Ascultă e-teatru

Arhiva Revista TNR

Ediția din 22 decembrie 2019

Sâmbătă, 21 Decembrie 2019 , ora 13.09
 

Realizator: Domnica Țundrea

Producător: Magda Duțu


Recomandări din programul Teatrului Național Radiofonic


La ultima ediție din acest an a „Revistei Teatrului Național Radiofonic”, vă vom aduce în atenție adevărate evenimente artistice – spectacole realizate în premieră, titluri mai vechi sau mai noi, pe care le vom difuza, în viitorul apropiat, la posturile Radio România, programe speciale, dedicate sfârșitului de an și minunatelor sărbători ale iernii.


În același timp, perioada pe care o traversăm este puternic marcată de amintirea Revoluției române, de împlinirea a 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, cu eroismul, curajul, descătușarea, dar și tragediile individuale și colective ale acelor timpuri.


Teatrul Național Radiofonic – Dramaturgi români contemporani

Sâmbătă, 21 decembrie, de la ora 13.15, la Radio România Internațional,


TATĂL NOSTRU, CARE EȘTI ÎN SUPERMARKET… de Petre Barbu, în regia lui Attila Vizauer, cu: Dan Condurache, Cristian Iacob, Ionel Mihăilescu, Adriana Trandafir, Mitică Popescu, Dumitru Chesa, Stan Petrișor, Gheorghe Pufulete, Pavel Bartoș, Ionuț Kivu, Bogdan Caragea, Dan Bobe. Instrumentiști: Gheorghe Pandelescu și Ioan Catrina. Coordonator de proiect: Magda Duțu. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: ing. Luiza Mateescu. Redactor și producător: Domnica Țundrea. Înregistrare din anul 2004.

Distinsă cu premiul UNITER pentru cea mai bună piesă românească a anului 2002, Tatăl nostru, care ești în supermarket… de Petre Barbu discută despre mentalități și privațiuni, înainte și după 1989, despre perpetuarea unui sistem de gândire, adânc impregnat – se pare – în ființa noastră națională, despre absurdul unor situații care traversează existența cotidiană a unei familii. Spectacolul radiofonic regizat de Attila Vizauer valorifică inspirat direcțiile textului dramatic, izbutind să creeze un univers tragic și comic totodată, reflexiv și ludic în același timp, în care actorii conturează personaje extrem de bine individualizate, tipologii reprezentative, colorând memorabil dialoguri, trăiri, secvențe din prezent și din amintire.


Teatrul Național Radiofonic pentruCopii - PREMIERĂ -foto – copertă CD -Extraterestrul

Duminică, 22 decembrie, de la ora 9.00, la Radio România Cultural, Teatrul Național Radiofonic pentru Copii prezintă în premieră: EXTRATERESTRUL CARE ÎȘI DOREA CA AMINTIRE O PIJAMA o poveste de trezit ușor părinții de Matei Vișniec. Adaptarea radiofonică și regia artistică: Mihai Lungeanu.




În distribuție: Alexandrina Halic, Constantin Cojocaru, Adela Mărculescu, Violeta Berbiuc, Marina Fluerașu, Ioana Popovici Chelaru, Ioan Pavel, Virginia Vasilache, Andrei Iordache, Mihaela Neacșu, Alexandru Robu, Carmen Sascău, Florin Georgescu. Redactor și coordonator de proiect: Irina Soare. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia de montaj: Dana Lupu și Robert Vasiliță. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: Codrin Lazăr.





Irina Soare la auditie


Regizorul Mihai Lungeanu – la audiția spectacolului

În comunicatul de presă al premierei, colega mea Irina Soare, coordonatoarea fluxului de teatru pentru copii, afirmă: „Spectacolul radiofonic inspirat din acest puternic text dramatic contemporan își propune un sensibil dar ferm semnal de alarmă (de <<trezit părinții>>), care să determine o punere în discuție a valorilor reale cu care ne creștem generația care urmează. Dragostea părintească, prietenia, sinceritatea, bunătatea, visele și speranțele, temerile și așteptările copiilor noștri sunt, poate, mai importante decât jucăriile, hainele și dulciurile devenite cadouri stereotipe.”

Într-un interviu acordat lui Cristian Teodorescu, Matei Vișniec se destăinuia: „Extraterestrul care își dorea ca amintire o pijama este o piesă pe care am simțit nevoia să o scriu în contextul unei drame istorice și umane pe care o observ în România: aceea a copiilor care cresc fără părinții lor. În mai toate regiunile țării, mulți români plecați la lucru în străinătate și-au lăsat copiii cu bunicii, cu diverse rude mai apropiate sau mai îndepărtate, ba chiar și cu vecinii. Acești copii care cresc fără căldura prezenței părintești se formează ca oameni pe un fond de frustrare profundă, cu multe sechele ulterioare… Mă îndurerează mult ceea ce se întâmplă, pe fond de febrilitate capitalistă, în România, cu ceea ce ar trebui să fie primul nostru <<capital>>, copiii.”


Teatrul Național Radiofonic pentru Copii - PREMIERĂ

Duminică, 29 decembrie, de la ora 9.00, la Radio România Cultural, Teatrul Național Radiofonic pentru Copii prezintă în premieră: MOAȚA, CREAȚA ȘI GRASU’ LA BAL SAU… Când păpușile  iubesc de Sidonia Drăgușanu. Adaptare liberă de Mihnea Chelaru.


În distribuție: Rodica Mandache, Gabriel Costin, Ioana Maria Repciuc, Ana Maria Bălescu, Cosmin Șofron, Dan Clucinschi, Orodel Olaru, Cristian Simion, Camelia Andriță, Ioana Popovici Chelaru, Alin Potop, Daniela Ioniță și copilul Bianca Alexandra Chelariu. Muzica originală: George Marcu și Codrin Lazăr. Versurile cântecelor: George Marcu.  Interpretează: Gabriela Bokor – violoncel, Horia Cristian Sorin – vioară, Codrin Lazăr – ukulele.

Cu participarea extraordinară a lui Virgil Ianțu. Redactor: Irina Soare. Regia de montaj: Dana Lupu și Radu Verdeș. Regia de studio: Janina Dicu. Regia artistică: Mihnea Chelaru.



În comunicatul de presă al premierei, Irina Soare vorbește despre personalitatea excepțională a scriitoarei Sidonia Drăgușanu:

„Scriitor, dramaturg, traducător și jurnalist de notorietate în epocă, Sidonia Drăgușanu (1908 – 1971) a lăsat posterității o operă de o remarcabilă diversitate, ce dovedește apreciabile calități literare, remarcate și menționate de George Călinescu în monumentala sa Istorie, care o integrează pe tânăra autoare între promisiunile noului val de literatură feminină, alături de: Erastia Peretz, Anișoara Odeanu, Lucia Demetrius, Yvonne Rossignon, Marta Rădulescu sau Coca Farago. Sidonia Drăgușanu a debutat ca romancieră în urma unui concurs organizat de Editura Cugetarea, la care a participat alături de alți șaizeci de autori (unii consacrați) și a obținut cu emoționantele pagini din Într-o gară mică premiul pentru <<Cel mai frumos roman de adolescență>>. În anii ce au urmat, a devenit o prezență activă și pregnantă în literatură, publicând romane și nuvele cu mare succes de public, iar după război a scris puternice texte dramatice, cărți de povești, dar a susținut și o intensă activitate publicistică în ziarele și revistele vremii, a colaborat cu Radioul și Televiziunea, semnând scenete, scenarii radiofonice, realizând emisiuni pe teme feminine sau susținând conferințe.”


Biografii memorii – PREMIERĂ 


Marți, 14 ianuarie, de la ora 19.00, la Radio România Cultural, Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră, în cadrul proiectului Biografii, memorii, spectacolul

LA STEAUA CARE-A RĂSĂRIT – o biografie poetică după viața și opera lui Mihai Eminescu. La 170 de ani de la nașterea poetului.

Scenariu radiofonic de Gavriil Pinte, inspirat de recitalul alcătuit și rostit de Emil Boroghină.



Regia artistică: Gavriil Pinte. În distribuție: Emil Boroghină, Felicia Pinte și Marius Bodochi. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor și coordonator de proiect: Magda Duțu.


Spectacolul se va difuza în reluare sâmbătă, 25 ianuarie, de la ora 23.00, la Radio România Internațional.




Audiția în avanpremieră a spectacolului radiofonic va avea loc marți, 14 ianuarie, de la ora 16.00, la Ramada Bucharest Majestic Hotel, sala „Academiei”. Intrarea liberă.




Magda Duțu, coordonatoarea proiectului de Biografii, memorii, ne-a declarat:

" „Spectacolul radiofonic La steaua care-a răsărit – o biografie poetică după viața și opera lui Mihai Eminescu se realizează cu ocazia împlinirii a 170 de ani de la nașterea poetului (la 15 ianuarie 2020) și va fi prezentat în cadrul proiectului Biografii, memorii.”


”Scenariul radiofonic reunește fragmente dintr-un recital alcătuit și rostit de Emil Boroghină, cu informații despre viața și opera poetului, aduse de regizorul Gavriil Pinte.

Recitalul susținut de Emil Boroghină cuprinde selecțiuni din poezia eminesciană și este conceput ca o <<călătorie>> prin marile etape ale creației și vieții lui Mihai Eminescu. 

Informațiile biografice, aduse de regizorul Gavriil Pinte în scenariul radiofonic pe care îl propune, sunt evidențiate prin intermediul unui dialog/prezentare între două personaje imaginate: Doamna și Domnul, interpretate de Felicia Pinte și Marius Bodochi.”


Fragment La steaua care-a răsărit – cu Emil Boroghină

Împlinirea a 170 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu va prilejui un program special de teatru radiofonic, la Radio România Cultural.


Pe lângă amintita premieră, vă semnalăm un alt spectacol din fluxul Biografii, memorii, ce se va difuza marți, 14 ianuarie, de la ora 20.00, la Radio România Cultural: Ochii Arhanghelului din vis – O biografie poetică a lui Mihai Eminescu după un ciclu de poeme ale lui Liviu Ioan Stoiciu. Scenariul radiofonic: Felicia și Gavriil Pinte. Regia artistică: Gavriil Pinte. În distribuție: Constantin Codrescu, George Ivașcu, Silvia Codreanu, Dan Aștilean, Zoltan Octavian Butuc, Dorin Andone, Mircea Constantinescu, Felicia Pinte, Vasile Toma, Dragoș Muscalu, Violeta Berbiuc. Regia de studio: Violeta Berbiuc. Regia muzicală: Stelică Muscalu. Regia tehnică: ing. Luiza Mateescu.  Redactor și producător: Magda Duțu. Înregistrare din anul 2007.

Miercuri, 15  ianuarie, de la ora 5.00, tot în cadrul fluxului Biografii, memorii, se va difuza spectacolul Scrisorile lui Mihai Eminescu. Scenariu radiofonic de Alexandru Tatos. În distribuție: Ion Caramitru, Gina Petrini, Matei Gheorghiu, Ștefan Radof, Emil Liptac, Sergiu Demetriad. Înregistrare din anul 1974. 


Tot miercuri, 15  ianuarie, de la ora 23.00, la Radio România Cultural, vom difuza spectacolul radiofonic Sărmanul Dionis de Mihai Eminescu. Dramatizarea radiofonică: Ion Biberi. Regia artistică: Paul Stratilat. În distribuție: Val Săndulescu, Mihai Heroveanu, Elena Sereda, Rodica Suciu Stroescu, Marcel Enescu, Ion Gheorghiu, Dan Damian, Alexandru Arșinel. Regia muzicală: Timuș Alexandrescu. Regia tehnică: ing. Tatiana Andreicic. Înregistrare din anul 1968.


Joi, 16 ianuarie, de la ora 19.00, la Radio România Cultural, vă invităm să ascultați spectacolul radiofonic din 1991 - Memento mori de Mihai Eminescu. Dramatizarea radiofonică: Georgeta Răboj. Regia artistică: Dan Puican. În distribuție: Ion Caramitru, Gheorghe Cozorici, Mircea Albulescu, Adrian Pintea, Mirela Gorea, Gheorghe Oancea, Răzvan Ionescu, Eusebiu Ștefănescu, Sorin Gheorghiu, Violeta Berbiuc, Gheorghe Pufulete. Regia de studio: Janina Dicu. Regia muzicală: Nicolae Neagoe. Regia tehnică: Vasile Manta.


GRILA SPECIALĂ DE SĂRBĂTORI, LA RADIO ROMÂNIA CULTURAL


Grila de sărbători aduce noi spații de difuzare, pentru iubitorii Teatrului Național Radiofonic.



În perioada 23 decembrie 2019 – 12 ianuarie 2020, de la ora 19.00, la Radio România Cultural:


Luni, 23 decembrie – Peer Gynt de Henrik Ibsen

Joi, 26 decembrie, în fluxul Dramaturgi români contemporaniSfaturile Melaniei – De la Nistru până la Dunăre de Irina Nechit și Taina cerșetorului de Ion Costin Manoliu



 Fragment din Sfaturile Melaniei – De la Nistru până la Dunăre de Irina Nechit.

Regia artistică: Petru Hadârcă. Cu Rodica Mandache în rolul titular.



Vineri, 27 decembrie – Pasărea albastră de Maurice Maeterlinck

Duminică, 29 decembrie – Roadele instrucțiunii de Lev Nicolaevici Tolstoi

Luni, 30 decembrie – Bădăranii de Carlo Goldoni

Miercuri, 1 ianuarie – Boemii – comedie muzicală de Ovidiu Dumitru după piesa Lulu Popescu de Ion Minulescu și teatrul scurt Două femei împotriva unui bărbat de Mihail Kogălniceanu

Joi, 2 ianuarie – Privește înger spre casă de Ketti Frings

Vineri, 3 ianuarie – Un roman de dragoste de Honoré de Balzac

Duminică, 5 ianuarie – A douăsprezecea noapte de William Shakespeare

Luni, 6 ianuarie – Robespierre de Romain Rolland

Miercuri, 8 ianuarie – Rodolphe de Leon Negruzzi

Joi, 9 ianuarie – Ultima cafea cu Iuliu Maniu de Dinu Grigorescu și Cea mai frumoasă zi din viața mea de Bernd Schirner

Vineri, 10 ianuarie – Ruy Blas de Victor Hugo

Duminică, 12 ianuarie – Dulcea pasăre a tinereții de Tennessee Williams


Spre bucuria ascultătorilor noștri fideli, tot pe durata grilei de sărbători, reapare teatrul radiofonic difuzat la ore de prânz, în week-end, la Radio România Cultural; așadar, sâmbăta și duminica, de la ora 13.15:

Sâmbătă, 28 decembrie – Pușculița de Eugène Labiche

Duminică, 29 decembrie – Regele cerb de Carlo Gozzi

Sâmbătă, 4 ianuarie – Ultima oră de Mihail Sebastian

Duminică, 5 ianuarie – Topaze de Marcel Pagnol

Sâmbătă, 11 ianuarie – Districtul celălalt de Dučan Kovaèeviæ

Duminică, 12 ianuarie – Rebecca de Daphné du Maurier


Atenție la fluxul de Mari spectacole de la Radio România Cultural, care, pe durata grilei de sărbători, se difuzează de la ora 2.30!


La Radio România Actualități, colegii mei v-au pregătit cele mai frumoase povești de iarnă, comedii, musicaluri și producții de divertisment!


Dacă doriți să aflați și alte titluri, pe care le vom difuza, în viitorul apropiat, la Radio România Cultural, Radio România Actualități, Radio România Internațional și Antena Satelor, accesați site-ul Teatrului Național Radiofonic – pagina Program.


Nu uitați de site-ul www.eteatru.ro, unde zilnic pot fi ascultate, 24 de ore din 24, programe teatrale dintre cele mai interesante și captivante!


Sperăm să ne rămâneți alături și în 2020. Vă promitem că vom realiza și difuza în continuare, spectacole de calitate și vă dorim sărbători fericite și un An Nou plin de bucurii!

Domnica Țundrea
Arhiva : 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro