Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

Deportați în Siberia la Școala de vară de la Sighetul Marmației

Vineri, 8 Iulie 2011
 

Teatrul Național Radiofonic participă în perioada 11-17 iulie 2011 la Școala de vară organizată anual de Fundația Academia Civică, la Sighetul Marmației, în cadrul Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței, al cărui președinte fondator este Ana Blandiana.

Miercuri, 13 iulie, de la ora 21.00, Ion-Costin Manoliu va face o prezentare a spectacolelor radiofonice de teatru-document inspirate de viața și scrierile unor personalități ale rezistenței anticomuniste, realizate în cadrul proiectului Biografii, memorii, coordonat de Magda Duțu.


În celularul vechiului penitenciar va avea loc audiția cu public a spectacolului „Deportați în Siberia”, în regia lui Petru Hadârcă, cu Luminița Gheorghiu, Constantin Codrescu, Dorin Andone, Mihai Bica, Emil Hossu, Mircea Rusu, Mircea Constantinescu, Tania Popa, Silvia Codreanu, Petru Hadârcă, Silviu Oltean, Petrișor Stan, Silvia Boștină, Orodel Olaru în distribuție.

Scenariul scris de Lăcrămioara Stoenescu pornește de la cartea academicianului Gleb Drăgan: Exerciții de memorie – o paranteză tristă a istoriei.

Tragedia familiei Drăgan este reprezentativă pentru soarta a mii și mii de familii deportate din Basarabia, în urma invadării acestei provincii românești de către armatele sovietice în iunie 1940: cinci oameni – mama, tatăl, doi frați gemeni și sora lor – sunt despărțiți de „sârma ghimpată” ridicată de un regim politic absurd și inuman, trecuți prin „cuptorul” unor suferințe greu de imaginat, cărora le-au făcut față cu demnitate.

Astăzi în vârstă de 91 de ani, domnul Gleb Drăgan, este membru titular al Academiei Române, al Academiei de Științe Tehnice din România, membru de onoare al Academiei de Științe a Republicii Moldova, profesor consultant la Universitatea Politehnică din București.


La Școala de Vară de la Sighet vor conferenția istorici, ziariști și oameni de cultură din România și din străinătate. Anul acesta tema principală este cea a deportărilor.

Artiștii plastici Lia și Dan Perjovschi vor susține un atelier cu titlul Artă și societate.

Sâmbătă, 16 iulie, va fi proiectat filmul Amfiteatre și închisori, realizat de Nicolae Mărgineanu în amintirea tatălul său, profesorul de psihologie Nicolae Mărgineanu, deținut timp de 16 ani în penitenciarele comuniste.

Dumincă, 17 iulie, de la ora 20.00, actrița Maria Ploae va susține un recital extraordinar intitulat Poezia după gratii.

Arhiva : 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro