Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

Stalin mi-a furat copilăria - Să țineți minte, să povestiți și altora!

Miercuri, 15 Mai 2019 , ora 16.06
 

Teatrul Național Radiofonic și Ramada Bucharest Majestic Hotel organizează luni, 20 mai 2019, de la ora 18.00, la Ramada Bucharest Majestic Hotel, Sala “I. L. Caragiale”, etajul 1 - audiția cu public, în avanpremieră, a spectacolului de teatru-document STALIN MI-A FURAT COPILĂRIA - producție a Teatrului Național Radiofonic – Radio România, realizată în colaborare cu Teatrul Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău. Regia artistică: Petru Hadârcă. Scenariu de Raisa Radu, după volumul omonim de Boris Vasiliev. Adaptarea radiofonică: Magda Duțu.

În distribuție: Ion Caramitru, Rodica Mandache, Ghenadie Gâlcă, Anatol Durbală, Angela Ciobanu, Petru Hadârcă, Ana Tkacenko, Tinka Mardari, Valentin Zorilă, Annemary Ziegler, Ion Mocanu, Ioana Calotă, Orodel Olaru, Marcelo Cobzariu, Daria Stoenescu, Ioan Pavel, Ilinca Sterpan. Regia de montaj: Florin Bădic. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Luiza Mateescu. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Redactor: Ion Costin Manoliu. Coordonator de proiect: Magda Duțu.

Spectacolul va fi prezentat în cadrul proiectului Biografii, memorii și va fi difuzat în două părți, la Radio România Cultural, pe 21 mai 2019 și 28 mai 2019, de la ora 19.00 și la Radio România Internațional, pe 25 mai 2019 și 1 iunie 2019, de la ora 23.00.

În 2019, se împlinesc 80 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov, care s-a

aplicat în 1940 și 70 de ani de la cel de-al doilea val al deportării basarabenilor în Siberia.

Scenariul după care s-a realizat acest spectacol, are la bază o carte-document despre odiseea basarabenilor, scrisă de profesorul Boris Vasiliev din Orhei, Republica Moldova, el însuși arestat și deportat în Siberia, la vârsta de 9 ani, împreună cu familia, la 13 iunie 1941. Era unul dintre miile de copii care s-au aflat în această situație tragică.

Am scris această carte lăcrimând, dezgropând acea mare tragedie, al cărei martor am fost și eu, - copil de țăran de pe plaiul orheian – când Basarabia a fost ruptă de la sânul României Mari și răstignită…Despre suferințele și nimicirea celor vârstnici, s-a scris mult, începând, din câte știu eu, de la A.I. Soljenițîn, dar despre tragedia copiilor – arestați, deportați, omorâți și reeducați, numiți de bolșevici ”copii – dușmani ai poporului” – nu s-a scris aproape nimic. Totul a rămas ascuns în arhivele secrete ale NKGB, NKVD, partidului comunist. Cartea - document Stalin mi-a furat copilăria e despre genocidul copiilor basarabeni, ucraineni, ruși, evrei, bulgari, comis în lagărul comunist, începând cu 28 iunie 1940, când Basarabia a fost ocupată, arestată, deportată, împușcată de URSS, stat numit de Ronald Reagan ”Imperiu al Răului”, iar de Soljenițîn ”țară-pușcărie”. (Boris Vasiliev)

Autorul relatează, în prima parte, istoricul familiei, precum și copilăria fericită pe care a avut-o până la ocuparea Basarabiei de trupele sovietice. Urmează durerosul episod al vieții din Siberia, perioadă în care Borea (Boris Vasiliev) a conștientizat faptul că Stalin i-a furat copilăria. Cartea continuă cu prezentarea vieții până la maturitate. Sunt publicate documente referitoare la acuzațiile ce li se aduceau, la cererile de reabilitare, la noile condamnări. Sunt acte ce incriminează faptele și atrocitățile sovieticilor manifestate asupra unor oameni nevinovați, gospodari, harnici, cinstiți, preocupați de bunăstarea familiei și a satului.

Boris Vasiliev a îndeplinit astfel, îndemnul mamei sale care le spunea: „Să țineți minte, să povestiți și altora, cât îți trăi, ce au făcut cu noi acești păgâni care sunt mai răi decât câinii turbați”.

Această carte-document a fost scrisă la sugestia poetului Nicolae Dabija:

Cei care reprezintă azi conștiința Basarabiei sunt, în majoritatea lor, copiii celor deportați în Siberia. Ca o răzbunare - copiii foștilor deportați sunt azi miniștri, scriitori, savanți, deputați, profesori, medici, etc. Unul dintre ei este și prietenul meu Boris Vasiliev, profesor din Sărățenii Vechi, Telenești. A fost arestat pe când avea câțiva anișori, ca să fie trimis în Siberia. Când a mai crescut, a fugit din taiga, revenind la casa părintească. Boris Vasiliev are un destin incredibil: acum niște ani, când mi-a povestit prin ce a trecut, l-am îndemnat să-l aștearnă pe file. Toate seismele lui sufletești, toate cutremurele pe care le-a cunoscut inima sa, fiind așternute pe hârtie, urmăresc un singur scop: să ne facă mai buni, mai atenți cu jocurile și capcanele istoriei, mai înțelegători cu propriul destin. Și încă ceva ne mai sugerează această carte: suferința formează norii pe care coboară Dumnezeu ca să fie mai aproape de oameni. O carte de memorii, de multe ori, devine, pentru autorul ei, un adăpost. Boris Vasiliev o transformă într-o redută a neuitării care vine să restituie o lume și să reconstruiască o alta”.

În scenariul care stă la baza acestui spectacol, ne-am axat pe acele capitole care vorbesc despre deportarea în Siberia și evadarea lui Borea (Zile triste de calvar, Siberie, Siberie de gheață, Evadarea din iad), inserând și fragmente – mărturie din documentele publicate despre această tragedie.

Distribuția spectacolului, gândită de regizorul Petru Hadârcă, Directorul General al Teatrului Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău, este alcătuită din actori ai unor teatre din București (Teatrul Național ”I.L. Caragiale”, Teatrul Odeon, Teatrul Excelsior, Teatrul Nottara) și actori ai Teatrului Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău.


Avanpremiera va avea loc luni, 20 mai, de la ora 18.00, la Ramada Bucharest Majestic Hotel, Calea Victoriei, nr. 38 -40, sector 1, Sala “I. L. Caragiale”, etajul 1.


Intrarea liberă.


 

Browserul Dvs. nu poate reda acest clip.

Arhiva : 2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro