Ascultă e-teatru

In actualitate

Teatrul Național Radiofonic propune spre audiție la... Teatrul Metropolis... MĂTRĂGUNA de Niccolò Machiavelli

Miercuri, 20 Septembrie 2017 , ora 10.11
 

Luni, 25 septembrie 2017, la ora 11.00, Teatrul Național Radiofonic inaugurează o nouă serie de audiții cu public, de data aceasta, gazdă generoasă fiind Teatrul Metropolis din București, aflat pe strada Mihai Eminescu nr. 89.

Proiectul „Ne auzim la... Metropolis” va debuta cu audiția spectacolului „Mătrăguna de Niccolò Machiavelli, una dintre cele mai izbutite montări ale anului 2017, realizate la Teatrul Național Radiofonic.

Traducerea textului renascentist este semnată de N. Al. Toscani. Adaptarea radiofonică și regia artistică: Mihai Lungeanu.

În distribuție: Florin Piersic, Medeea Marinescu, Cristian Iacob, George Ivașcu, Adela Mărculescu, Ion Haiduc, Daniel Badale, Violeta Berbiuc, Vasile Manta.

Regia de montaj: Dana Lupu și Bogdan Golovei. Regia de studio: Janina Dicu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: Vasile Manta. Redactor și coordonator de proiect: Domnica Țundrea.

Producție a Teatrului Național Radiofonic mai 2017.


Mătrăgunade Niccolò Machiavelli reprezintă o adevărată capodoperă a literaturii dramatice universale, una dintre cele mai izbutite comedii din toate timpurile, mereu proaspătă și extrem de actuală, jucată de secole încoace pe marile scene ale lumii și care continuă să figureze în repertoriile teatrelor, generând succes după succes.

Spectacolul „Mătrăguna de Niccolò Machiavelli, în regia lui Mihai Lungeanu, ne propune o lectură contemporană a excepționalei opere renascentiste de secol XVI, o alcătuire teatrală în care ascultătorul de azi se poate regăsi cu ușurință. Spiritul critic necruțător, libertatea de conștiință, curajul de a rosti adevăruri, de a arăta viciile, ipocrizia și paradoxurile unei epoci, protestul împotriva moravurilor și a instituțiilor vremii, în primul rând împotriva corupției bisericii, au făcut din piesa „Mătrăguna o oglindă a societății italiene, în acea explozie de vitalitate a Renașterii, de afirmare exuberantă a vieții, după toată închistarea și tot dogmatismul Evului Mediu.

Adaptarea radiofonică realizată de Mihai Lungeanu a concentrat inspirat întâmplările și dialogurile, accentuând comicul, subliniind nu doar ceea ce face piesa mereu actuală și contemporană nouă, ci mai cu seamă ceea ce are ea peren.

Acțiunea dinamică, vigoarea caracterelor, stilul de o remarcabilă teatralitate, savoarea dialogului sunt tot atâtea virtuți, ce au dat naștere unui spectacol radiofonic viu și cuceritor. Construcția dramatică echilibrată, întâmplările palpitante, loviturile de teatru abil calculate, dialogul suculent, dar și perspectiva filosofică, general-umană și mai cu seamă conotațiile moderne generează un tablou animat, expresiv și plin de înțelesuri. Muzica ritmează acțiunea, comentează dialogurile, creează convenția, cadrul desfășurării unor evenimente captivante și pline de semnificații, transpunându-ne lesne din Renaștere în contemporaneitate, preumblându-ne inspirat prin mai multe epoci, stiluri, întâmplări.

În Mătrăguna de Niccolò Machiavelli, Florin Piersic a revenit spectaculos la Teatrul Național Radiofonic, dându-i viață lui Messer Nicia cu încântătoare naturalețe, cu ironie și autoironie și, mai cu seamă, cu acel farmec care reprezintă, fără îndoială, marca personalității lui artistice. Alături de el, Medeea Marinescu, Cristian Iacob, George Ivașcu, Adela Mărculescu, Ion Haiduc, Daniel Badale au conturat personaje bine individualizate, pline de viață, de o vervă comică irezistibilă.

Astfel încât, „Mătrăguna de Niccolò Machiavelli a devenit o montare incitantă și plină de vervă, o frescă a lumii italiene renascentiste, plină de vitalitate, de energie și de culoare locală și, totodată, o evidentă alegorie politică, o critică acidă și licențioasă a corupției din societatea acelor timpuri și... din toate timpurile!


Arhiva : 2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro