Ascultă e-teatru

Arhiva Revista TNR

Editia din 8 decembrie 2019

Vineri, 6 Decembrie 2019 , ora 9.56
 

Realizator și producător: Magda Duțu

Recomandări din programul Teatrului Național Radiofonic pentru perioada 9 - 23 decembrie 2019.

Programul Teatrului Național Radiofonic pregătit pentru perioada 9 – 23 decembrie 2019, cuprinde spectacole în premieră, montări radiofonice din Fonoteca de Aur și producții realizate în ultimii ani - redifuzate la Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, Radio Antena Satelor.

eTeatru.ro – Primul portal de teatru radiofonic din România prezintă, 24 din 24 de ore, spectacole diverse: teatru clasic, teatru-document (biografii, memorii), dramaturgie contemporană românească, dramaturgie străină contemporană, teatru pentru copii, divertisment.

Un repertoriu variat – on air și online – din care vom face câteva recomandări.

EVENIMENT TEATRAL - PREMIERĂ


Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră absolută, două spectacole-document dedicate sopranei ANASTASIA DICESCU - marți, 10 decembrie 2019, între orele 19.00 - 21.00, la Radio România Cultural, în cadrul proiectului Biografii, memorii.

Anastasia Dicescu – Bucuria muzicii.
Scenariu radiofonic de Magda Duțu și Manuella Popescu.
Regia artistică: Petru Hadârcă.
În distribuție: Gabriela Popescu, Anatol Durbală, Adrian Păduraru, Ghenadie Gâlcă, Orodel Olaru, Ana Tkacenko, Petru Hadârcă, Marcelo Cobzariu, Annemary Ziegler, Alexandru Pleșca, Mircea Constantinescu, Ioana Calotă, Ion Arcudeanu, Patricia Prundea, Stelică Muscalu.
Regia de montaj: Dana Lupu și Radu Verdeș.
Regia de studio: Milica Creiniceanu.
Regia muzicală: Patricia Prundea și Stelică Muscalu.
Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu.
Redactor: Costin Manoliu.
Coordonator de proiect: Magda Duțu.
Spectacol realizat în colaborare cu Teatrul Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău.



Secvență de la înregistrarea spectacolului ANASTASIA DICESCU – Bucuria muzicii 

Anastasia Dicescu – Aria destinului. Scenariu radiofonic de Magda Duțu și Manuella Popescu.

Regia artistică: Petru Hadârcă.
În distribuție: Gabriela Popescu, Rodica Mandache, Ana Tkacenko, Orodel Olaru, Ioan Pavel, Ion Arcudeanu, Ghenadie Gâlcă, Anatol Durbală, Adrian Păduraru, Petru Hadârcă, Marcelo Cobzariu, Annemary Ziegler, Alexandru Pleșca, Mircea Constantinescu, Ioana Calotă, Patricia Prundea, Stelică Muscalu.
Participă: Manuella Popescu – strănepoata lui Pavel Victor Dicescu.
Regia de montaj: Dana Lupu și Radu Verdeș.
Regia de studio: Milica Creiniceanu.
Regia muzicală: Patricia Prundea și Stelică Muscalu.
Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu.
Redactor: Costin Manoliu.
Coordonator de proiect: Magda Duțu.
Spectacol realizat în colaborare cu Teatrul Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău.

Secvență de la înregistrarea spectacolului ANASTASIA DICESCU – aria destinului

Cele două scenarii radiofonice - Anastasia Dicescu – Bucuria muzicii și Anastasia Dicescu – Aria destinului - realizate pe baza arhivei documentare a familiei, a mărturiilor celor apropiați, a informațiilor din presa vremii - scot la iveală o personalitate puternică, dintre cele pe care teritoriul dintre Prut și Nistru le-a dat poporului român, culturii naționale și universale – soprana de mare talent, profesoara de canto și regie de operă, Anastasia Dicescu.

S-a născut la 27 februarie 1887, în comuna Gălești, județul Orhei. Descendentă a uneia dintre cele mai cunoscute și distinse familii de boieri din stânga Prutului, figură de seamă a liricii feminine basarabene, în perioada interbelică – Anastasia Dicescu a lăsat amprente puternice în cultura muzicală românească. Părinții săi, Pavel Victor Dicescu și Eugenia Dicescu, născută Feodosiu, se trag dintr-o veche ramură nobiliară din stânga Prutului, devenind prin moștenire mari proprietari de pământ. În 1905, Pavel Victor Dicescu a fondat „Societatea Culturală Moldovenească” și a militat activ pentru învățământul școlar din Basarabia, cu predare în limba română. A exercitat mai multe demnități publice, desfășurând, totodată, o vastă activitate culturală în beneficiul societății.

Anastasia Dicescu a fost primul director al Conservatorului “Unirea” din Chișinău, instituție înființată acum o sută de ani, la inițiativa lui George Enescu, a cărui prietenă și colaboratoare a fost. A pus bazele Societății Muzicale Românești din Basarabia, fiind președinta acestei societăți până în 1940.


A abordat cele mai complicate roluri de soprană din literatura muzicală universală: Margareta – în Faust de Charles Gounod, Fata de Împărat - în Luceafărul de Nicolae Bretan, Lola – în Cavalleria rusticana de Pietro Mascagni, Venus - în Tannhäuser de Richard Wagner, Madama Buttrefly – în Madama Buttrefly de Giacomo Puccini, Mimi – în Boema de Giacomo Puccini, Violetta – în Traviata de Giuseppe Verdi, Nedda – în Paiațe de Ruggiero Leoncavallo, Michaela – în Carmen de Georges Bizet, Gilda - în Rigoletto de Giuseppe Verdi, Lakmé – în Lakmé de Leo Delibes.

A susținut, cu argumente de netăgăduit, arta lirică și a stimulat talentul tinerilor din clasa de operă a Conservatorului. A fost printre primii artiști lirici basarabeni care au urcat și

s-au afirmat pe scena operei românești, ilustrându-și vocația în roluri de coloratură, pe care le-a interpretat cu inteligență și măiestrie.

Artistă de o mare exigență profesională, cu o voce excepțional cultivată și o tehnică pe măsură, cu un repertoriu bogat de operă și lied, a fost recunoscută și foarte apreciată pe marile scene teatrale din țară și din străinătate.

A trecut la Domnul, răpusă de tuberculoză, asemenea Violettei din Traviata – rolul său preferat – la moșia unor prieteni de la Bucerdea Grânoasa, lângă Blaj.


Regizorul Petru Hadârcă, directorul Teatrului Național “Mihai Eminescu” din Chișinău, a alcătuit o distribuție formată din actori ai teatrelor din București (Gabriela Popescu, Rodica Mandache, Adrian Păduraru, Orodel Olaru, Annemary Ziegler, Ioana Calotă, Marcelo Cobzariu, Mircea Constantinescu, Ion Arcudeanu, Patricia Prundea, Stelică Muscalu, Ioan Pavel) și actori ai Teatrului Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău (Anatol Durbală, Ghenadie Gâlcă, Ana Tkacenko, Alexandru Pleșca, Petru Hadârcă)

Regia muzicală este semnată de Patricia Prundea și Stelică Muscalu.
Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Regia de studio: Milica Creiniceanu.
Redactor: Ion-Costin Manoliu.
Co
ordonator de proiect: Magda Duțu

O colaborare extraordinară între actorii de pe ambele maluri ale Prutului, sub bagheta regizorală a unui profesionist, român adevărat și fervent susținător al ideii că Teatrul ne unește!



Gabriela Popescu si
Stelica Muscalu

Patricia Prundea si Stelica Muscalu

Rodica Mandache si
Ana Tkacenco

Rodica Mandache si
Gabriela Popescu

În rolul titular - Gabriela Popescu.


Participă - Manuella Popescu – strănepoata lui Pavel Victor Dicescu și nepoata Anastasiei Dicescu - fiica lui Constantin Manuilă.

Mama Nastea – cum îi spunea Constantin Manuilă (fiul Nataliei Dicescu) mătușii sale Anastasia Dicescu - folosea orice prilej, chiar și în perioada țaristă, pentru promovarea muzicii românești. În 1940, când am plecat în refugiu, cu căruța de la moșie, încărcată doar cu fân pentru cai și merinde pentru drum, mama Nastea a început să scrie un jurnal. L-am regăsit nu demult, ascuns printre actele ei, care au stat mai bine de 70 de ani uitate într-un geamantan.

Un tulburător document de epocă și de simțire românească, păstrat în arhiva familiei.

Fragmente din acest jurnal se regăsesc în cel de-al doilea spectacol, Anastasia Dicescu – Aria destinului.


Cele două spectacole vor fi difuzate și la Radio România Internațional:

-sâmbătă, 21 decembrie 2019, de la ora 23.00 - Anastasia Dicescu – Bucuria muzicii.

-sâmbătă, 28 decembrie 2019, de la ora 23.00 - Anastasia Dicescu – Aria destinului.

Audiția cu public a celor două spectacole-document, va avea loc la Ramada Bucharest Majestic Hotel, Sala Academiei, marți, 10 decembrie, de la ora 18.00.

Intrarea liberă.


BIOGRAFII, MEMORII

Spectacolele-document dedicate unor personalități ale vieții culturale, vor fi difuzate și în această perioadă, în fiecare dimineață de la ora 5.00 la Radio România Cultural, în seria Biografii, memorii.

Luni, 9 decembrie - Zosim Oancea: Icoana unei vieți și

Marți, 10 decembrie - Zosim Oancea: Credință și ctitorie.
Scenariu radiofonic de Ion-Costin Manoliu. Cu participarea extraordinară a preotului Zosim Oancea. Regia artistică: Gavriil Pinte.

Miercuri, 11 decembrie - Alfred de Musset. Scenariu radiofonic de Elsa Grozea. Regia artistică: Dan Puican.

Joi, 12 decembrie - Biografia unei capodopere. Gustave Flaubert: Doamna Bovary. Scenariu radiofonic de Elsa Grozea. Regia artistică: Constantin Dinischiotu.

Vineri, 13 decembrie - Heinrich Heine. Scenariu radiofonic de Dan Amedeo Lăzărescu. Regia artistică: Dan Puican.

Sâmbătă, 14 decembrie - Povestea vieții lui Charlie Chaplin. Scenariu radiofonic de Flavia Buref. Regia artistică: Constantin Dinischiotu.

Duminică, 15 decembrie - Biografia unei capodopere. Joseph Haydn: Oratoriul - Anotimpurile. Scenariu radiofonic de Virginia Velcescu. Regia artistică: Cristian Munteanu.

Luni, 16 decembrie -
Biografia unei capodopere. Ludwig van Beethoven: Fidelio. Scenariu radiofonic de Grigore Constantinescu. Regia artistică: Cristian Munteanu.

Marți, 17 decembrie -
Biografia unei capodopere. Memoriile lui Hadrian. Scenariu radiofonic de Doina Ciurea, după romanul lui Marguerite Yourcenar. Regia artistică: Cristian Munteanu

Miercuri, 18 decembrie și
joi, 19 decembrie - Alice Voinescu – Arta de a suferi. Scenariu radiofonic de Doina Papp. Regia artistică: Attila Vizauer

Vineri, 20 decembrie -.
Filmul Casablanca. Scenariu radiofonic de Cristina Corciovescu. Regia artistică: Titel Constantinescu.

Sâmbătă, 21 decembrie -
Elvira Godeanu. Scenariu radiofonic de Julieta Țintea. Regia artistică: Leonard Popovici

Duminică, 22 decembrie -
Marcel Petrișor: Secretul Fortului 13. Scenariu radiofonic de Ion-Costin Manoliu. Cu participarea scriitorului Marcel Petrișor. Regia artistică: Răzvan Popa.

În perioada 9 – 13 decembrie, în fiecare seară, de la ora 23.00 la Radio România Cultural, Domnica Țundrea vă propune următorul program:

Luni 9 decembrie - Milano nu există de Dario Fo. Traducerea și adaptarea radiofonică: Angela Ioan. Regia artistică: Dan Puican.

Marți 10 decembrie - Zorile de Șt. O. Iosif. Adaptarea radiofonică: Mircea Popescu. Regia artistică: Titel Constantinescu.

Miercuri, 11 decembrie - Sfârșitul pământului de Victor Eftimiu. Regia artistică: Constantin Dinischiotu.

Joi, 12 decembrie - Banchetul de Vathy Zsuzsa. Traducerea: Zsuzsa Ferencz. Regia artistică: Bozo Laszlo de la Radiodifuziunea din Budapesta, în colaborare cu Dan Puican.


Vineri 13 decembrie - Drum fără sfârșit de Aldo Nicolaj.
Traducerea și adaptarea radiofonică: Angela Ioan. Regia artistică: Silviu Jicman.
Cu: Simona Bondoc și Radu Beligan. Înregistrare din anul 1983.

Pe 14 decembrie 1918 se năștea marele om de teatru Radu Beligan, cel care a avut o relație specială cu Teatrul Național Radiofonic, al cărui Director de Onoare a fost, în perioada 2002 – 2004.

Radu Beligan (despre teatrul radiofonic)

Maestrul Radu Beligan poate fi ascultat și sâmbătă, 14 decembrie, de la ora 5.00, la Radio România Cultural, în Povestea vieții lui Charlie Chaplin. Scenariu radiofonic de Flavia Buref. Regia artistică: Constantin Dinischiotu. Spectacol realizat în 1981, în seria ”Biografii memorii”.

Și tot într-un spectacol din seria ”Biografii memorii” - duminică, 15 decembrie, de la ora 5.00 - Joseph Haydn: Oratoriul - Anotimpurile. Scenariu radiofonic de Virginia Velcescu. Regia artistică: Cristian Munteanu.

Sâmbătă, 14 decembrie, de la ora 17.00, la Radio România Cultural, emisiunea Mari actori de comedie, realizată de Silvia Cusursuz și Mircea Zăvoianu este dedicată lui Radu Beligan.

TEATRUL NAȚIONAL RADIOFONIC

În săptămâna 16 – 20 decembrie la Radio România Cultural, în fiecare seară, de la ora 23.00, Domnica Țundrea a alcătuit un program special; un repertoriu care cuprinde piese istorice naționale, ce pun în lumină diferite epoci din istoria României, piese universale cu caracter istoric și, de asemenea, piese cu mesaj umanist, spectacole sobre, potrivite cu o săptămână în care se împlinesc 30 de ani de la Revoluție.

Luni 16 decembrie - Decebal de Mihai Eminescu. Adaptarea radiofonică: Liliana Zenne. Regia artistică: Constantin Dinischiotu.

Marți, 17 decembrie - Prima aniversare de Sorana Coroamă Stanca. Regia artistică: Cristian Munteanu.

Miercuri, 18 decembrie - Numancia de Miguel de Cervantes. Traducerea și adaptarea radiofonică: Dina Cocea. Regia artistică: Constantin Dinischiotu.

Joi, 19 decembrie - Troienii la Cartagina de Publius Vergilius Maro. Dramatizare radiofonică de Ioan Micu după un fragment din „Eneida”. Regia artistică: Titel Constantinescu.

Vineri, 20 decembrie - Un domn pribeag de Nicolae Iorga. Adaptarea radiofonică: Nicolae Popescu. Regia artistică: Paul Stratilat.

În această perioadă, la Radio România Cultural, Teatrul Național Radiofonic va mai prezenta:

  • În fiecare noapte, de la ora 1.30, câte o producție, sub genericul Mari spectacole.

  • Mari actori de comedie, sâmbăta și duminica, de la ora 17.00.

  • De luni până vineri, de la ora 21.00 – A fost odată ca niciodatăo scurtă poveste spusă celor mai tineri ascultători, de un actor renumit.

  • Spectacole de teatru radiofonic se difuzează și în fiecare seară de joi, de la ora 19.00, cu reluare de la ora 13.15, sâmbăta, la Radio România Internațional; de asemenea, duminică seara, de la ora 19.00.

  • Spectacolele pentru copii sunt difuzate sâmbătă și duminică, de la ora 9.00.

La Radio România Actualități, Teatrul Național Radiofonic prezintă câte un spectacol, de luni până joi, începând cu ora 23.05.

În perioada 9 – 12 decembrie - Adela Mărculescu- este vedeta spectacolelor de teatru radiofonic la Radio România Actualități.

Irina Soare, coordonatorul acestui flux teatral, a pregătit un program care cuprinde câteva dintre creațiile radiofonice în a căror distribuíe se află distinsa doamnă Adela Mărculescu.

Când a pășit pe scena Naționalului, o fetiță oacheșă de o frumusețe clasică, inteligentă și plină de farmec, în rolul Sorinei din Înșir’te Mărgărite, oamenii de teatru au salutat în adolescenta Adela Mărculescu, apariția ingenuei lirice și dramatice de care teatrul avea atâta nevoie...’’ așa își amintește maestrul Radu Beligan momentul debutului actriței pe scena Teatrului Național din București, unde joacă de mai bine de cincizeci de ani.

„Actriță de teatru, film, televiziune și radio, Adela Mărculescu mărturisește că se visa tragediană dar a făcut deopotrivă roluri de comedie și dramă excepționale, în pelicule importante din cinematografia românească și în spectacole cu mare succes de public ale teatrului românesc, pe scenele din țară, la Botoșani ori Sibiu și din București, la Teatrul Mic, Metropolis ori Teatrelli. O mare iubire a legat-o însă de prima scenă a țării, al cărei societar de onoare este din anul 2001.

Logodnica din Nunta însângerată de Federico Garcia Lorca , Madeleine din Părinții teribili de Jean Cocteau, în regia lui Miron Niculescu, Margareta din Gaițele de Alexandru Kiritescu in direcția de scenă a lui Horea Popescu, Clitemnestra din Electra- o tragedie antică dupa Sofocle și Euripide, regia artistică Andrei Șerban, Alexandra Del Lago în Dulcea pasăre a tinereții de Tennessee Williams, sub bagheta lui Felix Alexa, Raluca Filimon din Omul care a văzut moartea, in regia lui Dan Tudor, Doamna Pernelle din Tartuffe sau Impostorul de Molière, regia Victor Ioan Frunză - sunt doar cateva dintre personajele pe care Adela Mărculescu le-a interpretat, scriind momente de referință în istoria teatrului contemporan.

Pe Adela Mărculescu o puteți asculta, în perioada 9-12 decembrie, la Radio Romania Actualitati, de la ora 23.05, în patru spectacole emblematice realizate la teatrul Național Radiofonic: Casandra de Nicolae Iorga, Câinele grădinarului de Lope de Vega, spectacole semnate de maeștrii teatrului radiofonic Mihai Zirra și Paul Stratilat, Turnul de fildeș de Camil Petrescu și comedia Sărbătorire cu bucluc de Pauline Daumal, un spectacol din anul 2009, in care o are drept parteneră pe Rodica Mandache” - Irina Soare

  • Luni, 16 decembrie, de la ora 23.05 – la Radio România Actualități - Henri Mathias Berthelot, generalul generalilor de Victor Cilincă. Regia artistică: Attila Vizauer.

  • Marți, 17 decembrie, miercuri, 18 decembrie și joi, 19 decembrie – de la aceeași oră se va redifuza seialul Martori ai istoriei de Pușa Roth – o înregistrare din anul 2011, care vorbește despre evenimentele petrecute în România, în urmă cu 30 de ani, în decembrie 1989.

Marți, 17 decembrie, episodul 1: Cimitirul uitat. În distribuție: Mihai Dinvale, Ruxandra Sireteanu, Mihai Niculescu, Gavril Pătru, Mircea Constantinescu, Șerban Gomoi, George Grigore, Sorin Dinculescu, Ana Maria Dinculescu, Orodel Olaru, Marius Călugărița, Oana Răsuceanu, Anca Sigartău, Daniela Ioniță. Au participat studenții anului al II-lea actorie, Facultatea de Arte a Universității Spiru Haret din București, prof. univ. Mihai Mălaimare: Mihaela Albu, Ștefania Elvira Antonescu, Alexandra Laura Maria Borodan, Ema Alexandra Done, Alexandru Marian Floroiu, Sebastian Ghiță, Mihai Hurduc, Ana Maria Iordache, Andreea Irina Iosif, Antonio Tadeus Mincă, Narcisa Mitran, Liana Pecican, Georgiana Elena Vrațiu. *** episodul 2: Uciși în noapte. În distribuție: Dan Aștilean, Gelu Nițu, Mircea Constantinescu, Ștefan Velniciuc, Ionuț Kivu, George Grigore, Marius Călugărița, Șerban Gomoi, Daniela Ioniță, Rareș Zimbran. Documentare: Gheorghe Ivașcu. Redactor și producător: Costin Tuchilă. Regia de montaj: Bogdan Golovei și Radu Verdeș. Regia de studio: Janina Dicu. Coloana sonoră și regia artistică: Vasile Manta. Înregistrare din anul 2011.

Fragment din episodul 1 – Cimitirul uitat

Video https://www.youtube.com/watch?v=GJjoimkQs38


  • Tot la Radio România Actualități, de luni pănă vineri, de la ora 20.50 – emisiunea - Noapte bună, copii!

  • La Radio Antena Satelor, de luni până joi, de la ora 23.00 – Mituri. Legende. Povești și vinerea, de la aceeași oră – Teatru scurt.

Cu speranța că spectacolele pregătite pentru această perioadă, vor stârni interesul dumneavoastră, vă doresc audiție bună a producțiilor Teatrului Național Radiofonic, difuzate la Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, Radio Antena Satelor și pe site-ul eTeatru.ro - Primul portal de teatru radiofonic din România.

Magda Duțu

Arhiva : 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro