Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

Carmen - Scene de dragoste

Miercuri, 26 Septembrie 2012
 
Teatrul Național Radiofonic vă invită joi, 4 octombrie 2012, de la ora 19.00, la Radio România Cultural și sâmbătă, 6 octombrie 2012, de la ora 13.15, la Radio România Internațional sa ascultati premiera radiofonica „CARMEN – Scene de dragoste”, realizat după un scenariu radiofonic de Eugen Cojocariu.

în regia lui Toma Enache, cu Maia Morgenstern în rolul titular.Adaptare de Kit Hesketh-Harvey și Saviana Stănescu după nuvela scrisă de Prosper Mérimée.

În celelalte roluri: Mircea Rusu, Rolando Matsangos, Ion Chelaru, Ion Haiduc, Armand Calotă, Liviu Cheloiu, Ioana Zărnescu, Cristina Cabel, Alexandra Agavriloaei, Ana-Maria Donosă, Oana Dragnea, Mălina Tomoiagă.

Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor și producător: Magda Duțu.

Spectacolul face parte din programul „CARMEN: The Mechanics” – proiect internațional care propune diferite interpretări ale poveștii „Carmen” – și este finanțat prin programul cultural european EU Culture 2007, în colaborare cu Consiliul de Artă al Angliei. Producător: Melanie Nock. Directorul artistic al proiectului este Jonathan Banatvala.

Proiectul a susținut realizarea a cinci interpretări ale celebrei povești Carmen, creații care au fost prezentate în finală, în Marea Britanie, spre sfârșitul lunii septembrie a acestui an, în cadrul unui „eveniment – vitrină”, intitulat „A Date with Carmen” – cinci creații, patru țări, o poveste.

Cinci interpretări aduse în atenția publicului prin intermediul dramei radiofonice, a spectacolului de teatru și teatru-dans, prezentate de companii din Franța, Georgia, România și Marea Britanie.

„A Date with Carmen” - a avut loc pe 20 și 21 septembrie, în Canterbury, la Universitatea Kent și pe 22 și 23 septembrie, în Londra, la Chelsea Theatre, toate reprezentațiile fiind urmate de discuții cu interpreții și creatorii prezenți la eveniment.

Scriptul de bază, disponibil pentru fiecare dintre țările participante, a fost conceput de Kit Hesketh-Harvey și Saviana Stănescu, după nuvela originală scrisă de Prosper Mérimée.

De la acest punct de plecare, fiecare partener a fost invitat să își creeze propria interpretare, folosind formule artistice în care are competență și concentrându-se pe teme de interes specific.

A rezultat un program bogat și original, prin reprezentarea interpretărilor uimitor de diferite ale poveștii. Astfel:

- Moving Theatre din Marea Britanie – ca partener principal – a dezvoltat o dramă interactivă audio care îi permite publicului să-și construiască propria versiune a poveștii Carmen, alegând și distribuția

- Radio România – abordează opera Carmen prin intermediul spectacolului radiofonic și prezintă o poveste despre dragoste, gelozie, ereditate și destin – teme esențiale în orice societate

- Green Wave Radio din Georgia a produs o operă de performance art inspirată de felul cum societatea de azi utilizează mijloacele social-media

- Teatrul de Stat din Tbilisi de Muzică și Dramaturgie „Vaso Abashidze” – Georgia – a propus un spectacol de teatru-dans, o interpretare emoțională, care reliefează vulnerabilitatea lui Carmen și cruzimea lui Don José

- Moving Theatre din Marea Britanie și Theatre Ephéméride din Franța sunt co-producători ai unei variante Carmen, realizate după un scenariu scris în limba engleză și tradus în franceză, piesă jucată cu o distribuție bilingvă

Spectacolul radiofonic „CARMEN – Scene de dragoste”, realizat de Radio România, a fost reprezentat cu succes la evenimentul „A Date with Carmen” care a a avut loc în Marea Britanie, de către regizorul spectacolului – Toma Enache și actrița Maia Morgenstern, interpreta rolului Carmen.

Versiunea prezentată – „CARMEN – Scene de dragoste” - este realizată după un scenariu alcătuit de Eugen Cojocariu, pornind de la scriptul inițial propus de către cei doi autori ai adaptării nuvelei lui Prosper Mérimée: Kit Hesketh – Harvey și Saviana Stănescu.

Carmen - nuvela scrisă în 1845 de Prosper Mérimée, a cărei acțiune este plasată în Sevilla, la începutul secolului XIX - după care a fost elaborat libretul semnat de Henri Meilhac și Ludovic Halévy, pentru celebra operă cu același titlu, realizată pe muzica lui Georges Bizet, în 1875 - a prilejuit construcția unui spectacol radiofonic, care pune accent pe concepte precum: dragostea, destinul, libertatea - și evidențiază povestea dramatică a unui om-victimă a pasiunii puternice, distructive. Frumoasa și tulburătoarea țigancă, fără inhibiții, permanent înconjurată de admiratori, femeia din pricina căreia mulți bărbați - de la caporalul Don José, la toreadorul Escamillo - ajung să-și distrugă viața, este un personaj regăsit de-a lungul timpului, care încearcă să condenseze cele mai înfricoșătoare și misterioase aspecte ale feminității. Frumusețea ei are ceva straniu și sălbatic, un amestec de senzualitate și ferocitate. Pentru Carmen, libertatea are o valoare infinit mai mare ca aceea a iubirii și chiar a propriei vieți, trăite, de altfel, cu maximă intensitate.

Scenele de dragoste dintre protagoniștii celebrei opere Carmen, excelent interpretate de Maia Morgenstern (Carmen) și Mircea Rusu (Don José), alternează cu intervențiile celor două coruri care comentează acțiunea, incită și emit concluziile, interacționează cu personajele și se detașează de acestea, în egală măsură, reliefând povestea de iubire.

Corul autorilor (reprezentat de compozitorul Georges Bizet, libretiștii Henri Meilhac și Ludovic Halévy și autorul nuvelei - Prosper Mérimée), bine articulat și nuanțat cu farmec de către Ion Haiduc, Armand Calotă și Liviu Cheloiu – semnalează despre felul cum a fost primită povestea de către contemporanii lor și ce poate să înseamne aceasta pentru contemporanii noștri, atrăgând atenția asupra versiunii puternice și universale, propuse de ei, care se află și astăzi în topul celor mai jucate, adaptate, cântate, filmate și iubite opere.

Corul femeilor,
care comentează totul despre frumoasa țigancă și este format din cele care o apără, o acoperă, o ajută, o discută, sunt cu ea, sunt ca ea... (colegele lui Carmen - lucrătoarele de la fabrica de țigări, vrăjitoare, țigănci) - este susținut de interpretarea tonică a celor șase tinere actrițe: Ioana Zărnescu, Cristina Cabel, Alexandra Agavriloaei, Ana-Maria Donosă, Oana Dragnea, Mălina Tomoiagă.

Universul sonor, sugestiv și emoționant construit - cu accente exotice și erotice reliefate, cu trimiteri în timp, de la o epocă la alta, cu suprapuneri și reveniri în spațiu și timp - este realizat de regizorul artistic Toma Enache, regizorul muzical Patricia Prundea, regizorul tehnic ing. Mirela Georgescu și regizorul de studio Milica Creiniceanu.

Redactor și producător: Magda Duțu.

Arhiva : 2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro