Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

Adrian Pintea - vedeta spectacolelor de teatru radiofonic, între 14- 17 martie, la Radio România Actualități

Sâmbătă, 12 Martie 2016 , ora 12.34
 

Adrian Pintea s-a născut la 9 octombrie 1954 la Beiuș. În anii de liceu, petrecuți la Oradea, se îndrăgostește de literatură- scrie versuri și pagini de proză- și de teatru, făcând parte din trupa de teatru a liceului, iar la 19 ani era deja pe scena teatrului din poeticul oraș al turnurilor cu ceas, în rolul lui Octav Jinga din spectacolul Cititorul de contor (1973) de Paul Everac, în regia Nicoletei Toia. În 1978, Adrian Pintea termină cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București iar, 25 de ani mai târziu, va deveni licențiat în regie -film, la clasa profesoarei Elisabeta Bostan.

Roluri importante i s-au atribuit studentului Adrian Pintea încă din primii ani de facultate: a fost George din Oameni și șoareci de John Steinbeck, Astrov din Unchiul Vanea de A.P. Cehov dar și Vlaicu Vodă din piesa omonimă a lui Alexandru Davila și Avram Iancu, în regia lui Alexandru Dabija. Cel din urmă an de facultate va însemna întâlnirea cu două partituri de forță: Adrian Pintea va fi Romeo din Romeo și Julieta de Shakespeare, alături de Mariana Buruiană spectacol în regia Cătălinei Buzoianu și Treplev din Pescărușul de Cehov, de astă dată pe scena Teatrului Bulandra, în direcția de scenă a maestrului Liviu Ciulei. Au urmat alte, zeci de roluri pe această scenă dar și la Teatrul Nottara, Teatrul Național din București și la Teatrul Ion Creangă, spectacole semnate de Sanda Manu, Ion Cojar, Horea Popescu sau Mircea Cornișteanu. Sfârșitul anilor 1990 îi va aduce actorului unul dintre rolurile cele mai importante ale carierei sale, cel al lui Hamlet, la Teatrul Național din Craiova, în regia lui Tompa Gábor.

Adrian Pintea va interpreta rolul prințului Danemarcei și la Teatrul Națonal Radiofonic, montare pe care o va semna și în calitate de regizor artistic. De altfel, actorul se va îndrăgosti iremedial de teatrul radiofonic, unde va interpreta roluri de mare forță. Va fi prințul Mîșkin din Idiotul , în regia lui Cristian Munteanu, va juca în shakesperienele Visul unei nopți de vară (1987) și Troilus și Cressida (1991), alături de Mariana Buruiană și George Constantin, în Iphigenia (1989) de Mircea Eliade, o adaptare radiofonică semnată de Marina Spalas, va fi Marco din Neranțula dar și Dănuț din Medelenii, plini de poezie ai lui Ionel Teodoreanu.

În săptămâna 14-17 martie, Teatrul Național Radiofonic vă invită să reascultați, la Radio România Actualități, de la ora 23.05, patru spectacole din creația radiofonică a lui Adrian Pintea: Alkestis de Dan Botta, în regia artistică a regretatului Cristian Munteanu, Călător fără bagaj de Jean Anouilh și Tango de Slavomir Mrozek, spectacole realizate de Dan Puican și varianta radiofonică a romanului Ciulinii Bărăganului de Panait Istrati, montare de colecție din Fonoteca Radio România, care poartă semnătura unuia dintre cei mai importanți regizori de film din România, Mircea Veroiu.

Arhiva : 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro