Ascultă e-teatru

In actualitate

Spectacolul "Învățăturile ursului Baloo către micuțul Mowgli" deschide cea de a zecea stagiune "Ne auzim la Majestic"

Joi, 28 August 2014
 
Teatrul Național Radiofonic pentru copii prezintă, în premieră, duminică, 7 septembrie 2014, de la ora 9.05, la Radio Romania Actualități, spectacolul radiofonic Învățăturile ursului Baloo către micuțul Mowgli - scenariu radiofonic alcătuit de Mihai Lungeanu, din texte semnate de Rudyard Kipling.

În distribuție: Marian Râlea, Dorina Chiriac, Jeanine Stavarache, Dan Aștilean, Julieta Strâmbeanu, Alexandru Georgescu, Petre Lupu, Adina Andrei, Violeta Berbiuc, George Țoropoc, Florin Anton. Redactor și producător: Irina Soare. Regia de montaj: Florin Bădic și Robert Vasiliță. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: Vasile Manta. Regia artistică: Mihai Lungeanu

"Ceea e a învățat Kipling de la India e cuprins, în întregime, în Cărțile Junglei, în această aparent naivă, dar atât de profundă operă a lui, care încearcă (aproape) o reinterpretare a lumii, în viziunea miracolului, frumuseții și adevărului" considera remarcabilul om de cultură, academician profesor universitar doctor Zoe Dumitrescu-Bușulenga. Miracol pe care viitorul scriitor Rudyard Kipling îl va presimți în copilăria și tinerețea lui (petrecute în bungalowul tatălui său, din fascinanta junglă indiană) dar a cărui dimensiune și spiritualitate i se vor revela mai târziu, în anii de formare intelectuală, care a purtat pecetea educației britanice. Toată această sumă de influențe, tradiții și experiențe umane, provenite din spații geografice și culturale (aparent) contradictorii, au sublimat într-o nobilă filosofie de viață, care va transpare în întreaga sa operă literară – bogată și variată, unanim apreciată și recompensată cu cel dintâi Premiu Nobel din literatura Albionului, în anul 1907. De un succes deosebit s-au bucurat mai ales povestirile reunite în cele două Cărți ale junglei, care au văzut lumina tiparului în ultimii ani ai veacului al XIX-lea (în 1894 și respectiv, 1895), opere care recreează un univers primordial al ,,Cumințeniei pământului” și care îl au în centru pe micuțul Mowgli, puiul de om adoptat de fiarele pădurii, care îl vor îngriji și apăra și care îi vor preda, cu reală dragoste, emoționante lecții despre frumusețe, adevăr, înțelepciune, iubire și curaj, povețe esențiale pe care le regăsim și în tulburătoarele versuri ale poeziei IF, versuri care însoțesc și ritmează întreaga montare radiofonică. Pornind de la cunoscutele peripeții (palpitante și amuzante) trăite de micuțul Mowgli în lumea fascinantă a junglei, regizorul Mihai Lungeanu propune, în această variantă radiofonică, o inedită viziune asupra basmului, în care povestea puiului de om devine un traseu inițiatic, o repunere în discuție a valorilor etern umane și, de ce nu, un posibil model educațional în care mintea, trupul și sufletul se pot dezvolta în armonie, spre o desăvârșire pe care o vor respecta chiar și viețuitoarele junglei (fie ea chiar și, sau mai ales, umană /urbană). Vă invităm, așadar, într-o lume de poveste, construită sonor cu finețe, intuiție și profesionalism de către regizorul muzical Patricia Prundea, împreună cu Vasile Manta, semnatarul regiei tehnice.

Spectacolul Învățăturile ursului Baloo către micuțul Mowgli - scenariu radiofonic alcătuit de Mihai Lungeanu, din texte semnate de Rudyard Kipling, va putea fi audiat, în avanpremieră, luni, 1 septembrie, de la ora 11.00, în cadrul Clubului Ramada Majestic, aflat pe Calea Victoriei din București.

Evenimentul va deschide cea de a zecea stagiune de audiții radiofonice, organizate de Redacția Teatru a Societății Române de Radiodifuziune, în parteneriat cu Hotelul Ramada Majestic, sub incitantul generic ,,Ne auzim la Majestic” proiect inițiat de regizorul Mihai Lungeanu.

Irina Soare
Arhiva : 2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro