Ascultă e-teatru

Arhiva TNR în presă

George Mihăiță, 'primarul Orașului Comediei Românești': Am vrut să facem o ghidușie ca un salut al meu pentru Oprescu

Luni, 17 Iunie 2013 , ora 9.17
 
București, 16 iun 2013 /Agerpres/ - Directorul Teatrului de Comedie, George Mihăiță, a primit duminică, din partea conducerii primăriei Capitalei, titlul de primar al Orașului Comediei Românești, la deschiderea celei de-a a XI-a ediție a Festivalului Comediei. Chiar dacă edilul Sorin Oprescu nu a putut fi prezent la evenimentul umoristic, George Mihăiță a declarat pentru AGERPRES că discursurile hazlii pe care le-a rostit în fața spectatorilor care s-au adunat în Centrul Vechi pentru a vedea 'momentul învestirii' sigur îl vor amuza și pe Sorin Oprescu, aceasta fiind un vechi prieten al actorului.

'Sorin Oprescu este un foarte bun prieten al meu. El mesaje îmi trimite din când în când, mă văd des cu el la primărie. A trebuit să plece în Franța... dar am vrut să facem o ghidușie în fața teatrului, ca un salut al meu pentru Sorin Oprescu. A fost ideea mea chestiunea cu primarul Orașului Comediei Românești și când i-am spus-o a început să râdă și a zis că este foarte bună. Sorin Oprescu are haz și chiar s-ar amuza așa că îi voi transmite toate glumele pe care le-am rostit aici', a declarat pentru AGERPRES George Mihăiță.

Folosind tonul hazliu al actorului de comedie, Geoge Mihăiță a ilustrat postura de edil al Capitalei într-un stilul umoristic care-l definește.

A făcut promisiuni de primar și a transpus realitatea în comedie, făcând să râdă zeci de spectatori adunați special pentru a vedea momentul plin de savoare care a avut loc chiar în fața Teatrului de Comedie.

'Mulțumesc pentru această onoare la care nu mă așteptam să vină așa de târziu. D-aia mi-am și scris din timp discursul de acceptare, știam că o să fiu luat prin surprindere și nu o să am timp să învăț rolul. Adevărul e că auzisem eu ceva, cumva că o să ajung primar, dar nu eram sigur. Accept cu demnitate această demnitate pentru că mi se cuvine, pentru că o merit. În acest oraș de gogomani, iertați-mă... asta este din discursul altuia, nu știu ce...(...) Îmi cer scuze, dar m-ați luat pe nepregătite și n-am avut timp să-mi fac o listă de promisiuni neonorabile pe care să nu mi le țin. așa că o să merg la inspirație și vă promit că orice v-aș primite nu o să mă țin de cuvânt. Ca să respect tradiția de primar... al comediei! Iată primele promisiuni care îmi vin... în scris! Citez din fax: o să construiesc autostrada suspendată a talentului! O să construiesc o telegondolă de la sala Radu Beligan la Sala Radio. O să fac locuri de parcare pentru toți spectatorii care vin la Teatrul de Comedie să bea o bere la terasă! O să mă zbat pe uscat ca fiecare teatru să-și alcătuiască distribuție exclusiv din colaboratori de la alte teatre ca să simtă și actorii că nu joacă degeaba! O să măresc salariile tuturor actorilor a doua zi după ce îl măresc pe al meu!', a spus George Mihăiță.

Despre Festivalului Comediei Românești - festCO 2013, George Mihăiță a declarat pentru AGERPRES că piesa 'Conul Leonida față cu reacțiunea' în regia lui Silviu Purcărete, în care joacă Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț este una dintre preferatele sale.

'Să fii primar al Orașului Comediei Românești înseamnă multă muncă. Și nu e glumă. Dar când ai în jurul tău nume mari ale scenei românești, de regizori în concurs îți este mai ușor ca primar atunci când ai un Purcărete, un Dabija, un Mălăele, parcă parcă este mai ușor și într-adevăr este mai ușor pentru că sunt multe comedii de excepție. Cred că va greu la un moment dat să se dea marele premiu, el însă se va da de un juriu supercompetent dacă mă gândesc la Marina Constantinescu, Sanda Manu și la Lia Manțoc. Nu aș putea să spun care sunt piesele preferate. Nu divulg. Dar dacă e totuși să spun una, aș spune 'Conul Leonida față cu reacțiunea' unde Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț fac două roluri memorabile, după părerea mea cum nici nu se poate altfel, în regia lui Silviu Purcărete', a afirmat actorul.

La ediția din acest an, juriul festCO acordă distincții performanței în domeniul comediei românești din anul anterior. Produse în 2012 - Anul Caragiale, în concurs au fost selecționate patru spectacole, inspirate de opera marelui dramaturg, toate aparținând Teatrului Național București: 'Conul Leonida' - regia Silviu Purcărete, 'Două loturi' - regia Alexandru Dabija, 'Scrisoarea' - regia Horațiu Mălăele și 'D'ale noastre' - regia și coregrafia Gigi Căciuleanu.

Două dintre cele mai jucate texte ale dramaturgiei românești din secolul XX vor fi prezente de asemenea în secțiunea oficială - 'Gaițele' de Al. Kirițescu, regia Dan Tudor (Teatrul Metropolis) și 'Zăpezile de altădată' de Dumitru Solomon, regia Mircea Cornișteanu (Teatrul de Comedie).

Secțiunea concurs cuprinde și spectacole montate în săli de tip studio, respectiv 'Capra cu trei iezi' după Ion Creangă, regia Alexandru Dabija (Teatrul ACT), 'Crize' de Mihai Ignat, regia Vlad Cristache (Teatrul de Comedie), 'O piesă deșănțată', text și regie Lia Bugnar (Teatrul LUNI) și 'Iubirea e un lucru foarte mare' după Ion Băieșu, regia Marius Gîlea (Teatrul Arca).

În cadrul festivalului sunt prezentate recitaluri pe texte scrise de autori contemporani precum 'Fata din curcubeu' autor și regie Lia Bugnar (Teatrul Național București), 'Moștenitoarea' de Lucia Verona, regia Dan Tudor (Teatrul de Comedie) și 'Parfum de viață' de Cristina Keresztes, regia Sorin Militaru (Teatrul de Comedie).

În afara concursului, Orașul Comediei Românești va fi animat de spectacolele de stradă ale Teatrului Masca.

La Sala nouă a Teatrului de Comedie vor fi prezentate spectacole de licență ale Facultăților de Teatru din cadrul UNATC, Universitatea Hyperion și Universitatea Spiru Haret.

FestCo găzduiește, timp de trei zile, proiectul 'Scrie despre Tine', un atelier de scriere dramatică bazat pe explorarea realității, susținut de Vera Ion și Sorin Poamă. Prin exerciții de scris și actorie, cei doi traineri vor dezvolta cu participanții câte o scenă inspirată din întâmplările personale ale acestora și vor depista posibile subiecte pentru piese de teatru.

Lansările de carte din acest an oferă publicului câteva volume dedicate unor mari actori ai scenei românești: Tamara Buciuceanu - 'O viață închinată scenei' de Bogdana Darie (Editura Litera) și trei volume apărute la Editura All - 'Între acte' de Radu Beligan, 'Rătăciri' de Horațiu Mălăele și 'O poveste cu Horațiu' de Doina Papp.

Pe perioada desfășurării festivalului, www.eteatru.ro oferă cele mai recente versiuni radiofonice ale comediilor lui Ion Luca Caragiale realizate de Teatrul Național Radiofonic: 'O scrisoare pierdută' - adaptarea radiofonică și regia artistică Alexandru Dabija, 'D'ale carnavalului' - adaptarea radiofonică și regia artistică Alexandru Darie, 'O noapte furtunoasă' - adaptarea radiofonică și regia artistică Dragoș Galgoțiu și 'Nocturnele lu' Leonida' - scenariu radiofonic de Alexa Visarion.

Gala Comediei Românești va închide duminică, 23 iunie, festCO 2013 cu festivitatea de decernare a premiilor Festivalului Comediei Românești ediția a XI-a și a premiilor Concursului de Comedie Românească, ediția a VIII-a.

Biletele au fost puse în vânzare online și la casele de bilete ale sălilor la care se joacă spectacolele - Teatrul de Comedie, Teatrul Național București, Teatrul Metropolis, Teatrul Act.

Festivalul Comediei Românești - festCO 2013 este organizat de Teatrul de Comedie cu sprijinul Primăriei Municipiului București.

Arhiva : 2020 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro