Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

VLADIMIR GHIKA - Prinț, apostol și martir al poporului român în PREMIERĂ ABSOLUTĂ la Teatrul Național Radiofonic

Luni, 18 Iunie 2018 , ora 9.46
 

Teatrul Național Radiofonic - Radio România și Ramada Bucharest Majestic Hotel organizează joi, 21 iunie 2018, de la ora 16.00, la Ramada Bucharest Majestic Hotel, Sala

Academiei”, parter - audiția cu public a spectacolelor: Vladimir Ghika – Peregrinul catolic și Vladimir Ghika – Profesor de Speranță, cu MIHAI BICA în rolul titular - producții ale Teatrului Național Radiofonic, prezentate în premieră absolută, în cadrul proiectului Biografii, memorii. Scenarii de Raisa Radu. Adaptarea radiofonică: Magda Duțu. Regia artistică: Maria Agnesa Pușcașu. În distribuție: Damian Victor Oancea, Adrian Păduraru, Rodica Mandache, Mircea Constantinescu, Orodel Olaru, Constantin Florescu, Marcelo Cobzariu, Cristina Constantinescu, Annemary Ziegler, Magda Duțu, Ion Arcudeanu, Daniel Pușcașu, Daniel Tudorică, Costin Manoliu, Mirela Georgescu, Milica Creiniceanu, Daria Stoenescu, Ilinca Sterpan. Regia de montaj: Monica Wilhelm și Dana Lupu. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia tehnică: ing. Mirela Georgescu. Regia muzicală: Luiza Mateescu. Redactor: Costin Manoliu. Coordonator de proiect: Magda Duțu. Spectacolele sunt sponsorizate de: Uniunea Națională a Notarilor Publici din România, S. C. Marshal Turism S.R.L.–Sucursala Dorobanți, S.C. Imobiliara Chrissoveloni S.A., Europrod S.A. Bacău și vor fi difuzate, marți, 26 iunie 2018, în intervalul 19.00 – 21.00, la Radio România Cultural și sâmbătă, 30 iunie / respectiv sâmbătă, 7 iulie, de la ora 23.00, la Radio România Internațional.


În anul 2018, se împlinesc cinci ani de la beatificarea Monseniorului Vladimir Ghika și 145 de ani de la nașterea sa. Cele două spectacole-document, realizate în premieră absolută la Teatrul Național Radiofonic, în seria Biografii. Memorii, sunt dedicate lui Vladimir Ghika și vor fi consemnate în cadrul manifestărilor publice prilejuite de comemorarea celor cinci ani de la beatificarea Monseniorului de atunci, Fericitului de acum. Un elogiu adus lui Vladimir Ghika, prinț, apostol și martir al poporului român, atât prin naștere cât și prin vocație.

Scenariile sunt alcătuite de Raisa Radu și au la bază un material bibliografic descoperit în urma unei ample documentări: din Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București - Vladimir Ghika - Profesor de Speranță – de Francisca Băltăceanu, Andrei Brezianu, Monica Broșteanu, Emanuel Cosmovici, Luc Verly, Apostolul secolului XX, Monseniorul Vladimir Ghika de Jean Daujat, O flacără în vitraliu. Amintiri despre Monseniorul Vladimir Ghika de Yvonne Estienne, A trăit și a murit ca un sfânt, Antologie de texte despre Monseniorul Vladimir Ghika, Vladimir Ghika – Gânduri pentru zilele ce vin; din Publicațiile Asociației Les Amis de Panait Istrati - Cahiers de Panait Istrati Nr. 13/1996; din Editura Galaxia Gutenberg, Târgu – Lăpuș - Fratelui meu din exil, Scrisorile Monseniorului Vladimir Ghika. Regia artistică, semnată de Maria Agnesa Pușcașu, pune în valoare materialul documentar, construcția radiofonică inspirată de adaptarea propusă de Magda Duțu și distribuția alcătuită din actori de la teatrele bucureștene, dar și din țară.

Pentru rolul titular a fost invitat actorul Mihai Bica, de la Teatrul ”Sică Alexandrescu” din Brașov, cel care, așa cum a făcut-o și în serialul de teatru-document dedicat Părintelui Arsenie Boca, dă glas unor trăiri înălțătoare, încărcate de sens, de emoție și vibrație creștină. În acest spectacol, o importanță deosebită o are muzica, foarte atent gândită și selectată de Luiza Mateescu, în concordanță cu subiectul și rigorile impuse de construcția dramatică. Inginerul de sunet Mirela Georgescu, redactorul Costin Manoliu și regizorul de studio Milica Creiniceanu – întregesc echipa de creație a celor două spectacole-document prezentate în premieră absolută la Teatrul Național Radiofonic.

Vladimir Ghika - urmașul unor domnitori din Moldova și Țara Românească - a venit pe lume la 25 decembrie 1873, la Constantinopol, unde tatăl său, generalul prinț Ioan Grigore Ghika, era agent diplomatic al României. Împreună cu fratele său Dimitrie, a urmat Universitatea din Toulouse, cu licență în drept. În anul 1893, cei doi frați Ghika devin studenți ai Școlii de Științe Politice din Paris. Vladimir Ghika urmează și cursuri de litere, științe, medicină și filozofie, manifestându-și interesul și pentru istorie și arte.

În anul 1898, Dimitrie Ghika este numit secretar al Legației României la Roma. Vladimir îl însoțește și, mandatat de Ministerul Instrucțiunii Publice, studiază în Biblioteca Vaticanului, o serie de documente referitoare la istoria românilor. Le copiază și le trimite Academiei Române. Lecturile din autori catolici, din cărți de filosofie, atitudinea binevoitoare a familiei sale față de catolici pe care îi considerau cei mai înrudiți cu credința ortodoxă, l-au determinat pe Vladimir Ghika să se apropie de catolicism. La 15 aprilie 1902, este primit oficial în Biserica catolică la Roma, la Sfânta Sabina, în camera Sfântului Dominic. După cum afirmă istoricii: „Convertirea lui, departe de a fi o simplă schimbare de confesiune, a fost alegerea deliberată a unui proiect de viață consacrată cu totul lui Dumnezeu, slujirii aproapelui, lucrării pentru Unitatea Bisericii”. Deși avea un singur plămân, Vladimir Ghika se arăta neobosit în acțiunile sale caritabile și de îndrumare spirituală. A ajutat și a adus pe calea cea bună mulți deznădăjduiți. În anul 1931, Papa i-a dat titlul de Monsenior. A călătorit destul de mult, cele mai importante călătorii fiind acelea făcute în calitate de membru al Comitetului Director al Congreselor euharistice internaționale la: Sydney, Cartagina, Dublin, Buenos Aires, Manila, Budapesta. A avut bune relații cu ierarhi importanți ai Bisericii ortodoxe. În discuțiile pe care le-a avut cu mitropolitul Irineu al Moldovei, își manifestau amândoi dorința apropierii celor două Biserici în fața primejdiei pe care o reprezenta comunismul ateu. A fost urmărit de securitate, arestat de pe stradă, închis și torturat în anchete foarte grele. A murit în ziua de 16 mai 1954. A fost înmormântat în cimitirul comunei Jilava. În decembrie 1968, un nepot îndepărtat al Monseniorului, dr. Grigore Ghica, a cerut să i se restituie osemintele din cimitirul comunei Jilava și acestea au fost reînhumate la Cimitirul Bellu Ortodox, în locul care aparține dr. Grigore Ghica. În mai 1999, Arhiepiscopia Romano-Catolică de București a ridicat la capul mormântului Monseniorului o cruce monumentală de trei metri înălțime, sculptată în stil românesc. Pe 31 august 2013, a avut loc ceremonia de beatificare a Monseniorului Vladimir Ghika. În calendarul romano-catolic, ziua de 16 mai este consacrată Fericitului Vladimir Ghika, preot martir.

Magda Duțu
Arhiva : 2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro