Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

O scrisoare pierdută de I.L. Caragiale

Joi, 13 Decembrie 2012
 
Teatrul Național Radiofonic prezintă în PREMIERĂ la Radio România Cultural „O scrisoare pierdută de I.L. Caragiale, în regia lui Alexandru Dabija - miercuri, 19 decembrie 2012, de la ora 19.00 – spectacol realizat în parteneriat cu Fundația Radio România și Banca Națională a României.

În distribuție: Marcel Iureș (Cațavencu), Valentin Teodosiu (Trahanache), Mihaela Teleoacă (Zoe), Șerban Pavlu (Tipătescu), Dragoș Huluba (Pristanda), Dorina Chiriac (Cetățeanul turmentat), George Mihăiță (Agamemnon Dandanache), Florin Dobrovici (Farfuridi), Eugen Racoți (Brânzovenescu), Dan Rădulescu (Popescu)

Adaptarea radiofonică și regia artistică: Alexandru Dabija

Textul care stă la baza acestei montări este o adaptare radiofonică a celui după care, regizorul Alexandru Dabija a realizat spectacolul „O scrisoare pierdută”, la Teatrul de Comedie din București, în 2011. Cu excepția lui Șerban Pavlu, distribuția este aceeași ca și în varianta scenică.

Viziunea regizorală a lui Alexandru Dabija reliefează o actualizare a celebrului text al lui Caragiale, fără să modifice esența relațiilor dintre personaje. O construcție izbutită cu mijloace moderne, în care, nimic nu este ostentativ, nimic nu este superficial. Maniera de joc, strălucit gândită, accentuează alte valențe ale personajelor decât cele tradiționale și aduce în atenție atmosfera de cârciumă a politicii.

O mărturie excepțională a maestrului Radu Beligan, subliniază importanța acestei viziuni regizorale.
Poate că cea mai frumoasă lecție în materie de adaptare, mi-a dat-o Alexandru Dabija cu abordarea lui revoluționară a Scrisorii, folosind o cheie în care granițele realismului frust se întrepătrund cu absurdul și, de ce nu, cu puțină magie, fără a încălca integritatea textului, respectat până la ultima virgulă. Punându-l în centrul piesei pe Cațavencu, în interpretarea genială a lui Marcel Iureș, piesa capătă o vigoare neașteptată și actuală. (...) Totul pare desprins din cotidian, Cațavencu și ai lui, suntem noi și ai noștri. (...) Regizori celebri au încercat să-l modernizeze pe Caragiale, ignorând esențialul: Caragiale este prea modern ca să fie modernizat. Nuanță importantă, care nu i-a scăpat lui Dabija.(...) Un spectacol istoric – pentru că vorbim de un eveniment teatral care va rămâne înscris în analele teatrului românesc.” – Radu Beligan

Muzica - Ada Milea.

Versurile cântecelor Cetățeanului turmentat - spectaculos interpretat de Dorina Chiriac - aparțin poetului Ion Mureșan.

Versurile cântecului „Are țara” – Ada Milea.

Echipa de creație a acestui spectacol:


Adaptarea radiofonică și regia artistică: Alexandru Dabija

Regia de studio: Milica Creiniceanu

Regia muzicală: Patricia Prundea

Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu

Redactor și coordonator de proiect: Magda Duțu
Magda Duțu
Arhiva : 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro