Ascultă e-teatru

Arhiva Revista TNR

Ediția din 16 noiembrie 2019

Vineri, 15 Noiembrie 2019 , ora 17.48
 
Realizator: COSTIN MANOLIU
Producător: Magda Duțu


Recomandări din programul Teatrului Național Radiofonic pentru perioada
16 noiembrie 2019 – 1 decembrie 2019

În perioada 16 noiembrie - 1 decembrie 2019, Teatrul Național Radiofonic vă propune spectacole în premieră, producții radiofonice din Fonotecă și vă invită să participați la evenimentele teatrale pe care le organizează.

DIN FONOTECA TNR

La Radio România Actualități, de luni până vineri, în fiecare seară de la ora 20.50, copiii pot asculta o poveste dedicată lor, sub genericul Noapte bună, copii!

Tot la Radio România Actualități, de luni până joi, de la ora 23.05 - producții radiofonice inspirate de texte din dramaturgia românească și universală.

În fiecare noapte de la ora 1.30, Radio România Cultural difuzează Mari spectacole.

Pe aceleași frecvențe, dimineața de la ora 5.00, spectacole de teatru-document realizate în cadrul proiectului Biografii, memorii.

Astfel, sâmbătă, 16 noiembrie 2019, Teatrul Național Radiofonic vă invită să ascultați documentarul artistic intitulat Olga Greceanu - Pe urmele pașilor Tăi, Iisuse..., în regia lui Dan Puric, cu Maria Ploae în rolul titular, secondată de Constantin Dinulescu, Mihai Bica și Bogdan Durlicioiu. Scenariul radiofonic: Ion Costin Manoliu.


Olga Greceanu, născută la 17 august 1890, a plecat la Domnul în 1978, la 16 noiembrie. În perioada dintre cele două războaie mondiale a fost unul dintre cele mai cunoscute nume ale artei plastice românești. Ca pictoriță, a abordat genul cel mai dificil al compoziției monumentale. A lucrat în ultimii ani de viață la frescele a nu mai puțin de 33 de biserici. Prin scrierile sale a transmis adevărurile evanghelice.

În 1940, în urma unui pelerinaj în Egipt și Israel, a publicat o carte de amintiri de pe meleagurile faraonilor și din Țara Sfântă, intitulată Pe urma pașilor Tăi, Iisuse…

Betleem, Nazaret, Capernaum, Marea Moartă, Muntele Măslinilor, Sfântul Mormânt și toate celelalte locuri biblice, spre care și astăzi pornesc milioane de pelerini, prind viață și cu ochii minții suntem și noi părtași la vremurile în care Fiul lui Dumnezeu mergea pe pământ. La Ierusalim, Olga Greceanu a fost printre martorii privilegiați ai pogorârii Luminii Sfinte în Biserica Învierii, în Sâmbăta Mare.

A scris apoi Dicționarul Biblic, în 8 volume, la care a trudit 30 de ani. Predicile, cuvintele de învățătură, tâlcuirile pe care Olga Greceanu le-a rostit în biserici, au fost strânse într-un volum intitulat Meditații la Evanghelii. Scenariul radiofonic pornește de la jurnalul de amintiri din Egipt și Israel, îmbogățit cu fragmente din Dicționarul Biblic și Meditații la Evanghelii.



Interviu cu regizorul Dan Puric, realizat de Magda Duțu - în iunie 2016, cu ocazia premierei radiofonice Olga Greceanu - Pe urmele pașilor Tăi, Iisuse...


PREMIERĂ ABSOLUTĂ


Actorii piesei
Cvadratura Cercului:
Gabriela Popescu, Mihai Bica,
Adrian Paduraru,
Oana Maria Margineanu

Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră absolută, joi, 21 noiembrie 2019, de la ora 19.00, la Radio România Cultural: CVADRATURA CERCULUI de Ana-Maria Bamberger.

Adaptarea radiofonică: Magda Duțu. Regia artistică: Maria Agnesa Pușcașu. În distribuție: Mihai Bica, Gabriela Popescu, Adrian Păduraru și Oana Maria Mărgineanu.

Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor: Ion-Costin Manoliu. Coordonator de proiect: Magda Duțu.

Echipa de creatie a spectacolului Cvadratura Cercului:
Maria Agnesa Puscasu,
Magda Dutu, Costin Manoliu, Mirela Georgescu,
Milica Creiniceanu,
Patricia Prundea

Născută la București, absolventă a Facultății de Medicină și stabilită la Hamburg în Germania, autoarea piesei, Ana-Maria Bamberger, s-a remarcat ca dramaturg printr-o frumoasă relație cu marea actriță Olga Tudorache, pentru care a scris mai multe piese de teatru, precum Portretul Doamnei T. sau Pește cu mazăre.

Textele dramatice semnate de Ana Maria Bamberger au fost montate și invitate pe mai mult de 40 de scene, din 16 țări, printre care, Germania, Anglia, Franța, Belgia, Austria, Cehia, Serbia, Muntenegru, Albania, Bulgaria, Israel, Canada și Statele Unite. Pe ”scena undelor”, la Teatrul Național Radiofonic din București au fost montate până acum, cinci dintre textele sale: Portretul Doamnei T., în regia lui Attila Vizauer – desemnat Cel mai bun spectacol de Teatru Radiofonic realizat în anul 2006, în cadrul Galei UNITER; 10 întrebări, Belvedere, Pietroiul, în regia Cezarinei Udrescu; Să vorbesc cu tine, în regia Mariei Agnesa Pușcașu.

În cel mai nou text - Cvadratura Cercului - situat la limita dintre tragi-comedie și dramă, cele patru personaje sunt oameni din lumea teatrului: un scriitor, o actriță, un regizor și o asistentă de regie. Acest cvartet teatral încearcă să realizeze un spectacol. Ei pot fi oriunde – la București, la Paris, la Londra, la Hamburg sau la New York. Fiecare dintre cele patru personaje își dorește realizarea proiectului și, în același timp, e un factor de blocaj. Pe parcursul "negocierilor", care premerg începutul repetițiilor, descoperim că fiecare are o altă motivație pentru a se implica în proiect. Prinși într-un carusel al dorințelor, ei se vor regăsi pe rând în postura de ”doritor” sau ”dorit” și vor afla răspunsurile căutate, chiar dacă ele nu vor fi cele sperate.

Cvadratura Cercului este un spectacol radiofonic despre iubire, despre dorințe neîmplinite și despre teatru.


Fragment din spectacolul Cvadratura Cercului


Audiția cu public va avea loc luni, 18 noiembrie 2019, de la ora 17.00, la Teatrul ”Sică Alexandrescu” Brașov, în Sala Studio, în cadrul Festivalului Internațional de Dramaturgie Contemporană de la Brașov.



EVENIMENT

În perioada 17 – 23 noiembrie 2019, are loc la Brașov cea de-a 30-a ediția a FESTIVALULUI INTERNAȚIONAL DE DRAMATURGIE CONTEMPORANĂ - organizat de Teatrul ”Sică Alexandrescu”, cu sprijinul Primăriei Municipiului Brașov. Amatorii de teatru pot vedea spectacole ale unor teatre profesioniste din țară și din Republica Moldova:

- ”Portugalia”, în regia lui Sorin Militaru - Teatrul ”Sică Alexandrescu” din Brașov

- ”La grande magia”, în regia lui Elie Malka - Teatrul ”Bulandra” București;

- ”Orchestra Titanic”, în regia lui Felix Alexa - Teatrul Național ”I.L. Caragiale” din București;

- Zbor deasupra unui cuib de cuci”, în regia lui Victor Ioan Frunză - Teatrul Metropolis din București;

- ”Dosarele Siberiei”, în regia lui Petru Hadârcă - Teatrul Național ”Mihai Eminescu”din Chișinău;

- ”Occident Express”, în regia lui Zalán Zakariás - Teatrul Szigligeti din Oradea;

- ”Scripcarul pe acoperiș”, în regia lui Andrei Munteanu - Teatrul Evreiesc de Stat din București.



Radio România - prin Teatrul Național Radiofonic București - participă, în perioada 18–23 noiembrie 2019, la cea de-a 30-a ediție a Festivalului Internațional de Dramaturgie Contemporană de la Brașov, unde, în cadrul unei secțiuni dedicate teatrului radiofonic, organizează, de la ora 17.00, șase audiții cu public, în Sala Studio a Teatrului ”Sică Alexandrescu”, cu șase creații radiofonice realizate după textele unor importanți dramaturgi contemporani sau după scenariile de teatru-document din seria Biografii, memorii.

- Luni: Cvadratura Cercului de Ana-Maria Bamberger

- Marți: Frumoasa adormită și trezită de Alexandra Ares.

Scriitoarea Alexandra Ares este puternic afirmată atât în spațiul autohton, cât și în cel american, unde se bucură de o reală recunoaștere, confirmată de premii și distincții literare de prestigiu. Tratând cu umor probleme ca iubirea, fidelitatea, veșnica aspirație către cuplul ideal, într-un amestec neconvențional de „insolență, gravitate și candoare”, după cum afirma criticul de teatru Mircea Ghițulescu, piesa Frumoasa adormită și trezită este remarcabilă prin dialogul spiritual, nota feminină, stilul plin de prospețime și de vioiciune, atenta analiză a caracterelor. Piesa aduce, totodată, în atenția publicului, realitatea socială din momente semnificative ale istoriei României, amestecând considerațiile generale cu detalii istorice surprinzătoare, într-un stil imprevizibil și cuceritor. Spectacolul radiofonic Frumoasa adormită și trezită, în regia Dianei Mihailopol, este viu, incitant, capabil să vorbească direct ascultătorului contemporan, iar construcția pe mai multe planuri sonore a oferit echipei artistice ocazia de a explora fascinanta lume auditivă, descoperindu-i noi valențe și subtilități.

- Miercuri: Hronicul și Cântecul Marii Uniri, după Hronicul și Cântecul Vârstelor de Lucian Blaga

Spectacolul radiofonic Hronicul și Cântecul Marii Uniri abordează acele capitole din volumul autobiografic Hronicul și Cântecul Vârstelor, scris în 1946 și tipărit postum, în 1965, în care Lucian Blaga vorbește despre participarea sa la marele eveniment istoric.

Am lucrat la acest proiect, tulburată de marea dragoste a lui Blaga pentru Cornelia Brediceanu. Așa începe, așa se termină scenariul care desprinde din jurnal, Povestea Marii Uniri!” (Rodica Mandache)

Tânărul Lucian Blaga a fost martor al acestor tulburătoare evenimente. Ultimele capitole din Hronicul și Cântecul Vârstelor aduc mărturia sa. Hronicul și Cântecul Marii Uniri este omagiul nostru.” (regizorul Gavriil Pinte)

Joi: George Topîrceanu – Amintiri din Marele Război. Scenariu radiofonic de Ema Stere, după Amintiri din luptele de la Turtucaia și Pirin Planina de George Topîrceanu. Regia artistică: Attila Vizauer. Copertă CD – George Topârceanu

 Spectacolul aduce în atenția publicului o latură extrem de profundă a operei lui George Topîrceanu, și anume mărturiile sale asupra participării la evenimentele Primului Război Mondial, impresiile sale dramatice, din campaniile militare și din prizonieratul în Bulgaria. Din pasaje semnificative ale acestor mărturii, Ema Stere a alcătuit un scenariu radiofonic bine articulat și structurat, excelent construit, topind proza în dialog, transpunând secvențele pline de încordare, tensiune și emoție, în limbaj radiofonic. Regizorul Attila Vizauer a izbutit un spectacol foarte viu, cuprinzător, alcătuit dintr-o gamă largă și variată de emoții, idei și sentimente. Spectacolul radiofonic George Topîrceanu – Amintiri din Marele Război are forță evocatoare, tragism, neliniști, accente lirice și, în egală măsură, duioșie și umor. Este un spectacol unitar, împletind secvențele de război cu povești de viață, izbutind să creeze un adevărat film al desfășurării evenimentelor acelor vremuri atât de zbuciumate, un film în care ascultătorul de teatru radiofonic se integrează pe deplin.

- Vineri: Ileana – Principesă de România: Călătorie pentru Maica Alexandra. Scenariu de Edith Negulici și Liana Ceterchi. Adaptarea radiofonică: Ion-Costin Manoliu. Regia artistică și rolul titular: Liana Ceterchi. 

Actrița și regizoarea Liana Ceterchi propune un spectacol radiofonic despre viața Principesei Ileana, fiica cea mică a Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria; o evocare plină de farmec și dramatism, care omagiază memoria Principesei Ileana a României (n. 5 ianuarie 1909, București – d. 21 ianuarie 1991, Pennsylvania).

Destinul Principesei Ileana - desfășurat între palat și mânăstire, pe fundalul celor două războaie mondiale, într-o perioadă de mari frământări în Europa - este emblematic în istoria contemporană. El stă sub zodia refugiului.

S-a luptat pentru alții și a fost mereu în slujba poporului său și a celor în nevoie. A construit spitale, cantine, școli de infirmiere, a strâns fonduri pentru răniți, orfani, bolnavi, săraci... În final, Statele Unite ale Americii au primit-o și, pe când avea 52 de ani a avut loc autorefugiul său la mânăstire: ,,Aceasta este unica și singura cale deschisă pentru mine…” Pe pământ american a întemeiat Mânăstirea "Schimbarea la Față” din Ellwood City, Pennsylvania. Un parcurs exemplar. Viața Principesei Ileana, devenită Maica Alexandra, o impune ca model demn de urmat și o legitimează în fața posterității.

- Sâmbătă: Lumina Rugului Aprins. Scenariu radiofonic de Ion-Costin Manoliu. Regia artistică: Dan Puric. Copertă CD – Lumina Rugului Aprins

line-height: 150%;" align="JUSTIFY">Lumina Rugului Aprins – spectacol-document dedicat mișcării spiritual-culturale Rugul Aprins de la Mănăstirea Antim din București. Într-un moment de răscruce, la inițiativa poetului Sandu Tudor – viitorul Ieromonah Daniil de la Rarău, începând din 1945, Mănăstirea Antim din București a fost gazda unor întruniri duhovnicești la care au participat, în anii 1945-1950, preoți, călugări și intelectuali de marcă: doctorul Vasile Voiculescu, scriitorul Ion Marin Sadoveanu, compozitorul Paul Constantinescu, filosoful Anton Dumitriu, scriitorul și profesorul universitar Alexandru Mironescu, scriitorul Paul Sterian, arhitectul Constantin Joja, istoricul Alexandru Elian, scriitorul și ofițerul Barbu Slătineanu, doctorul Gheorghe Dabija, pictorița Olga Greceanu, preotul profesor Dumitru Stăniloae, arhimandritul Vasile Vasilache – starețul Mănăstirii Antim, ieromonahii Sofian Boghiu, Benedict Ghiuș, Felix Dubneac, Petroniu Tănase, Arsenie Papacioc, studenții Andrei Scrima, Roman Braga, Leonida Plămădeală, Nicolae Bordașiu și alții. Întâlnirea cu preotul rus Ivan KulâghinIoan cel Străin, refugiat în România, a fost hotărâtoare pentru cei dornici să primească darul trăirii și cunoașterii isihaste. În 1958, mulți dintre membrii grupului Rugul Aprins au fost arestați și condamnați la mulți ani de temniță, doar pentru „culpa” de a fi mărturisitori ai credinței creștine în vremea ateismului comunist.

Toate aceste audiții care au loc zilnic, în perioada 18 – 23 noiembrie, de la ora 17.00, în Sala Studio a Teatrului ”Sică Alexandrescu” Brașov vor fi urmate de dezbateri. Intrarea este liberă.

Echipa care va reprezenta Teatrul Național Radiofonic la FIDC 2019, Brașov:

Magda Duțu – coordonator de proiect, Domnica Țundrea – coordonator de proiect,

Costin Manoliu – scenarist, Mirela Georgescu – inginer de sunet, Gavriil Pinte – regizor artistic, Patricia Prundea – regizor muzical, Milica Creiniceanu – regizor de studio.

Trei dintre cele șase spectacolele radiofonice, au fost prezentate și la cea de-a 5-a ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești, care a avut loc la Chișinău în perioada 16-29 septembrie 2019:


- Ileana – Principesă de România: Călătorie pentru Maica Alexandra.


- Lumina Rugului Aprins


Victoria Fonari - dr. conferențiar la Departamentul Lingvistică Română și Știință Literară – Universitatea de Stat Moldova, Chișinău - despre spectacolul Lumina Rugul Aprins

- Hronicul și Cântecul Marii Uniri, după Hronicul și Cântecul Vârstelor de Lucian Blaga, spectacol-document care va fi redifuzat duminincă, 1 decembrie 2019, de la ora 5.00, la Radio România Cultural.


Costin Manoliu despre Lucian Blaga și Hronicul și Cântecul Vârstelor

Biografii, memorii

Pe 28 noiembrie 2019 se împlinesc 30 de ani de la trecerea la Domnul a Părintelui Arsenie Boca, al cărui mormânt de la Mănăstirea Prislop din Țara Hațegului este locul unui pelerinaj continuu, unic în lume. 

  În amintirea acestui uriaș al Duhului, Teatrul Național Radiofonic programează la Radio România Cultural, șase spectacole document realizate în cadrul proiectului Biografii, memorii, dedicate Părintelui Arsenie, regizate de Nicolae Mărgineanu, după scenariile scrise de Ion-Costin Manoliu. În rolul titular:

Marți, 26 noiembrie, ora 19.00 - Părintele Arsenie Boca – Liturghia Cerească de la Sâmbăta.

Marți, 26 noiembrie, ora 20.00 - Părintele Arsenie Boca – Botezul lacrimilor.

Miercuri, 27 noiembrie, ora 5.00 - Părintele Arsenie Boca – Sfântul și omul cavernelor.

Joi, 28 noiembrie, ora 5.00 - Părintele Arsenie Boca – Suișul Muntelui.

Vineri, 29 noiembrie, ora 5.00 . Părintele Arsenie Boca Primii pași pe Cărarea Împărăției.

Sâmbătă, 30 noiembrie, ora 5.00. Părintele Arsenie Boca – Taina Iubirii.



Fragment din spectacolul Părintele Arsenie Boca – Taina Iubirii

De teatru radiofonic vă puteți bucura și on line – pe site-ul www.eteatru.ro - 24 din 24 de ore.

Audiție plăcută!

COSTIN MANOLIU

Arhiva : 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro