Ascultă e-teatru

Arhiva In actualitate

Superproducția „Quo Vadis” de Henryk Sienkiewicz, în premieră la Teatrul Național Radiofonic

Miercuri, 6 Decembrie 2017 , ora 19.57
 
Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră superproducția „Quo Vadis de Henryk Sienkiewicz. Traducerea: Stan Velea. Dramatizarea radiofonică: Rodica Suciu Stroescu. Regia artistică: Diana Mihailopol. Cele opt episoade ale serialului radiofonic „Quo Vadis de Henryk Sienkiewicz se vor difuza în perioadele 11 – 15 decembrie și 18 – 20 decembrie, de la ora 22.30, la Radio România Cultural.

Selecțiuni din serialul „Quo Vadis de Henryk Sienkiewicz vor putea fi audiate în avanpremieră marți, 12 decembrie, de la ora 17.00, la Muzeul Național al Literaturii Române, de pe strada Nicolae Crețulescu nr. 8 din București. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

În distribuție: Marius Stănescu, Marius Bodochi, Mihai Constantin, Gelu Nițu, Constantin Dinulescu, Dan Aștilean, Oana Maria Mărgineanu, Rodica Lazăr, Emilia Popescu, Crina Mureșan, Rodica Mandache, Marian Lepădatu, Gavril Pătru, Dan Clucinschi, Gavriil Pinte, Alexandru Potocean, Orodel Olaru, Petre Nicolae, Ștefan Velniciuc, Amalia Ciolan, Nicolae Călugărița, Mihai Verbițchi, Vasile Manta, Marius Călugărița, Ioana Calotă, Ruxandra Maniu, Cristian Simion, Violeta Berbiuc, Ion Arcudeanu, Patricia Prundea, Domnica Țundrea, Alexandru Philippide și copilul Silviu Stănescu. Interpretează, la instrumente cu coarde, Victor Prundea. Regia de montaj: Monica Wilhelm. Regia de studio: Janina Dicu. Regia muzicală și corepetitor: Patricia Prundea. Regia tehnică: Vasile Manta. Redactor și coordonator de proiect: Domnica Țundrea.

Teatrul Național Radiofonic și-a propus să îmbogățească Fonoteca de aur a Societății Române de Radiodifuziune cu serialul „Quo Vadis de Henryk Sienkiewicz, adevărată superproducție radiofonică în opt episoade, remarcabilă ipostază sonoră a unui puternic și tulburător roman, care, pe fundalul unei povești de iubire, înfățișează Roma secolului I după Hristos și persecuțiile suferite de creștini, în perioada lui Nero. Împăratul ucigaș, megaloman, crud și răzbunător este, în egală măsură, în viziunea lui Sienkiewicz și implicit în transpunerea radiofonică, un personaj grotesc, derizoriu, un cabotin, un clovn închipuit, obsedat de calitățile lui de poet. Dincolo de întâmplările ce se desfășoară într-o succesiune rapidă și captivantă, importantă devine descoperirea creștinismului, conturarea unei noi religii a sacrificiului și a iubirii necondiționate. Titlul romanului este reprezentat de întrebarea pe care Sfântul Petru i-a adresat-o lui Iisus Hristos, pe care l-a întâlnit atunci când voia să fugă din Roma: Quo Vadis, Domine? (Încotro, Doamne?).

Henryk Sienkiewicz
este, fără îndoială, unul dintre cei mai mari autori polonezi din toate timpurile și o voce distinctă în proza europeană de factură realistă. Pentru romanul istoric „Quo Vadis”, Henryk Sienkiewicz a primit în 1905 Premiul Nobel. Receptarea romanului a generat opinii entuziaste; iată, de pildă, ce scria exegetul polonez Lech Ludorowski: „O operă vizionară. Splendidă și monumentală. Emanând o adâncă spiritualitate. Iradiază iubirea și binele. Profundă în nobila ei înțelepciune. Fermecătoare prin bogăția frumosului neobișnuit care produce impresii și trăiri estetice de neuitat.”

Dramatizarea radiofonică excelent realizată de Rodica Suciu Stroescu a extras întâmplările esențiale ale romanului, de la secvențele animate de personaje ale aristocrației romane, până la incendierea Romei și pedepsirea creștinilor nevinovați, așezându-le într-o succesiune elocventă, în scene de o mare plasticitate, conferindu-le viață, culoare, emoție. Diana Mihailopol s-a apropiat de acest univers fascinant cu duioșie și înțelegere și totodată cu precizia abordării, izbutind un spectacol armonios, împlinit, admirabil prin acuratețea exprimării, prin expresivitate, simț al nuanțelor și printr-o gândire profundă, care accentuează semnificațiile adânci ale textului. Considerațiile asupra istoriei, gândurile despre mecanismul puterii politice se îmbină cu ironia, cu lirismul și cu pasaje de o neînchipuită frumusețe... Iubirea este privită nu doar ca sentiment ce se naște între doi oameni, ci transcende viața și devine iubire în sens creștin, iubire de oameni și iubire a divinității.

Distribuția spectacolului radiofonic adună mari nume ale momentului teatral actual, actori extraordinari, chemați să se confrunte cu partituri generoase, nuanțate și extrem de ample, cărora le-au dat viață într-un chip tulburător. Dialogul are firesc, emoție, captând viața însăși a personajelor, așezând într-un crescendo semnificativ reflecțiile, intuițiile, sentimentele lor.

Muzica, plină de forță evocatoare, aleasă cu profundă sensibilitate și totodată cu știința dozei exacte, de către regizorul muzical Patricia Prundea și coloana sonoră realizată de Vasile Manta contribuie la împlinirea unui întreg artistic rafinat, amplificând elementul afectiv și sensurile înălțătoare ale romanului.

Astfel încât, serialul radiofonic „Quo Vadis de Henryk Sienkiewicz reînvie o lume, făcând-o palpabilă și ne determină să vedem cu ochii minții, în tablouri vii, cu o mare putere de sugestie, întâmplările dramatice, neprevăzute, cu un puternic impact emoțional.

Domnica Țundrea

Arhiva : 2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 |
Copyright © 2000 - 2017 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro