Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

Dan Aștilean - vedeta spectacolelor de teatru radiofonic, în perioada 14-17 ianuarie, la Radio România Actualități

Joi, 10 Ianuarie 2019 , ora 7.29
 
Actor de mare forță, cu o paletă imensă de nuanțe în interpretarea partiturilor, căutător al unor nesfârșite drumuri către personajele care, prin energia și deopotrivă prin vulnerabilitatea sa, capătă valențe noi, neașteptate, incitante...

Absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică
Ion Luca Caragiale din București, promoția 1968, Dan Aștilean joacă pe scena Teatrului Bulandra dar și la Teatrul Metropolis. A colaborat cu mari regizori ai teatrului românesc, în spectacole care au scris istorie, dacă ar fi să amintim câteva titluri: Merlin sau țara pustie, regia Cătălina Buzoianu, Visul unei nopti de vară, Hamlet ori Șase personaje în căutarea unui autor, sub bagheta maestrului Liviu Ciulei, Anatomie, Titus, Căderea Romei, regia Alexandru Darie. O bogată filmografie, numeroase și memorabile spectacole la teatrul de televiziune și la Radio, completează datele unei cariere artistice cu totul excepționale.

Numele lui Dan Aștilean este prezent pe afisul Teatrului Național Radiofonic, de mai bine de două decenii, timbrul său unic, inconfundabil, interpretarea fină, nuanțată, inteligența jocului artistic făcând din domnia sa interpretul ideal al unor mari partituri sub bagheta regizorilor teatrului radiofonic.


În perioada 14- 17 ianuarie, vă invităm să îl reascultați pe Dan Aștilean în trei spectacole radiofonice din Fonoteca Radio România:
Alexandru Lăpușneanu, regia artistică: Vasile Manta și Călin-file de poveste, scenariul si regia artistică: Mihai Lungeanu, un omagiu adus la mijloc de ianuarie poetului nepereche Mihai Eminescu. Montarea care încheie săptămâna dedicată de Teatrul Național Radiofonic marelui actor este O zi din viața lui Robinson Crusoe de Dan Cojocaru, adaptarea și regia artistică sunt semnate de tânăra și talentata regizoare Diana Mihailopol. Pentru interpretarea excepțională a rolului Robinson Crusoe din acest spectacol dar și a rolului Gaev din Livada de vișini de Anton Pavlovici Cehov, de asemenea producție a redacției Teatru Radio România, Dan Aștilean a fost desemnat Cel mai bun actor la Teatrul Național Radiofonic, distincție conferită în cadrul Festivalului Internațional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, ediția a V-a.

Montările se vor difuza la Radio România Actualități, de la ora 23.05
Arhiva : 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro