Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

ILEANA – Principesă de România - Călătorie pentru Maica Alexandra

Miercuri, 3 Iulie 2019 , ora 11.13
 
eatrul Național Radiofonic și Ramada Bucharest Majestic Hotel - organizează luni, 8 iulie 2019, de la ora 18.00, la Ramada Bucharest Majestic Hotel, Sala Academiei - audiția cu public, în avanpremieră, a spectacolului – document, Ileana – Principesă de România: Călătorie pentru Maica Alexandra. Scenariu de Edith Negulici și Liana Ceterchi. Adaptarea radiofonică: Ion-Costin Manoliu. Regia artistică: Liana Ceterchi. O producție a Teatrului Național Radiofonic, prezentată în cadrul proiectului Biografii, memorii.

În rolul titular: Liana Ceterchi. Regia de montaj: Radu Verdeș. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor și coordonator de proiect: Magda Duțu.

Actrița și regizoarea Liana Ceterchi propune un spectacol radiofonic despre viața Principesei Ileana, fiica cea mică a Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria; o evocare plină de farmec și dramatism, care omagiază memoria Principesei Ileana a României (n. 5 ianuarie 1909, București – d. 21 ianuarie 1991, Pennsylvania), un destin desfășurat între palat și mânăstire, pe fundalul celor două războaie mondiale, într-o perioadă de mari frământări din istoria Europei.

ileana, principesa, tnr

După ce am plecat de acasă, care pentru mine a fost întotdeauna România, am fost ca și moartă. Nu împrejurările au fost greu de suportat, ci însăși nevoia de a trăi. Nu m-am îndoit nici o clipă de necesitatea fizică a prezenței mele pentru cei șase copii ai mei… Dar în interior, „eul” care există independent de mama, soția, prietena care eram – „eul” esențial, pe care tot restul era construit – a suferit un șoc mortal când am fost îndepărtată de poporul meu.” - mărturisea Principesa Ileana a României, după câțiva ani de la plecarea forțată din țara natală.

Destinul Principesei Ileana este emblematic în istoria contemporană. El stă sub zodia refugiului, începând din frageda copilărie, care i-a fost marcată de refugiul la Iași, în timpul Primului Război Mondial. A fost apoi într-un exil impus de fratele ei, Regele Carol al II - lea, care nu i-a permis să se întoarcă în România, nici măcar pentru a-și îngriji mama. În 1948, refugiul impus tuturor membrilor Casei Regale a României de către nou instauratul regim pro-sovietic, după abdicarea Regelui Mihai I la 30 decembrie 1947, o duce iar pe meleaguri străine. Nu a primit azil în Elveția și nici în Argentina. În final, Statele Unite ale Americii au primit-o. Pe când avea 52 de ani a avut loc autorefugiul său la mânăstire: ,,Aceasta este unica și singura cale deschisă pentru mine…” Pe pământ american a întemeiat Mânăstirea "Schimbarea la Față” din Ellwood City, Pennsylvania. Un parcurs exemplar.


colaj, premiera, ileana Domnița Ileana s-a luptat mereu pentru alții, a fost mereu în slujba poporului său și a celor în nevoie. A construit spitale, cantine, școli de infirmiere, a strâns fonduri pentru răniți, orfani, bolnavi, săraci... Viața Principesei Ileana, devenită Maica Alexandra, o impune ca model demn de urmat și o legitimează în fața posterității.

Spectacolul „Ileana – Principesă de România: Călătorie pentru Maica Alexandra” se va difuza în premieră, marți, 16 iulie 2019, de la ora 19.00, la Radio România Cultural, în seria Biografii, memorii.

Audiția cu public, în avanpremieră, va avea loc luni, 8 iulie, de la ora 18.00, la Ramada Bucharest Majestic Hotel, Sala Academiei, în prezența actriței și regizoarei Liana Ceterchi și a echipei de creație. Intrarea liberă.

Magda Duțu - Coordonator de proiect
Arhiva : 2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro