Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

''Panait Istrati - Omul-Ecou''

Joi, 18 Noiembrie 2010
 

Teatrul Național Radiofonic vă invită marți, 23 noiembrie 2010, de la ora 19.00 – la Radio România Cultural, sa ascultati, premiera radiofonica: “Panait Istrati – Omul-Ecou”, realizată după un scenariu radiofonic de Camelia Stănescu și Dan Ursuleanu - spectacol-document prezentat în cadrul proiectului "Biografii, memorii", la Radio România Cultural.

În distribuție: Florin Zamfirescu, Constantin Codrescu, Gabriela Popescu, Emil Hossu. Fragmente din Fonoteca de Aur și din arhiva AsociațieiPrietenii lui Panait Istrati dinRomânia, cu- Victor Rebengiuc, Marcel Iureș, Adrian Pintea, Carmen Galin, Alexandrina Halic, Mirela Gorea, Ștefan Sileanu, Valentin Uritescu, Monica Ghiuță - din spectacole Panait Istrati realizate în regia lui Cristian Munteanu. În rolul lui Panait Istrati - Florian Pittiș. Variațiuni pe tema cântecului popular grecesc "Neranțula" - Doru Stănculescu și Sorin Minghiat.

Regia artistică este semnată de Petru Hadârcă.
Regia de studio: Milica Creiniceanu.
Regia muzicală: Stelică Muscalu.
Regia tehnică: ing. Luiza Mateescu.
Redactor și producător: Magda Duțu.

Evenimentul - care va avea loc la clubul Ramada-Majestic, pe Calea Victoriei, în București - va prilejui întâlnirea realizatorilor spectacolului cu jurnaliști interesați de acest subiect, oameni de teatru, cunoscători ai operei lui Panait Istrati sau simpli admiratori ai marelui scriitor brăilean.

Un spectacol-document, prezentat în două părți, dedicat scriitorului unic, povestitorul fãrã egal, "pelerinul inimii", "vagabondul de geniu" sau "Omul-Soare", "Omul-Ecou", "Gorki al Balcanilor"- cum era numit Panait Istrati.

Prima parte a acestui documentar artistic - "Panait Istrati - Oameni pietre, oameni sori"- a fost difuzată marți, 9 noiembrie 2010, la Radio România Cultural. Partea a II-a - "Panait Istrati - Omul-Ecou" - va fi prezentată în premieră, marți, 23 noiembrie2010, de la ora 19.00 - la Radio România Cultural.

Scenariul radiofonic alcãtuit de cãtre cei doi autori - Camelia Stãnescu și Dan Ursuleanu - evidențiazã câteva aspecte definitorii pentru biografia sentimentalã a lui Istrati, determinante în evoluția sa de la hoinarul sãrac la scriitorul bilingv de reputație mondialã: relația sa cu realitatea și cu idealitatea, rolul cãrților scrise sau citite de el în rafinarea propriei personalitãți, iluzionãrile și decepțiile, experiența de cãlãtor internațional, concepția despre prietenie reflectatã în opera literarã și...oamenii-cheie cunoscuți de-a lungul anilor.

Sunt valorificate înregistrãri valoroase existente în Fonoteca de Aur a Teatrului Național Radiofonic și în arhiva Asociației « Prietenii lui Panait Istrati » din România; mărturii și opinii despre scriitor ale unor oameni de litere care i-au cunoscut viața și opera, ale unor apropiați, ale comentatorilor săi în postumitate: Nicolae Balotă, profesor universitar, critic, istoric literar, eseist, încearcă să deslușească percepția cititorului francez la parcurgerea textelor istratiene; Christian Golfetto, directorul Caietelor Panait Istrati din Franța, subliniază capacitatea marelui brăilean de a rămâne fidel convingerilor sale, visului, idealului social, adevărului și frumuseții în care a crezut toată viața, cu toată puterea sufletului;

Alexandru Talex, publicist, și traducător al lui Panait Istrati, marele prieten in posteritate al acestuia, pune cea de a doua călătorie a scriitorului în Uniunea Sovietică sub semnul « falimentului speranței ». Evocă ofensiva calomnioasă îndreptată asupra autorului în "Spovedanie pentru învinși ", prima carte care dazvăluie tarele adânci ale comunismului, precum și actul de justiție în contemporaneitate făcut scriitorului de catre ziarul L'Humanité.

Comentatorul - interpretat de Florin Zamfirescu - ordonează într-o succesiune logică aceste mărturii și considerentele lui Panait Istrati, precum și fragmentele dramatizate din opera scriitorului.

În rolul lui Panait Istrati se remarcă un actor de geniu, înzestrat cu toate harurile: voce inconfundabilã, inteligențã, eleganțã, culturã, egalã înzestrare pentru dramã și comedie - Florian Pittiș. Așa cum sublinia Dan Ursuleanu - unul dintre autori - " Nu este o întâmplare faptul cã, timp de peste 20 de ani, "Moțu" Pittiș a fost interpretul ideal al lui Panait Istrati în dramatizãrile radiofonice. Fonoteca pãstreazã zeci de ore de înregistrãri ale acestui tandem cu mare valoare documentarã."

La 16 aprilie 2010, s-au împlinit 75 de ani de la moartea lui Panait Istrati. Printr-o semnificativă coincidență, 2010 figurează în calendarul UNESCO ca Anul Internațional al apropierii între culturi. Opera lui Panait Istrati, revendicată în egală măsură de România și de Franța, este un exemplu superlativ de apropiere între cele două culturi.

"Viața singularului prozator este, în sine, un roman palpitant. Născut în mizerie, a îmbogățit omenirea cu comorile scrisului său. A încercat 20 de meserii și a dobândit excelența în două, adevărate provocări: literatura și gazetăria. Hărăzit să trăiască anonim, și-a depășit condiția, dobândind prietenia celebrităților. Doborât de grele încercări a vrut să-și ia viața, însă a cucerit-o pe cea veșnică, rezervată doar celor puțini și aleși - nemurirea în posteritate. A călătorit cu patimă prin lume, dar a restituit pământului adevărata frumusețe a unor tărâmuri românești - Bărăganul, Dunărea și Delta ei. La vârsta când alți adolescenți își pierd timpul, el citea clasicii literaturii universale și îl aprofunda pe Schopenhauer. La 40 de ani învăța - fără profesor ! - limba franceză, în care avea să-și ilustreze condeiul cu strălucire. A iubit revoluția rusă, dar a urât consecințele ei. Grav bolnav, a însănătoșit mentalități și relații umane. Câte paradoxuri, și nu sunt singurele, în acest grozav Panait Istrati!" - sublinia Dan Ursuleanu.

Arhiva : 2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro