unei cariere artistice cu adevărat excepționale. La doar 26 ani de ani, Mihai Fotino avea să fie remarcat de celebrul regizor Sică Alexandrescu , cel care îl va invita să joace la Naționalul bucureștean, scenă pe care avea să creeze, timp de 50 de ani, personaje memorabile, care au rămas în istoria teatrului românesc.

Mihai Fotino a avut însă și o bogată carieră în film, la teatrul de revistă, teatrul de televiziune, în emisiunile de divertisment dar și la Radio, la Unda veselă- devenită apoi Ora veselă și în emisiunile de teatru radiofonic. Numeroase premii s-au adunat, firesc, în palmaresul marelui actor, venind să recompenseze o jumătate de veac petrecută în slujba artei scenice și a spectacolului.: Societar de onoare al Teatrului Național "I.L. Caragiale", din 2002, a primit "Premiul pentru întreaga activitate" la cea de-a XIV-a ediție a Galei Premiilor UNITER (2006), De asemenea, a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a (1967) "pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice", iar în februarie 2004, a primit Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, categoria D — "Arta Spectacolului", "în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului".

Pentru maestrul Mihai Fotino, viața a tras cortina finală la 13 ianuarie 2014.

La Radio Romînia Actualități, în perioada 7- 10 noiembrie, de la ora 23.05, Teatrul Național Radiofonic vă invită să îl reascultați pe inegalabilul actor Mihai Fotino în patru spectacole de referință din bogata sa creație la microfon: Cartoforii de N.V.Gogol, montare semnată de maestrul Sică Alexandrescu, Doamna ministru de Branislav Nusici si Curtea cu juri de Henry Monier, două spumoase comedii în regia decanului de vârstă al teatrului radiofonic, regizorul Dan Puican și Miracolele științei de Jules Romains , spectacol realizat în anul 1972, de regizorul Mihai Pascal.

Arhiva : 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro