Ascultă e-teatru

Arhiva TNR în presă

Premiile UNITER

Marți, 24 Aprilie 2012
 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (23 aprilie 2012, ora 22:55) - Agenda globală - Realizator: Simina Botar - Avem legătura acum cu colegul nostru Pompilius Onofrei, care este la Teatrul Odeon, unde se desfășoară a XX-a ediție a Galei Premiilor Uniter. Bună seara, Pompiliu. Ce premii s-au decernat? Care e atmosfera? Ce te-a impresionat cel mai mult până acum?

Reporter: Tocmai am ieșit în atât de fumoasa sală a Teatrului Odeon. E un moment de respiro, un moment muzical executat la violoncel. Și e și firesc să fie așa, pentru că tocmai s-a decernat Premiul de excelență, din păcate, in memoriam, regizorului Alexandru Tocilescu, cel care a murit anul trecut, la 70 de ani, cel care își respecta întotdeauna semnătura, cum îi plăcea lui să spună. Poate vi-l amintiți sau poate ați auzit de celebrul "Hamlet", care a fost pus înainte de '90, cu Ion Caramitru în rolul lui Hamlet, și care a făcut atâta vâlvă; sau poate ați văzut "Casa Zoikăi" "sau "Elisabeta I", sau "Antigona" sau "Oblomov" toate piese puse de acest rebel, cinic, extrem de inteligent, după cum îl caracteriza Marina Constantinescu, maestru al teatrului românesc.

Despre celelalte premii din cele 22 care se vor decerna în această seară - suntem aproape de jumătate, câteva aș menționa. Premiul pentru teatrul radiofonic s-a dus, pentru prima oară, la Răzvan Popa - un colaborator, fost actor și acum regizor - pentru "Shylock", pusă la Radiodifuziunea Română. Premiul pentru debut a fost luat de Raluca Vermeșan pentru rolul Helen din piesa XXL Fat Pig, pusă de Cristi Juncu - e o coproducție a unei asociații culturale a Teatrului ACT și a Teatrului "George Ciprian" din Buzău. Premiul pentru scenografie - Nikola Toromajov, un scenograf bulgar care a venit aici împreună cu regizorul care a pus, la Teatrul Național din București, "Vizita bătrânei doamne". Este pentru prima dată când Premiul pentru scenografie se duce la un străin. Premiul pentru actor în rolul secundar a fost luat de Cornel Scripcaru pentru rolul Lebedev din piesa "Ivanov", pusă de Andrei Șerban la Bulandra, iar premiul ca actor în rol principal a fost decernat actorului craiovean Sorin Leoveanu pentru rolul titular din "Caligula", pusă acolo, la Craiova, de László Bocsárdi, el având contracandidați de forță, Victor Rebengiuc și Marian Râlea.

Premiul președintelui UNITER, un premiu special care se acordă ca o surpriză în fiecare an, a fost acordat, surpriză!, unui doctor de această dată: doctorului Sandu Cociașu, cel care a inițiat campania "Artiști pentru artiști". Suntem abia la jumătatea galelor premiilor UNITER, la această ediție aniversară, a XX-a. Vom afla care este cel mai bun spectacol, vom afla care este cel mai bun regizor. Poate doar să vă mai adaug că UNITER a reînnodat o tradiție și invită personalități ale lumii artistice. În această seară, aici sunt și actrița Jacqueline Bisset și actorul și regizorul Michael Pennington din Anglia, sau directorul Institutului Internațional de Teatru, Tobias Biancone.

Realizator: Mulțumesc foarte mult, Pompiliu Onofrei.

Arhiva : 2020 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro