Ascultă e-teatru

Evenimente

Premiile Teatrului Național Radiofonic

Joi, 30 Septembrie 2021 , ora 9.59
 

Radio România oferă anual distincții pentru cele mai valoroase prestații actoricești ale stagiunii Teatrului Național Radiofonic din anul precedent ca gest de recunoaștere și apreciere a valorii artiștilor cu care colaborăm. Premiile stagiunii 2020 sunt:



Foto:Oana Monica Nae

Cea mai bună interpretare feminină – MAIA MORGENSTERN

pentru rolul Clara din spectacolul „Three o'clock sau Duminică la ora trei” de Ana Maria Bamberger, regia artistică: Diana Mihailopol


„Three O'Clock sau Duminica la ora trei”, un spectacol bazat pe al patrulea text al Anei Maria Bamberger, face parte din seria Dramaturgi români contemporani, în cadrul repertoriului TNR. Piesa vorbește despre puterea ucigătoare a dragostei; este o comedie neagră, cu un final surprinzător. Coabitarea, rutina și raportarea la trecutul comun, formează iadul perfect din care evadarea pare imposibilă pentru cele doua surori în vârsta, Clara și Abelina. Ele locuiesc împreună, într-o casă veche și nu ezită să-și creeze zilnic varianta lor de mic infern. Pe Maia Morgenstern o puteți asculta în acest tandem fermecător cu actrița Rodica Mandache.

Mai multe despre spectacol aici.


Foto: Laura Dobre,
sursa: Ziarul Metropolis

Cea mai bună interpretare masculină – DAN TUDOR

pentru rolul Paul, din spectacolul „Sufletul pereche” de Petre Barbu, regia artistică: Attila Vizauer



Monodrama „Sufletul pereche” tratează drama confruntării artistului cu sacrificiul creației și cu spaima ratării, la bilanțul vârstei mature. Metafora vieții ca o cursă în bazinul de înot e ocazia înfruntării polemice a artistului cu vocile conștiinței. Literatura e singurul loc în care moartea poate fi răscumpărată, iar impulsului creației contrabalansează remușcările în fața pierderii irecuperabile a oamenilor dragi. Multiplicarea vocilor conștiinței redă stările contradictorii pe care le încearcă personajul – în fapt, alter ego-ul dramaturgului – în lupta cu propriul destin: ispita mefistofelică alternează cu sprijinul îngerului matern, vinovăția refulată e compensată de recuperarea iubirii paterne orchestrate în dialogul interior al justificării existenței prin creație.

Mai multe despre spectacol aici.


Irina Olariu - debut

Premiul pentru debut „Ilinca Tomoroveanu” – IRINA OLARIU

pentru rolul Femeia din „Viața dăunează grav sănătății” – O biografie poetică după viața și opera lui Lucian Vasilescu, regia artistică: Gavriil Pinte


Lucian Vasilescu este unul din cei mai importanți poeți în viață ai literaturii române, iar operele sale au un pronunțat caracter dramatic, acreditând un personaj de o rafinată și onestă teatralitate, o oralitate ludică spectaculoasă, de trubadur medieval și cântăreț-textier-salahor al unui cabaret metafizic, ceea ce-l recomandă obligatoriu pentru un spectacol teatral radiofonic. […] „Viața dăunează grav sănătății” este viața unui poet aflat în fața poemului scris sau încă nescris și-n fața colii de hârtie „pe care încă nu s-a ușurat nici o poezie”; viața unui poet cu deliciile și chinurile scriiturii, un poet care spune: „Ce hârtie frumoasă, ce dreptunghi alb, desăvârșit, ce pedeapsă.” Iar apoi: „Ce lume frumoasă, încăpătoare, ce hârtie albă, sfâșietoare.” (regizorul Gavriil Pinte)

Mai multe despre spectacol aici.

Anunțarea premiilor TNR va avea loc în cadrul ceremoniei online de comunicare a palmaresului competiției internaționale Grand Prix Nova #online 2021, de joi, 30 septembrie, pe pagina de Facebook a festivalului Grand Prix Nova România.

Arhiva : 2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro